Aquesta entrada la vam publicar al novembre de 2011. Al juliol de 2013 vam sortir al Cuines de Tv3 i vam fer un Arròs al Forn. Si voleu veure una versió més actualitzada d'esta recepta, cliqueu
aquí.
Una recepta molt valenciana...
L'Arròs al forn.
Este arròs probablement és l’arròs que més m’agrada tant per menjar com per a cuinar-lo. De fet quasi tothom que ha vingut a casa a dinar, l’ha provat. És una mica laboriós perquè primer has de fer un caldo i després sofregir tots els ingredients de l'arròs, però mai falla i està boníssim!!
Ingredients per a 4-5 persones:
- 1-2 creïlles tallades a rodanxes (patates) (unes dues rodanxes per persona)
- 3-4 trossos de costella per persona
- 1 botifarra de ceba per persona (“morcilla”)
- 1 cabeça d’alls
- 400 g de cigrons cuits (1 pot)
- 70-100 g d’arròs per persona
- 1,5 mides de caldo* per cada d’arròs
- Colorant
- 1 tomaca tallada a rodanxes (tomàquet)
*Aquest arròs antigament era una recepta d'aprofitament, es feia amb les sobres del
putxero: el caldo, els cigrons, la carn, etc. En aquesta versió més moderna, només utilitzem el caldo i amb la resta d'ingredients fem un sofregit. Amb un
caldo cassolà sortirà molt bo, però si no tens temps, el pots comprar ja fet.
Estris: Paella, cassó + cassola de fang (diàmetre 36 a 40cm)
Elaboració:
1.- Encen el forn a 200º funció ventilador.
2.- En una olla daura els ingredients pel següent ordre: primer la
costella amb la
cabeça d’alls, desprès la
botifarra de ceba (morcilla) i finalment la
creïlla (patata). Així que estiga cada ingredient, vés-lo traient i posant-lo en la cassola de fang excepte les creïlles (patates).
3.- Mentrestant, en una cassola, calfa el brou amb el colorant (una vegada i mitja el volum de l'arròs).
4.- Quan ja estiguen tots els ingredients sofregits, tira el cigrons (només perquè agafen una mica de temperatura) i l'arròs, i dóna unes voltes. D'aquesta manera l'arròs s'impregnarà de tots els olors i sabors del que hem sofregit i farà que el gra se segelle.
5.- Finalment posa l'arròs, els cigrons i l'oli del sofregit amb la resta de carn que ja havíem ficat a la cassola de fang i tira per sobre el caldo. Finalment els ingredients han de quedar arranjats així: la cabeça d'alls al centre i les botifarres, les creïlles i la tomaca al voltant.
6.- Fica al forn i deixa coure uns 20-25 minuts o fins que l'arròs estiga cuit i haja absorbit el caldo. Si veus que s'està torrant massa la superfície baixa la temperatura a 180º.
Ha de quedar una arròs ben sequet. Encara que tingues la sensació que li falta aigua, no li n’afegeixis més perquè es passaria l’arròs.
Es forma una capa d'arròs cruixent per sobre, però per dins queda un gra d'arròs sencer i molt gustós.
Nota: Estalviaràs temps si el caldo el fas prèviament, el dia d'abans o el pots tenir al congelador i quan hages de fer aquest arròs només et quedarà sofregir tots els ingredients i ficar-ho al forn.
Com ja he comentat, també pots posar caldo del que ja venen preparat...encara que, no et costarà massa fer-lo tu si fas el
caldo fàcil de diari.
Nota per als que no viviu a prop de la C. Valenciana: en moltes carnisseries venen botifarra de ceba (la “morcilla”) però està adobada de manera diferent a com ho fan els valencians. Si vols aconseguir una botifarra que s’assemble a la nostra, al Mercadona en venen unes que no estan malament. Les trobareu a les neveres de la carn. Agafa les que estan fetes a Ontinyent o per Xest (si no m’equivoque). L’únic inconvenient que jo li trobe a aquestes, és que estan molt poc curades així que si pots, deixa-les penjades fora de la nevera durant un parell de dies per tal que s’assequen una mica.
Temps total: Amb el caldo fet = 30 minuts d’elaboració + 20-25 minuts de forn
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta