Una tapa ben senzilla que potser mai has pensat que la pots fer a casa.
Ingredients:
-Per a obrir les clòtxines al vapor:
- 1 kg de clòtxines
- 150 g de vi blanc*
*Els musclos es poden obrir tant amb vapor de vi com de cervesa. De fet la recepta original porta cervesa i jo l’he feta amb vi per així poder presentar la versió sense gluten. Estan igual de bons.
-Per a l’escabetx:
- 200 g de ceba tallada en juliana fina
- 1 gra d’all sencer i sense pelar
- 200 g d’oli d’oliva verge extra
- 1 culleradeta de pebre negre en gra
- 1 cullerada de pebre roig dolç (la marca Hacendado no té gluten)
- 1 pesteta (caiena)
- 2 fulles de llorer
- Una mica de sal
- 25 gr de vinagre de Xerès
Estris: olla o TMX
Elaboració tradicional i amb TMX:
1.- Neteja bé els musclos llevant-los els bissus (els pelets) amb un ganivet. Descarta els que estiguen oberts o trencats.
-Clòtxines al vapor:
2.- Si ho fas en una olla, posa el vi al fons. Si tens un estri dels de cuinar al vapor, col·loca les clòtxines a sobre, si no en tens, col·loca-les directament a sobre del vi. Posa al foc, tapa l’olla i vés sacsejant de tant en tant. Cou fins que estiguen totes obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.
Si les fas amb la TMX, posa el vi al vas, col·loca les clòtxines en el varoma i programa de 12 a 15 minuts temperatura varoma velocitat 1. Comprova que estiguen obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.
-L’escabetx:
3.- Sofregeix la ceba tallada en juliana ben fina i l’all amb una mica de sal durant uns 10 minuts.
En la TMX posa la ceba tallada en juliana ben fina al vas i programa de 7-10 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera. No poses el cubilet i així s’evaporarà més el suc.
4.- Quan estiga ja quasi feta agrega el pebre negre, el pebre roig, el llorer i el vinagre i cou durant 5 minuts més a foc baix.
Amb la TMX programa 3-4 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
Quan acabe el temps comprova que la ceba estiga cuita.
5.- Aboca l’escabetx per sobre de les clòtxines i deixa macerar unes 24 hores.
Nota: qualsevol escabetx que fem, s'ha de preparar amb antelació per tal que l'aliment s'impregne bé.
Temps total: menys de mitja hora + maceració 24 h.
Bon profit!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada