Els Molletes són uns pans molt tous, esponjosos i sense crosta típics d’Andalusia. Són plans, d’un color pàl·lid, i tenen forma redona o lleugerament ovalada.
Estan boníssims amb tomaca i pernil, torrats amb una mica d’oli i sal, o fins i tot amb una hamburguesa.
Esta recepta de Molletes està basada en la que va preparar Iban Yarza al programa de David de Jorge. És una recepta que tot i no presentar cap complicació des del punt de vista tècnic, requereix, com totes les receptes de pa, que respectes els reposos necessaris per a una correcta fermentació de la massa. Si compleixes aquesta premissa, de ben segur obtindràs un pa deliciós.
Per l’elaboració es prepara prèviament una massa amb molt poca quantitat de farina, aigua i llevat, i es deixa reposar un mínim de 3 hores o fins tot 2 dies a la nevera. Aquesta barreja servirà de preferent. Aquest preferent es mescla després del repòs amb la resta d’ingredients i es deixa reposar fins que doble el volum. Aleshores, és quan es divideix en porcions i es fan boletes que posteriorment s’aplanen i es tornen a deixar pujar. Finalment s’enfornen i el resultat aquí el tens: 10 panets com aquests, que podràs menjar-los al moment o bé congelar-los per als esmorzars de la setmana. T’animes?
Ingredients per a 10-11 molletes:
-Per al preferent o massa mare (la nit d’abans o 3 hores d’antelació mínim)
- 100 g de farina de força
- 60 g d’aigua
- 1 g de llevat fresc de forner (un pessiguet)
-Per a la massa final:
- Preferment anterior
- 5 g de llevat fresc de forner
- 315 g d’aigua
- 20 g de sagí (llard de porc) (també pot ser oli d’oliva)
- 500 g de farina normal
- 10 g de sal
Estris: Panificadora/ màquina de pastar/TMX* o un bol ample si pastes a mà, espàtula de mà, bol menut, bàscula, paper de forn o silicona, safata forn
*Este pa es pot pastar a màquina o a mà. A mi personalment m’agrada fer-ho més a màquina perquè la massa és molt enganxosa. Si pots triar entre panificadora, màquina de pastar o TMX, jo triaria les dues primeres. No passa res si ho fas amb TMX, l’inconvenient és que la TMX escalfa molt la massa i s’enganxa més a les fulles. El que has de fer si utilitzes la Thermomix, és intercalar intervals de pastat i de repòs fins que obtingues una massa menys enganxosa i elàstica. Si ho fas a mà, és més pesat però perquè no et quedes sense poder fer aquests molletes, t’expliquem també com fer-los.
Elaboració pas a pas dels Molletes:
1.- Prepara la massa mare: Barreja els 100 grams de farina de força amb 60 grams d’aigua i 1 gram de llevat fresc de forner (un pessiguet) en un bol menut i tapa amb film. Deixa reposar mínim 3 hores a temperatura ambient o de 12-48 hores a la nevera. El més còmode per a mi és preparar-lo el dia d’abans i l’endemà seguisc amb el punt 2.
2.- Posa els ingredients de la massa final en un bol ample o en la panificadora/ amassadora o TMX: l’aigua, la massa fermentada, el llevat fresc, el sagí o l’oli, la farina i la sal.
-Amb la panificadora la manera més senzilla de fer-ho és posar el programa de “masa” i deixar que la màquina faça el treball per tu. No t’hauràs de preocupar fins al punt 4.
A mi però m’agrada més el programa d’amassar pasta fresca, que és un programa que simplement amassa des del primer moment i no fa preescalfament, i vaig engegant i parant la màquina en funció de com veig la massa. Si ho fas així, deixa que paste 5 minuts, para-la, que repose 10-15 minuts i torna a engegar-la uns altres 5 minuts.
És una massa enganxosa, i amb els intervals de pastat/repòs, el que estem fent és donar temps a la farina perquè vaja “hidratant-se” i absorbint la humitat i el gluten es desenvolupe (autòlisi). Si notes que encara queda massa enganxosa, pots repetir el mateix procés unes dues o tres vegades més. Abans de deixar-la pujar, trau les pales d’amassar. Mentre amassa, pots ajudar-te d’una espàtula per a desenganxar la massa de les parets.
-Si ho fas amb TMX, barreja tots els ingredients 3-4 minuts a velocitat espiga i deixa reposar uns 10 minuts. Després programa uns altres 3 minuts a velocitat espiga. Fes els pastats i reposos necessaris fins que obtingues una massa elàstica. Potser has de deixar reposar més estona perquè la màquina així que pasta, va escalfant-se i també escalfa la massa. Quan la massa estiga llesta, passa-la a un bol gran i tapa-la.
-Si ho pastes a mà, barreja tots els ingredients i deixa reposar en un bol uns 10 minuts. Passat aquest temps, fes intervals de pastat + plegat i de repòs, tots els que siguen necessaris fins que obtingues una massa elàstica i que no s’enganxe molt a les mans. La tècnica del plegat consisteix a aplanar una mica la massa a dins del mateix bol i anar doblant cadascuna de les cantonades de la massa cap al centre. Li dónes la volta a la massa, i ho deixes reposar 5 minuts. Al cap de 5 minuts, tornes a repetir l’operació, i així unes 3-4 vegades. Ha de quedar una massa fina i elàstica encara que com té un percentatge elevat d’aigua, és bastant enganxosa.
3.- Tapa la panificadora o, si has ficat la massa en un bol, tapa-la amb film o amb un drap i deixa-la d’una hora i mitja a dues hores fins que doble el seu volum. Dependrà de la temperatura de la cuina. A l’estiu caldrà menys temps.
4.- Quan haja pujat la massa, bolca-la a sobre de la superfície de treball i talla porcions d’uns 80 -100 grams i boleja-les. Per fer les boles, neteja el marbre de farina, recolza la mà sobre el marbre, posant-la de costat (com si anares a agafar un got) i treballa la bola entre el dit polze i la resta de dits. Fes moviments circulars fent una lleugera pressió contra el marbre, fins que notes que la bola comença a agafar tensió. Un cop formada la bola, deixa-la a sobre de la safata de forn que hauràs cobert amb un paper de forn o una làmina de silicona. Fes el mateix amb la resta de porcions i deixa reposar uns 10-15 minuts.
5.- Passat aquest temps aplana cada bola amb la mà. Pots tirar-los una mica de farina per sobre. A casa fem meitat amb farina i meitat sense perquè hi ha per a tots els gustos!
6.- Torna a deixar que pujen d’una a dues hores més. De nou, tot dependrà de la temperatura de la cuina.
7.- Escalfa el forn a 200ºC amb calor a dalt i baix. Posa un recipient amb aigua a la part inferior. La humitat de l’aigua farà que quede el pa tou.
8.-Quan s’haja escalfat el forn, fica els molletes i enforna durant 10-12 minuts. No queden daurats com qualsevol altre pa, sinó molt blanquets.
9.- Deixa’ls refredar.
Nota: Si no els has de fer servir al moment, una vegada cuits, deixa’ls refredar i obre’ls per la meitat. Congela’ls així i, d’aquesta forma, et serà molt fàcil tirar d’ells quan els necessites, ja que els podràs posar directament a la torradora o deixar que es descongelen tranquil·lament.
També pots preparar entrepans i congelar-los ja fets.
Temps total*: de 3 hores a 2 dies per al preferent + 30 minuts pastat i +llevat+ 4 hores de llevat total
*Potser et tira enrere veure el temps que es triga fent aquesta recepta. Realment aquest pa requereix molt temps, però no és temps de feina activa de la teua part, sinó temps per a les fermentacions. L’única part activa del procés és pastar si és que ho fas a mà, el bolejdonar-los forma i ficar-los al forn i això no costa gens de fer. T’anime doncs a provar-los! No hi ha res com menjar un bon pa fet a casa!
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!
I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.
Marta