GALERIA DE FOTOS

divendres, 25 de març del 2016

FARINADES, “FARINAES” O FARINOSES

Hui us porte una recepta de Pasqua que es fa molt a Vinaròs, el poble de la meua àvia i de ma mare.

Al bloc ja vaig publicar fa temps la recepta de les mones de Pasqua valencianes i la del Panou. Per a fer les farinades podríem utilitzar qualsevol de les dues masses anteriors però avui us contaré la manera com les feia la meua iaia. És d’aquelles receptes que es conten de memòria i passen de pares a fills perquè són fàcils de retenir, veureu perquè…

6-2-Farinades cuinadiari-ppal1 (640x427)

Sempre que pastàvem la massa per fer les Mones de Pasqua, féiem també farinades. Per a aproximadament un quilo de farina, la iaia agafava 3 ous i els cascava a dins d’un got, mirava fins on arribaven i a partir d’ahí posava la mateixa mida de sucre, d’oli i d’aigua tèbia, on deixatava uns “cinc duros de llevat”. Recordeu quan el llevat el compràvem en duros?

6-2-Farinades cuinadiari-ingr (640x420)

Les farinades són com unes coques farcides que es pleguen amb la mateixa massa i queden com si foren un entrepà. El farcit més típic és el de cabell d’àngel i nosaltres de vegades, en fem algunes amb dolç de moniato o barrejant les dues confitures.

Al portar el farcit, queda una pasta molt gustosa i gens seca. T’assegure que encara que només en vulgues un trosset, repetiràs.

6-2-Farinades cuinadiari-ppal3 (640x427)

Ingredients per a 4 farinades (i un panouet):

-Per a la massa:

  • 3 ous mitjans (160 grams)
  • mateixa mida* que els ous d’aigua tèbia (150 grams)
  • mateixa mida que els ous de sucre (150 grams)
  • mateixa mida que els ous d'oli d'oliva suau (135 grams)
  • 45 grams de llevat fresc
  • 800-850 grams de farina de força*
  • Opcional: Ratlladura de ½ llima (llimona) o de ½ taronja

-Per al farcit:

  • cabell d'àngel, dolç de moniato o barreja de tots dos (uns 200 g de farcit per farinada)

-Per a decorar:

  • 1 ou batut amb una mica de sal
  • una mica de sucre 

*t’expliquem com mesurar els ingredients al pas 1. Les quantitats en grams són les que m’han eixit a mi per a 3 ous mitjans.

**la quantitat de farina dependrà molt de les qualitats d’aquesta. Com també passa a les receptes dels panous i les mones, per fer aquest tipus de masses, els ingredients líquids (ous inclosos) haurien de representar aproximadament la meitat del pes de la farina.

Estris: bàscula, 1 bol per barrejar/TMX, 1 drap de cotó/ una tapa o film transparent, corró

Elaboració:

1.- Casca els tres ous i posa’ls en un got. Mira per on arriben i posa la mateixa mida d’oli, de sucre i d’aigua tèbia.

6-2-Farinades cuinadiari-1 (640x427)

2.- Deixata el llevat en l’aigua tèbia. Si ho fas amb TMX fes-ho 2 minuts a temperatura 50º i barreja uns segons a velocitat 3.

6-2-Farinades cuinadiari-2

3.- Agrega els ous, el sucre, i l’oli i barreja bé. (Amb TMX uns 3 segons a velocitat 6).

6-2-Farinades cuinadiari-3

4.- Prepara al voltant de 800-850 grams de farina en un bol. Afegeix-la de mica en mica, no tota de colp. Si la fas a màquina, pasta uns 4 minuts a velocitat espiga.

Quanta més farina afegim, més seca resultarà la pasta. Ha de quedar una massa que no s’enganxe a les mans ni a les parets del vas però que al mateix temps no siga massa dura i es puga treballar bé.

6-2-Farinades cuinadiari-4

5.- Trau la pasta de la màquina. Forma una bola i deixa reposar en un bol gran com a mínim un parell d’hores tapada amb un drap de cuina de cotó o film transparent.

6-2-Farinades cuinadiari-5

6.- Passat aquest temps, desgasa la massa i divideix-la en porcions. Per a cada farinada necessitaràs uns 300 g. Com tenim uns 1440 g aproximadament, jo avui he fet 4 farinades i un panouet amb els 200 i pico grams que m’ha sobrat.

6-2-Farinades cuinadiari-6-1

Forma les farinades: sobre un paper de forn o una làmina de silicona, estén la massa fins que estiga prima. Posa el cabell d’àngel al centre i tanca com si plegares una tovallola. Posa-les a sobre d’una safata de forn.

6-2-Farinades cuinadiari-6-2

7.- Trenca un ou en un pot de conserva. Tira un polsim de sal i barreja bé. Pinta les farinades i deixa que pugen en un lloc on no hi haja corrents d’aire. (A dins del forn apagat és un bon lloc). Necessitaran aproximadament una hora.

6-2-Farinades cuinadiari-7-1

Quan hagen pujat, torna a pintar amb ou i tira per sobre una mica de sucre.

6-2-Farinades cuinadiari-7-2

8.- Trau les farinades del forn i encén-lo a 200º C amb calor a dalt i baix. Quan estiga calent, enforna-les a 180º C durant 10-12 minuts. Si no tens pressa, per tal que tinguen una cocció més homogènia, és convenient que enfornes primer una safata i després l’altra.  Han de quedar d’un color morenet com el de la foto però sense estar cremades.

6-2-Farinades cuinadiari-8


9.- Trau del forn i deixa refredar sobre una reixeta. 

6-2-Farinades cuinadiari-9 (640x427)


Nota: esta és una massa que necessita una llarga fermentació i per tant, molta paciència. Seria ideal començar a pastar de bon matí per poder-les menjar per dinar o berenar. Com ocorre amb totes les masses fermentades fetes a casa, el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas o bé congelar-les i traure-les unes hores abans de consumir-les. Per a congelar-les, embolica-les en paper d’alumini i després amb una bossa de plàstic.

Si amb la mateixa pasta vols aprofitar per a fer mones també, t’expliquem com fer-les aquí.


6-2-Farinades i mones cuinadiari (640x427)

Temps total: Pastat + 2-2,5 hores de repòs + 1 hora segon repòs + 10-12 minuts de cocció.


Bon profit i bones festes!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

5 comentaris :

Sussi Abel ha dit...

me les apunto, farcides de cabell d'àngel, que bones ! a la meva filla li encantarà!!!

Unknown ha dit...

Amb brull bonissimes

Unknown ha dit...

No puc trobar llevat fresc , no es poden fer en royal?

Marta CuinaDiari ha dit...

Uy! disculpa que no t'haja constestat abans però quan no poseu el nom no m'arriben els missatges.
Amb royal no sé com eixiria, no ho he fet mai. No crec que fora igual.
El que sí que sí se m'acut és provar-ho amb massa mare. Pa sí que n'he fet amb massa mare i sense cap mena de llevat però les farinaes mai les he provat de fer així...ara ja m'has posat un repte ;-)
Gràcies per la visita
Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

Les provaré! ;-)