El 17 de gener és la diada de Sant Antoni Abat, patró dels animals i dels traginers. A banda de la típica benedicció dels animals, al voltant d’aquesta data podem trobar diferents celebracions festives com les desfilades dels Tres Tombs que es fan a molts pobles de Catalunya, o les tradicionals fogueres de la revetlla de Sant Antoni de les Illes Balears o d’alguns pobles de la Comunitat Valenciana.
I com acostuma a passar, a tota festa l’acompanya un menjar tradicional: panets, tortells, coquetes… A Benicarló i altres pobles del Maestrat són típiques les Coquetes de Sant Antoni.
La pasta d’estes coquetes és la mateixa dels pastissets de moniato de Nadal. Porten farina, oli, una barreja d’anís i moscatell, i sucre, i es formen a partir de boletes a les quals li fem dos pics que, segons diuen, simbolitzen les banyes del dimoni. Finalment, s’empolvoren amb sucre llustre i s’emboliquen amb paper de seda.
Una de les coses que més m’agrada tant dels pastissets de Nadal com de les Coquetes de Sant Antoni és l’oloreta d’anís que fa la casa després d’enfornar-les.
La recepta que utilitzem porta dues mides d’oli, una de cassalla (anís sec) amb un ditet de moscatell i la quantitat de farina, com és habitual en receptes tradicionals, és “la que entre”. Quina ràbia que fa això eh? No us preocupeu que jo us donaré una quantitat més aproximada!
Ingredients per a 38-40 coquetes (2 safates):
- 1 got de barreja d’anís sec (cassalla) i moscatell o mistela (omple uns ¾ del got d’anís i ¼ de moscatell). En grams, segons el got que utilitze jo serien 210 en total, aproximadament 160 g d’anís i 50 g de moscatell
- 2 gots d’oli (400 g). Jo pose la meitat de gira-sol i la meitat d’oliva suau
- ¾ de got de sucre (140 g)
- Farina, la que admeta, en este cas 775 g aproximadament
-Per a l’acabat final:
- Sucre llustre (azúcar glas)
Estris: bol, paper de forn, bàscula, colador, paper de seda per embolicar-los
Elaboració de les coquetes de Sant Antoni pas a pas:
1.- En un bol, aboca els 2 gots d’oli, el got de barreja d’anís amb moscatell i el sucre. Remena fins que es dissolga aquest últim.
2.-Vés afegint la farina a poc a poc fins a obtenir una massa que no s’apegue a les mans i es puga treballar però que no siga dura. Per tal de no embrutar-te tant, primer barreja amb les barnilles i després fes-ho amb les mans.
3.- Escalfa el forn a 160 ºC.
4.- Per a donar la forma a les coquetes, fes boles de 30 a 40 grams i vés posant-les en una safata de forn que hauràs cobert amb paper vegetal o una làmina de silicona. No cal que les separes massa perquè al forn mantenen la forma i no s’escampen.
Un cop tingues les boletes fetes i ben arranjades a les safates de forn, pessiga-les amb el polze i l’índex de les dues mans com si les anares a trencar pel mig per tal de formar dos piquets que segons diuen, simbolitzen les banyes del dimoni.
Amb aquestes quantitats, ixen 2 safates de forn. Prepara la primera i mentre està al forn, vés formant la segona tongada.
5.- Enforna uns 25 minuts a 160 ºC o fins que estiguen daurades i cuites per dins.
6.- Mentre es couen, vés tallant el paper de seda. Jo he tallat rectangles de 30x20 cm i els he tallat uns serrells pels costats.
7.- Un cop fredes les coquetes, amb l’ajuda d’un colador, empolvora-les amb sucre llustre.
8.- Seguidament embolica-les amb paper de seda. Si no volgueres embolicar-los, conserva’ls a dins d’una caixa metàl·lica.
Temps: Massa 10 minuts+ donar-los forma i forn en dues tongades, total al voltant de 1h 20 min
Bon profit i felicitats a tots els Tonis!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.
Marta