GALERIA DE FOTOS

dimecres, 13 de setembre del 2017

MELMELADA DE FIGA

Mon pare té 3 figueres al bancal, i tot i que ens agraden molt les figues acabades de collir, arriba un moment que ja no donem a l’abast menjant-les.

Com són tan delicades i no es poden conservar durant molt temps, acabem fent melmelada de figa, una melmelada deliciosa que pots utilitzar per a les torrades de l’esmorzar, per enriquir la massa d’un pa de pessic, en les vinagretes de les amanides, acompanyant una mica de foie o una taula de formatges.

6-6-melmelada figa cuinadiari ppal

La melmelada de figues que hem fet avui està feta amb figues blanques, les conegudes com a figues de la goteta de mel (imagineu-vos com són de dolces!!) però la recepta és la mateixa si n’utilitzeu de negres.

6-6-melmelada figa cuinadiari


Ingredients per a fer melmelada de figa: 

  • 500 g de figues (pesades després de treure’ls la cua)
  • 1 llima menuda (llimona)
  • 200-250 g de sucre*
  • Opcional: un raig de brandi, un trosset de branca de canyella

*Jo he fet la melmelada utilitzant només mig quilo de figues. Cada tipus de fruita necessita una determinada quantitat de sucre perquè la melmelada quede espessa. En el cas de les figues, com són tan dolces, no posem la mateixa quantitat de sucre que de fruita sinó que amb la meitat ja en tenim prou, fins i tot en podeu posar una mica menys. Si vols fer més quantitat, utilitza la proporció 1:2.

Estris: TMX*/ olla + batedora+ cullera de fusta, pots de vidre 

Amb la TMX, les melmelades no costen gens de fer, però si no la tens, t’expliquem també com elaborar-la de forma convencional. Serà una mica més laboriosa però no hi ha res com una melmelada natural feta a casa.

Com es fa la melmelada de figa:

1.- Prepara les figues: renta-les i talla’ls el peduncle. Si vols, pots obrir-les per la meitat per si alguna estiguera corcada però no les pelarem. Pesa-les i calcula la meitat del seu pes en sucre (fins i tot pots posar una mica menys de la meitat). Per als 539 g de figues nosaltres hem posat 230 g de sucre.

6-6-melmelada figa cuinadiari-1

2. Pela la llimona i talla-la a rodanxes per tal que no s’escape cap pinyol. Reserva. 

6-6-melmelada figa cuinadiari-1-2

3.- Posa les figues, la llimona i el sucre en el vas de la Thermomix. Tapa i tritura 5 segons a velocitat 4.

6-6-melmelada figa cuinadiari-2

4.- Col·loca el cistell a sobre de la tapa per tal que no esguite la melmelada. Programa 25 minuts a temperatura varoma velocitat 1. Si veus que encara està massa líquida, programa uns 5 minuts més però tingues en compte que quan es refreda s’espesseix bastant.

Si ho fas en una olla, posa tots els ingredients a dins i tritura’ls amb la batedora. Deixa la textura que més t’agrade. Fes bullir la barreja a foc lent amb la cassola tapada fins que obtingues la textura desitjada. Hauràs d’anar remenant de mica en mica per tal que no s’enganxe. Vés amb compte i no et cremes perquè pot esguitar una mica.

5.- Un cop tingues la melmelada feta, fica-la en pots de vidre mentre encara estiga calenta. Omple fins a dalt, deixant només mig ditet d’espai, tanca bé i posa’ls del revés perquè facen el buit. Deixa refredar. Si no l’has de consumir de seguida, fica-la a la nevera.

Si fas més quantitat o vols conservar la melmelada durant més temps a fora de la nevera, omple els pots fins que també quede mig ditet d’espai, tanca’ls bé amb la tapa i bull-los uns 25 minuts coberts d’aigua.

6-6-melmelada figa cuinadiari-3

Suggeriment: menja la melmelada amb torrades amb mantega, amb formatges o amb foie.

Temps total: menys d’una hora

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

1 comentari :

Aïda Cristòbal ha dit...

Doncs jo, a l'època de les figues, acostumo a fer una mena de "coca" (no sé com dir-ne) amb pasta de full, mascarpone amb ou, pernil i figues que queda per llepar-se'n els dits! Tothom que l'ha tastat vol repetir :P provaré la melmelada però. Una abraçada.