GALERIA DE FOTOS

FUMET DE PEIX AMB SOFREGITFUMET DE PEIX AMB SOFREGIT16 Mar 2025 1 Comentaris

...

MONA, PANOU, TONYA O REGANYÀ DE CARABASSAMONA, PANOU, TONYA O REGANYÀ DE CARABASSA01 Abr 2024 0 Comentaris

...

RECEPTES DE QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUARECEPTES DE QUARESMA, SETMANA SANTA I PASQUA23 Mar 2024 0 Comentaris

...

ROAST BEEFROAST BEEF17 Mar 2024 0 Comentaris

...

COQUES DE PATATA I COCA DE TALLADESCOQUES DE PATATA I COCA DE TALLADES15 Gen 2024 0 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i PicadetesPROPOSTES PER AL NADAL I-Entrants i Picadetes22 Des 2023 0 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL III–Postres i Dolços TradicionalsPROPOSTES PER AL NADAL III–Postres i Dolços Tradicionals22 Des 2023 3 Comentaris

...

PROPOSTES PER AL NADAL II–Plats PrincipalsPROPOSTES PER AL NADAL II–Plats Principals22 Des 2023 1 Comentaris

...

SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)15 Oct 2023 1 Comentaris

...

CIGRONS AMB MORCILLA DE BURGOS I OU FERRATCIGRONS AMB MORCILLA DE BURGOS I OU FERRAT24 Sep 2023 0 Comentaris

...

LLOBARRO AMB PATATES, XAMPINYONS I BACÓLLOBARRO AMB PATATES, XAMPINYONS I BACÓ26 May 2023 0 Comentaris

...

BATUT DE FRUITS VERMELLSBATUT DE FRUITS VERMELLS04 Abr 2023 0 Comentaris

...

XIPS DE COL KALEXIPS DE COL KALE01 Abr 2023 0 Comentaris

...

AMANIDA DE PERDIU ESCABETXADA AMB COL KALE, MAGRANA I TARONJAAMANIDA DE PERDIU ESCABETXADA AMB COL KALE, MAGRANA I TARONJA19 Feb 2023 0 Comentaris

...

PERDIUS EN ESCABETX DE TARONJAPERDIUS EN ESCABETX DE TARONJA14 Gen 2023 0 Comentaris

...

PAN DE MUERTO per Tots SantsPAN DE MUERTO per Tots Sants01 Nov 2022 0 Comentaris

...

CARN MAGRA AMB TOMACA I ROVELLONSCARN MAGRA AMB TOMACA I ROVELLONS23 Oct 2022 0 Comentaris

...

APPLE CRISP O CRUIXENT DE POMAAPPLE CRISP O CRUIXENT DE POMA22 Oct 2022 1 Comentaris

...

 SALSITXES AMB ROVELLONS SALSITXES AMB ROVELLONS14 Oct 2022 2 Comentaris

...

TIRAMISÚTIRAMISÚ09 Oct 2022 2 Comentaris

...

LASANYA D'ALBERGÍNIA AMB BOTIFARRA I TOMACALASANYA D'ALBERGÍNIA AMB BOTIFARRA I TOMACA01 Oct 2022 0 Comentaris

...

MANDONGUILLES AMB SÉPIA I CIGRONSMANDONGUILLES AMB SÉPIA I CIGRONS24 Sep 2022 0 Comentaris

...

PA DE PLÀTAN AMB PANSES I NOUS (BANANA BREAD)PA DE PLÀTAN AMB PANSES I NOUS (BANANA BREAD)10 Sep 2022 0 Comentaris

...

GALETES D'ESPIRAL DE VAINILLA I XOCOLATAGALETES D'ESPIRAL DE VAINILLA I XOCOLATA28 Ago 2022 0 Comentaris

...

CIGRONS AMB COSTELLA I ESPINACSCIGRONS AMB COSTELLA I ESPINACS29 Jul 2022 1 Comentaris

...

CROQUETES DE CULLERA I GALETTE DE CROQUETACROQUETES DE CULLERA I GALETTE DE CROQUETA20 Jul 2022 0 Comentaris

...

PEIX SEC: mussola i capellansPEIX SEC: mussola i capellans17 Jul 2022 2 Comentaris

...

CALLOS CuinaDiariCALLOS CuinaDiari02 Jul 2022 0 Comentaris

...

PROPOSTES DE MENÚ PER LA REVETLLA DE SANT JOANPROPOSTES DE MENÚ PER LA REVETLLA DE SANT JOAN23 Jun 2022 11 Comentaris

...

PASTÍS DE FORMATGE I MELMELADA DE GERDS EN GOTPASTÍS DE FORMATGE I MELMELADA DE GERDS EN GOT29 May 2022 0 Comentaris

...

PEPITOS, XIMOS O XIMETSPEPITOS, XIMOS O XIMETS14 Abr 2022 3 Comentaris

...

NIUS DE XOCOLATA I AMETLLANIUS DE XOCOLATA I AMETLLA10 Abr 2022 0 Comentaris

...

TORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHERTORTELL DE REIS AMB XOCOLATA I FERRERO ROCHER05 Gen 2022 2 Comentaris

...

TRONC DE NADAL DE MASSAPÀ - TIÓ DE MASSAPÀTRONC DE NADAL DE MASSAPÀ - TIÓ DE MASSAPÀ19 Des 2021 0 Comentaris

...

ROTLLETS D'ANÍSROTLLETS D'ANÍS28 Nov 2021 2 Comentaris

...

BOUNTY CASOLÀ (Bombons de coco i xocolata)BOUNTY CASOLÀ (Bombons de coco i xocolata)13 Nov 2021 0 Comentaris

...

CARPACCIO DE CARBASSÓ / CARPACCIO DE CARABASSETACARPACCIO DE CARBASSÓ / CARPACCIO DE CARABASSETA28 Jul 2021 3 Comentaris

...

GOTETS DE CREMA DE FORMATGE,  MELMELADA I GALETA CRUIXENTGOTETS DE CREMA DE FORMATGE, MELMELADA I GALETA CRUIXENT10 Jul 2021 2 Comentaris

...

RAÏMET DE PASTORRAÏMET DE PASTOR05 Jun 2021 1 Comentaris

...

MADUIXES SUZETTE AL PEBREMADUIXES SUZETTE AL PEBRE08 May 2021 0 Comentaris

...

TRUITA DE FAVES I BACALLÀTRUITA DE FAVES I BACALLÀ10 Abr 2021 0 Comentaris

...

PICADA DE CACAUETS per a plats de peix i amanidesPICADA DE CACAUETS per a plats de peix i amanides27 Mar 2021 0 Comentaris

...

CHICHARRONES LONCHEADOS a l'estil de la Taberna Casa Manteca de CadizCHICHARRONES LONCHEADOS a l'estil de la Taberna Casa Manteca de Cadiz21 Mar 2021 0 Comentaris

...

CARAMEL LÍQUID O SUCRE CREMAT LÍQUIDCARAMEL LÍQUID O SUCRE CREMAT LÍQUID14 Mar 2021 0 Comentaris

...

CRISPETES DOLCESCRISPETES DOLCES26 Feb 2021 2 Comentaris

...

REMENAT D'OU AMB TOMACAREMENAT D'OU AMB TOMACA25 Feb 2021 2 Comentaris

...

SOFREGITSOFREGIT19 Feb 2021 0 Comentaris

...

FABIOLA O CORONA DE COCO - Recepta valencianaFABIOLA O CORONA DE COCO - Recepta valenciana22 Gen 2021 1 Comentaris

...

GALTES DE PORC AL VI DE PORTOGALTES DE PORC AL VI DE PORTO30 Des 2020 0 Comentaris

...

ANOUETES DE NADALANOUETES DE NADAL12 Des 2020 0 Comentaris

...

SALTIMBOCCA AMB PRESSA IBERICA I XAMPINYONSSALTIMBOCCA AMB PRESSA IBERICA I XAMPINYONS20 Nov 2020 2 Comentaris

...

SANG AMB CEBASANG AMB CEBA30 Ago 2020 4 Comentaris

...

RECEPTES FÀCILS PER AL CONFINAMENT #joemquedeacasa #joemquedoacasaRECEPTES FÀCILS PER AL CONFINAMENT #joemquedeacasa #joemquedoacasa22 Mar 2020 2 Comentaris

...

PROPOSTES PEL NADAL CUINADIARIPROPOSTES PEL NADAL CUINADIARI21 Des 2019 0 Comentaris

...

MELMELADA DE PRUNA CLÀUDIAMELMELADA DE PRUNA CLÀUDIA28 Jul 2019 6 Comentaris

...

PANCAKES O CREPS AMERICANESPANCAKES O CREPS AMERICANES01 Mar 2019 1 Comentaris

...

CAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSICCAQUIS. COM FER-LOS MADURAR: CAQUI PERSIMON I CLÀSSIC16 Oct 2018 0 Comentaris

...

CARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGSCARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGS01 Oct 2018 1 Comentaris

...

TOMÀQUETS CONFITATS (TOMAQUES CONFITADES)TOMÀQUETS CONFITATS (TOMAQUES CONFITADES)08 Ago 2018 1 Comentaris

...

PIZZA DE GALETA DECORADAPIZZA DE GALETA DECORADA29 Jul 2018 0 Comentaris

...

ESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGEESPIRALS SALADES DE PASTA DE FULL: PERNIL I FORMATGE28 May 2018 1 Comentaris

...

CALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀCALAMARS AMB CIGRONS i BRANDADA DE BACALLÀ16 May 2018 6 Comentaris

...

FLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADESFLAM DE FORMATGE SEMICURAT I MASCARPONE AMB NOUS CARAMELITZADES09 May 2018 0 Comentaris

...

NOUS CARAMEL·LITZADESNOUS CARAMEL·LITZADES04 May 2018 0 Comentaris

...

ROSES DE LLAMINADURA PER SANT JORDIROSES DE LLAMINADURA PER SANT JORDI23 Abr 2018 0 Comentaris

...

MOLLETESMOLLETES13 Abr 2018 2 Comentaris

...

CREMA CATALANA, CREMA DE SANT JOSEP o CREMA CREMADACREMA CATALANA, CREMA DE SANT JOSEP o CREMA CREMADA21 Mar 2018 2 Comentaris

...

BUNYOLS DE VENTBUNYOLS DE VENT06 Mar 2018 3 Comentaris

...

ARRÒS AMB FESOLS, BLEDES I COSTELLAARRÒS AMB FESOLS, BLEDES I COSTELLA17 Feb 2018 0 Comentaris

...

MANDONGUILLES AMB FORMATGE - Polpette di carne al sugo, con cuore filante di mozzarellaMANDONGUILLES AMB FORMATGE - Polpette di carne al sugo, con cuore filante di mozzarella24 Gen 2018 0 Comentaris

...

COQUETES DE SANT ANTONICOQUETES DE SANT ANTONI16 Gen 2018 0 Comentaris

...

VANILLEKIPFERL, galetes de nadal amb fruits secs i vainillaVANILLEKIPFERL, galetes de nadal amb fruits secs i vainilla23 Nov 2017 2 Comentaris

...

FILET DE PORC IBÈRIC AMB SALSA DE XAMPINYONS I BACÓFILET DE PORC IBÈRIC AMB SALSA DE XAMPINYONS I BACÓ29 Oct 2017 0 Comentaris

...

COCA DE IOGURT SENSE GLUTENCOCA DE IOGURT SENSE GLUTEN27 Sep 2017 6 Comentaris

...

MELMELADA DE FIGAMELMELADA DE FIGA13 Sep 2017 1 Comentaris

...

CAFÈ FRED AMB LLIMONA I CANYELLACAFÈ FRED AMB LLIMONA I CANYELLA05 Ago 2017 4 Comentaris

...

TORRADA AMB ALVOCAT, SALMÓ, TOMÀQUET I MOZZARELLATORRADA AMB ALVOCAT, SALMÓ, TOMÀQUET I MOZZARELLA25 Jul 2017 2 Comentaris

...

BRANDADA DE BACALLÀ. Recepta pas a pasBRANDADA DE BACALLÀ. Recepta pas a pas19 Mar 2017 4 Comentaris

...

HUESITOS CASOLANS (Barretes cruixents de amb crema de cacau i avellanes i xocolata)HUESITOS CASOLANS (Barretes cruixents de amb crema de cacau i avellanes i xocolata)16 Feb 2017 0 Comentaris

...

GOTET DE FOIE I CEPSGOTET DE FOIE I CEPS01 Feb 2017 2 Comentaris

...

MONGETES AMB CLOÏSSES (Versió Ràpida)MONGETES AMB CLOÏSSES (Versió Ràpida)26 Gen 2017 2 Comentaris

...

POLLASTRE AMB ESCAMARLANS. PLAT DE MAR I MUNTANYAPOLLASTRE AMB ESCAMARLANS. PLAT DE MAR I MUNTANYA29 Des 2016 7 Comentaris

...

GAMBES ARREBOSSADES AMB ARRÒS VERD CRUIXENTGAMBES ARREBOSSADES AMB ARRÒS VERD CRUIXENT20 Des 2016 1 Comentaris

...

AMANIDA DE MAGRANA I PERNIL AMB VINAGRETA DE GERDSAMANIDA DE MAGRANA I PERNIL AMB VINAGRETA DE GERDS02 Nov 2016 2 Comentaris

...

PANELLETS D’AVELLANAPANELLETS D’AVELLANA30 Oct 2016 2 Comentaris

...

CONILL EN SALSA DE CAVA I AMETLLESCONILL EN SALSA DE CAVA I AMETLLES12 Oct 2016 2 Comentaris

...

AMANIDA DE TOMACA AMB ANXOVES, SEITONS I BACALLÀAMANIDA DE TOMACA AMB ANXOVES, SEITONS I BACALLÀ15 Sep 2016 2 Comentaris

...

TORRADA AMB CONFIT D’ÀNEC, VERDURES I ALL I OLI DE POMATORRADA AMB CONFIT D’ÀNEC, VERDURES I ALL I OLI DE POMA18 Jun 2016 2 Comentaris

...

ALLIOLI DE POMAALLIOLI DE POMA11 Jun 2016 1 Comentaris

...

COCA D’ESCALIVADA AMB UN TOC DE MELMELADA I FORMATGECOCA D’ESCALIVADA AMB UN TOC DE MELMELADA I FORMATGE03 Jun 2016 1 Comentaris

...

PASTÍS DE FORMATGE AMB MELMELADA DE GERDSPASTÍS DE FORMATGE AMB MELMELADA DE GERDS21 Abr 2016 2 Comentaris

...

CONILL EN SALSA DE NYORES I FRUITS SECS DE LA LOURDESCONILL EN SALSA DE NYORES I FRUITS SECS DE LA LOURDES07 Abr 2016 6 Comentaris

...

COCA DE LLANDA DE CARABASSACOCA DE LLANDA DE CARABASSA31 Mar 2016 4 Comentaris

...

FARINADES, “FARINAES” O FARINOSESFARINADES, “FARINAES” O FARINOSES25 Mar 2016 5 Comentaris

...

ARRÒS AMB CONILL, FAVES I CARXOFESARRÒS AMB CONILL, FAVES I CARXOFES01 Mar 2016 2 Comentaris

...

XIPS DE CARXOFAXIPS DE CARXOFA02 Feb 2016 4 Comentaris

...

SUCS O BATUTS VERDS. ReceptesSUCS O BATUTS VERDS. Receptes30 Gen 2016 4 Comentaris

...

COUS COUS A LA VALENCIANACOUS COUS A LA VALENCIANA22 Gen 2016 2 Comentaris

...

SUC VERD AMB COL KALE, API, CARLOTA, TARONJA, LLIMA, MANGO, PLÀTAN I ALVOCAT (5)SUC VERD AMB COL KALE, API, CARLOTA, TARONJA, LLIMA, MANGO, PLÀTAN I ALVOCAT (5)18 Gen 2016 2 Comentaris

...

SUC VERD AMB ESPINACS, API, CARLOTA, TARONJA, POMA, LLAVORS DE CHÍA I AIGUA DE CIVADASUC VERD AMB ESPINACS, API, CARLOTA, TARONJA, POMA, LLAVORS DE CHÍA I AIGUA DE CIVADA18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB COL KALE, TARONJA, MANGO, PINYA, GINGEBRE I CANYELLASUC VERD AMB COL KALE, TARONJA, MANGO, PINYA, GINGEBRE I CANYELLA18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB BLEDES, CARLOTA, PLÀTAN, TARONJA, LLIMONA, CANYELLA, GINGEBRE, ÀLOE VERA (2)SUC VERD AMB BLEDES, CARLOTA, PLÀTAN, TARONJA, LLIMONA, CANYELLA, GINGEBRE, ÀLOE VERA (2)18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUC VERD AMB ENCIAM, BLEDES, API, POMA, KIWI I PLÀTANSUC VERD AMB ENCIAM, BLEDES, API, POMA, KIWI I PLÀTAN18 Gen 2016 0 Comentaris

...

SUCS O BATUTS VERDS. IntroduccióSUCS O BATUTS VERDS. Introducció17 Gen 2016 13 Comentaris

...

TORTELL DE REIS AMB MASSAPÀ (Xavier Barriga)TORTELL DE REIS AMB MASSAPÀ (Xavier Barriga)04 Gen 2016 9 Comentaris

...

FARCELLETS DE WONTON O CANELONS DE VERDURES, GAMBES I CEPSFARCELLETS DE WONTON O CANELONS DE VERDURES, GAMBES I CEPS21 Des 2015 0 Comentaris

...

SALTIMBOCCASALTIMBOCCA30 Nov 2015 1 Comentaris

...

BROWNIE AMB XOCOLATA BLANCA I GERDS de Rachel AllenBROWNIE AMB XOCOLATA BLANCA I GERDS de Rachel Allen21 Oct 2015 3 Comentaris

...

COCHINITA PIBIL de Ferran AdriàCOCHINITA PIBIL de Ferran Adrià28 Sep 2015 5 Comentaris

...

LLIMONADA AMB TARONJA I CARLOTA (Beguda energètica i refrescant)LLIMONADA AMB TARONJA I CARLOTA (Beguda energètica i refrescant)14 Ago 2015 3 Comentaris

...

SAMFAINA AMB ALBERGÍNIA I CARBASSÓSAMFAINA AMB ALBERGÍNIA I CARBASSÓ19 Jul 2015 3 Comentaris

...

PA DE CALATRAVA AMB BRIOIX I AMETLLESPA DE CALATRAVA AMB BRIOIX I AMETLLES06 Jul 2015 3 Comentaris

...

COCA DE SANT JOAN DE BRIOIX I FRUITA CONFITADACOCA DE SANT JOAN DE BRIOIX I FRUITA CONFITADA21 Jun 2015 2 Comentaris

...

COCA DE CABELL D’ÀNGEL AMB PASTA DE FULLCOCA DE CABELL D’ÀNGEL AMB PASTA DE FULL16 Jun 2015 3 Comentaris

...

TRUITA DE PATATATRUITA DE PATATA08 Jun 2015 3 Comentaris

...

GUACAMOLEGUACAMOLE21 May 2015 4 Comentaris

...

MASSA DE BRIOIX DE XAVIER BARRIGAMASSA DE BRIOIX DE XAVIER BARRIGA13 May 2015 8 Comentaris

...

DECORAR OUS DE PASQUA AMB COLORANTS I CERESDECORAR OUS DE PASQUA AMB COLORANTS I CERES04 Abr 2015 4 Comentaris

...

VERAT A L’ALL CREMATVERAT A L’ALL CREMAT20 Mar 2015 6 Comentaris

...

CIGRONS AMB BACALLÀ I MANDONGUILLES DE PACIGRONS AMB BACALLÀ I MANDONGUILLES DE PA11 Mar 2015 3 Comentaris

...

PASTÍS DE TARONJA I AMETLLA AMB COBERTURA DE XOCOLATAPASTÍS DE TARONJA I AMETLLA AMB COBERTURA DE XOCOLATA26 Feb 2015 18 Comentaris

...

ALL I PEBRE DE LLOBARROALL I PEBRE DE LLOBARRO29 Gen 2015 10 Comentaris

...

BLEDES I PATATA AMB SALSETA D’ALLS I PEBRE ROIGBLEDES I PATATA AMB SALSETA D’ALLS I PEBRE ROIG19 Gen 2015 8 Comentaris

...

POLVORONS D’AMETLLA I AVELLANA de Paco TorreblancaPOLVORONS D’AMETLLA I AVELLANA de Paco Torreblanca23 Des 2014 4 Comentaris

...

LLAGOSTINS O GAMBES AMB SALSA D’AMETLLES I CAVALLAGOSTINS O GAMBES AMB SALSA D’AMETLLES I CAVA16 Des 2014 5 Comentaris

...

6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari6 XEFS, 3 EQUIPS, UN REPTE- Concurs de Cuina contra el malbaratament alimentari10 Des 2014 0 Comentaris

...

AMANIDA DE LLENTIES, VERDURETES I TONYINA– Blogs Contra la Fam i el Gran RecapteAMANIDA DE LLENTIES, VERDURETES I TONYINA– Blogs Contra la Fam i el Gran Recapte28 Nov 2014 1 Comentaris

...

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2014CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 201427 Nov 2014 1 Comentaris

...

Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv3Una recepta de CuinaDiari al Llibre de Cuines de Tv321 Nov 2014 3 Comentaris

...

ESPATLLA DE XAI AL FORNESPATLLA DE XAI AL FORN12 Nov 2014 6 Comentaris

...

FUMET DE PEIX AMB SOFREGIT16 Mar 2025 1 Comentaris

...

dijous, 4 d’abril del 2013

PANOU

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià. El fem de forma rodona i es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i la part líquida pot ser llet, aigua o suc de taronja.  Veient els ingredients ens porta a pensar que la paraula “panou” ve de pa amb ou, no??

Però Panou no és l'únic nom que rep este pa dolç. Se’l coneix amb infinitat de noms. A les comarques del sud d’Alacant, es fa una mica més pla i li diuen Tonya o Fogassa. A alguns llocs de l’interior, com a la Vall de Gallinera, se’l coneix com a Coca Bova, encara que en altres llocs la Coca Bova és la Coca de Mida.

Una altra característica d'este pa dolç és que el fermentat és molt llarg, fins i tot antigament, es deixava la massa pujar tota la nit al costat del llit que era dels llocs més calentets de la casa, i d’ahi també li ve un nom en castellà que és el de “Pandurmiendo”.



De sabor s’assembla molt a la massa de les Mones de Pasqua tradicionals. De fet, les mones, es podrien fer amb aquesta massa fem una fermentació més llarga i com està hidratada, si volem fer mones amb l’ou al mig o amb formes de diferents animals, amb aquesta massa es deformarien.

La molla del panou és molt blaneta, lleugera i airejada, peculiaritat que li dóna un altre nom pel qual es coneix: Coca d'aire. La corfa, agafa un color bastant fosquet i per això també se li anomena Pa Socarrat, Pa Cremat o en castellà Panquemado.




I segur que n’hi ha molt més de noms…

A prop de València, al Panou també li diuen mona i acostumen a posar-li el caramull al mig, que és clara d’ou batuda que en ficar-la al forn, queda cruixent per fora i blaneta per dins. Algun dia els farem així…

El Panou es relaciona molt amb festes com la Pasqua o les Falles, encara que es poden trobar als forns durant tot l’any.

Està molt bo tot sol o bé amb xocolata, tant siga una presa o una tassa de xocolata desfeta. Hi ha qui se’l menja amb una mica de sobrassada o de llonganissa de pasqua i el contrast també és molt bo.

Us ve de gust?




























Ingredients per a 1600 g de massa*:
6-2-panous-ing2


-Per a la massa mare:
  • 10 g de llevat fresc de forner**
  • 60 g d’aigua tèbia
  • 100 g de farina
-Per a la resta de massa:
  • la massa mare anterior
  • 800 g de farina de força
  • 3 ous L
  • 200 g de sucre
  • 100 g d’oli d’oliva suau
  • 50 g de suc de taronja
  • ratlladura d’una llima (llimona)
    o de 1/2 llima i mitja taronja
  • 40 g de llevat fresc de forner**
  • llet tèbia/ aigua (de 80-110 g quantitat variable, dependrà del que pesen la resta d'ingredients líquids. Mira la nota)***
  • Opcional: unes gotes d'aigua de tarongina

-Per a decorar:
  • 1 ou batut per a pintar
  • sucre blanc
*Amb aquestes quantitats pots fer 4 panous de 400 g cadascun. Els dels forns acostumen a ser més grandets, però pense que uns 400 g per panou ja va bé per coure'ls en els forns que tenim a casa.

**El llevat si els pots comprar en un forn, molt millor, si no, del súper. Com anem a fer una fermentació llarga, només posem 40 g. (a banda dels 10 g de la massa mare). És important que respectes els dos llevats de la massa: el primer que deixem mínim unes 6 hores i el segon llevat quan has format les peces.

**Per a 800 grams de farina, necessitem la meitat d’este pes en ingredients líquids, és a dir, 400 grams que hauran de fer el ous +el suc +l'oli +aigua/ llet . El que farem és: primer pesarem els ous, el suc de taronja i l’oli. Posem per cas que els ous fan 170 grams i li sumarem els 100 g de l'oli, els 50 g del suc i ens farà un total de 320 g. La quantitat de llet o d’aigua que necessitarem serà la diferència fins a 400 g, és a dir, en este cas necessitarem 80 g de llet o d’aigua perquè la part líquida de la recepta pese la meitat del pes de la farina.

Estris: TMX/ màquina de pastar, bols, espàtula

Elaboració:

Si ho fas per a un dia en particular, com els dies de Pasqua que eixim a dinar o a berenar per ahí,  hauràs d'organitzar-te bé. A mi aquesta recepta m'agrada començar-la a fer el dia anterior tot just abans d'anar-me'n al llit. Faig la massa mare, m'espere que puge i després faig la pasta i la deixe reposar fins l'endemà, que m'alce promptet per acabar de fer-les. D'aquesta manera, si marxem fora els dies de Pasqua, a mig matí ja estic llesta per eixir.

-La nit anterior:

PAS 1: MASSA MARE

1.- Barreja 10 g de llevat amb 60 g d’aigua tèbia fins que es dissolga bé. Després barreja amb 100 g de farina.

6-2-panous-1-16-2-panous-1-26-2-panous-1-36-2-panous-1-4

Forma una bola i deixa reposar fins que doble el volum. L’ideal és fer aquesta barreja abans de sopar i després de sopar, pastar la resta de la massa.

6-2-panous-1-5

PAS 2: BARREJA DE LA MASSA MARE AMB LA RESTA D’INGREDIENTS

2.- Desfés els 40 g de llevat amb l’aigua o llet tèbia.

6-2-panous-2-16-2-panous-2-2

3.- Passa la farina per un sedàs o per un colador.

6-2-panous-3

4.- Mescla la massa mare amb la farina i després agrega el llevat que has desfet amb la llet. Queda una massa molt grumollosa.

6-2-panous-4-16-2-panous-4-26-2-panous-4-3

5.- En un altre bol, barreja els ous amb el sucre, l’oli, el suc de taronja i la ratlladura i agrega a la barreja anterior.

6-2-panous-5-16-2-panous-5-26-2-panous-5-36-2-panous-5-4

Al principi és una massa molt enganxosa. Has de tenir paciència i amassar estona fins que no s'apegue i obtingues una massa elàstica.

Ho pots fer a mà o amb la teua màquina de pastar: TMX, Mycook, Kitchen Aid, etc. Si no et cap tota la massa d’una, fes-la en tongades.

Si ho fas amb TMX:
Amb la TMX hi cap tot. Primer barreja els ingredients líquids, després agrega la massa mare esmicolada i finalment la farina. Amb 3 minutets i mig ja estarà ben pastat. Si no queda elàstica, torna a programar un minut més.

6.- Forma una bola, unta-la amb oli i tapa amb film transparent o amb un drap net. Deixa reposar tota la nit a la nevera.


-A l’endemà a primera hora:

7.- Unta’t les mans amb una mica d’oli i desgasa la massa pastant-la una mica portant tots els extrems cap al centre. Semblarà que l’hages pifiada perquè baixa tota de cop. No et preocupes, és normal que es desunfle molt la massa.

6-2-panous-7-16-2-panous-7-2

8.- Divideix les porcions de massa per a fer els panous. Intenta no fer pedaços i que tota la massa que agafes per a un panou haja fermentat junta.

Com ja hem comentat, amb aquestes quantitats surten 4 panous de 400 g, però si vols els pots fer més menuts. Això sí, vigila que tots els que poses en la safata siguen del mateix tamany i que quan cresquen no acaben besant-se. Si els fas d’uns 150 g (tamany individual), et cabran 4 per cada safata de forn. Si els fas de 400 posa'n només 2 i el més allunyats possible. 

6-2-panous-8-1

Per a donar-li forma als panous, agafa un tros de massa i amb les mans vés rodant les vores cap a dins fins a formar una bola. Has de dur la tensió de la massa cap al centre. Col·loca damunt d'una neula o de paper de forn.

6-2-panous-8-3

9.- Pinta amb clara d'ou i tira força sucre per sobre.



10.- Deixa reposar a la safata fins que doblen el volum en un lloc sense corrents (el forn apagat és un bon puesto). El temps que els deixem dependrà de la mida dels panous i de la temperatura, però compta d'una a dues hores més.



11.- Un poc abans d'acabar l’última pujada, escalfa el forn a 200º amb calor a dalt i baix.

12.- Fica a dins del forn, a la part del mig o una mica més avall. Enforna uns 15-20 minuts, els primers 5 minuts a 200º i després a 170-180º. El temps dependrà de la mida dels panous. Han d’estar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar.



Amb la mateixa massa es poden fer Coques de Pasqua amb panses i anous. Les aplanes i les omplis tant per dins com per damunt, de nous i panses i les cobreixes amb molt sucre.


Degustació: Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.

Nota: totes les masses fermentades fetes a casa, s’acostumen a endurir ràpidament, per tant, el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas. Per a conservar-los millor fica'ls en una bossa de plàstic quan ja estiguen fredes. Si no els aneu a menjar tots, conge-la'ls. 

6-2-panous-0-2


I si t'han quedat durs, pots torrar-los a llesquetes i sucar-los en xocolata desfeta o bé fer este Pa de Calatrava amb restes de panou i ametlles:



Si t'agrada esta massa, t'agradaran les farinades




Temps total: massa mare 1-2 hores, 5 minuts pastat + 6-8 hores de repòs + 5 minuts bolejat +  30 minuts- 1 hora repòs ja feta la forma + 15 minuts enfornat.

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a FacebookPinterestTwitter o Instagram.

Marta

20 comentaris :

Tapa't de tapes ha dit...

apa, que bo! Té una pinta a l'interior que em recorda el pa xinès fregit. Però el bo, eh? No el que et dónen als xin-fun-fa... ja miraré si em surt. Bona entrada!! Petons

Anònim ha dit...

Me has transportado a mi infancia! los sábados mi madre compraba los panquemados en el horno y nos los comíamos con un chocolatito caliente para desayunar...muy buenos Marta. Un saludo y felicidades por el blog. Miriam

Mercè ha dit...

Una mica de pietat... penjar això de bon mati... Però que bo!!! Quan la meva cunyada vivia a Ibi, un poble d'Alacant, apa que no m'havíem menjat. T'han quedat d'upa!!! Que tinguis un bon dia.

Fórmules Culinàries ha dit...

No coneixia aquest pa tipus coca, però el nom de Tonya si que em sona una mica.
Però pel que es veu a les fotos ha d'estar ben bona!
ptns!!

Mònica Tarradellas ha dit...

Jo em menjava, de petita, quan anava a casa de la família de la meva mare a Elda, i estaven boníssimes!!! Estic segura que aquestes estan igual o més delicioses!!!Una abraçada

la colometa ha dit...

Done fe que estan boníssimes. Les he fet amb una mida semblant i és un sabor que ens recorda l'infancia....molt dificil de trobar ahuí en dia. Molt bona pinta!!!!!!!

Rosa Maria ha dit...

Segur que està boníssim. No sé si em fa falta la xocolata, sol ja deu ser espectacular

Bet ha dit...

Hola!! no el coneixia aquest pa i té una pinta extraordinària! amb una mica de xocolata deu ser deliciós, nyam nyam!!!! m'ha sorprès la quantitat de noms que arriba a tenir! :)

Núria ha dit...

Em sembla que han d'estar bonissims!!! M'ho apunto per fer i a mes esta molt ben explicat!!!
Ens tornarem a veure per la blogosfera!!!!!

Alfons ha dit...

quina pinta més esplendida la d'aquest panou... no l'he tastat pero crec que ha de tenri un sabor molt familiar....

Josep M. Escolano ha dit...

com diu @delia_amoros, a les comarques del sud del País Valencià diem fogassa o fogasseta (https://twitter.com/delia_amoros/status/319757044179664897/photo/1) a aquesta mena de coca dolça que no hem de confondre amb la fogasseta de les Terres de l'Ebre (que no és dolça sinó salada). A Elx, el Baix Vinalopó, a l'Alacantí i totes les comarques meridionals i a bona part del País Valencià sinó tot, si hi posem un ou dur (amb closca i tot, per descomptat) al centre de la fogassa o fogasseta, al caramull, abans de ficar-la al forn, en diem mona, i aquesta és la nostra "mona de Pasqua". Salut

Marta CuinaDiari ha dit...

Moltes gràcies a tots pels comentaris.
Josep: Doncs un altre nom per a afegir... he posat toña perquè quan jo estudiava a Alacant de vegades en compràvem i els li deien així(en castellà).La mona a Dénia també la fem amb l'ou dur i el panou la veritat és que es menja tot l'any encara que ara costa trobar forns que encara els fagen... Gracietes pel comentari. Marta

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Deu n'hi do, quants noms té, ho que no hi ha dubte es que està molt bo, m'agrada la molla que té.
Petons.

ISABEL ha dit...

Marta, gràcies per la recepta, molt be ilustrada i explicada.
M'ha fet il·lussió, la meva sogre era de Cullera i sempre parlaba del Panou.
Em guardo la recepta.
Petonetsn

La Cuina Violeta ha dit...

Marta,
Ho fas tan bé. Ets una artista. La molla del pa es veu tan bona...
Nani

Sara Luengo Jiménez ha dit...

Que buena pinta, me encantan. Te he dejado un premio en mi blog.
Besitos

MenosEsMás ha dit...

Hola Marta,

Te acabo de conocer a través del blog "el nido de mamá gallina" y me quedo a seguirte.
Que buena pinta tiene todo lo que haces y seguro que sabe igual de bien.
Con tu permiso me quedo a seguir conociendo tu blog.
Un abrazo,

María

abril ha dit...

M'ha encantat tota la historia d'aquesta "mona"... la molla es veu superflonxa, i molt apetitosa. Sens dubte la guardo per probar-la....Un petò ben gros!!!!!

www.bojosperlacuina.com ha dit...

Aquesta recepta m'ha fet moltes ganes de provar-la. M'agraden molt aquestes masses fermentades, amb aquesta textura que mostra la foto.

Anònim ha dit...

A Gandia en tenim tot l‘any de panous, tot i que és un dolç de Setmana Santa i Pasqua. Al forn que hi ha al costat de les monges clarises de Gandia fan uns panous insuperables!!Però aquesta vegada provaré de fer-los jo! Genial recepta i genial context gastronòmic-geogràfic del dolç!