Ja sabeu que l’arròs és un dels plats que més m’agraden, supose que és per les meues arrels valencianes. Tot i així avui us porte un risotto, un arròs que tot i ser típic d’Itàlia, ja ha entrat en les nostres cases com un arròs més.
Si us heu llegit el post de
Com fer un arròs sec, veureu que amb les indicacions que us done més avall per a fer este risotto, aquí acabem fent tot el contrari del que es fa quan d’una paella es tracta.
Tot té una explicació, i és que la paella és un arròs sec i el risotto és melós. Per aconseguir esta “melositat” es fa un sofregit de ceba, cosa que mai faríem en una paella, se sofregeix l’arròs, i es va afegint el caldo a poc a poc a mesura que aquest es va consumint. A més, es pot remenar l’arròs durant la cocció i finalment s’agrega una mica de mantega i parmesà.
Ufff!! les nostres iaies, acostumades a la paella, es posarien les mans al cap…encara que si el provaren segur que canviaven d’opinió!
Ingredients per a 4 persones:
- 200 g de ceba (1 ceba mitjana)
- 1 gra gran d'all
- Oli i sal
- 50-70 g d’oli d'oliva verge extra
- 300-350 g de botifarra
- 300 g de bolets barrejats (de pot o congelats)
- 1 cullerada (de cafè) de pols de ceps
- 350 g d’arròs de gra rodó
- 950 g de brou d’au ó 950 g d’aigua + 2-3 cullerades de Bovril
- 100 g de formatge parmesà
- 50 g de mantega
Estris: 1 paella/olla, un cassó o TMX
Elaboració tradicional:
1.- Fes un sofregit amb l’all i la ceba picats finament i una mica de sal.
2.- Quan estiguen enrossits, agrega la botifarra i sofregeix uns 10 minuts fins que no es veja crua.
3.- Agrega els bolets i un poc més tard la pol de ceps. Sofregeix fins que s’asborbisca l’aigua que solten els bolets.
4.- Mentrestant, a part, fica a escalfar un casset amb el brou.
5- Posa l’arròs a la paella on estàs sofregint la resta d’ingredients i remena bé per tal que s’impregne de tots els sabors.
6.- Amb un cullerot, vés afegint el líquid (en calent) a poc a poc. Primer posa un parell de cullerots. Quan l’arròs l’haja absorbit, agrega un altre cullerot i continua així fins que s’absorbisca tot. Quan hi poses l’últim, abaixa el foc si veus que a l‘arròs encara li falta una mica. A diferència de l’arròs que fem en paella, aquest sí que el pots anar remenant.
7.- Quan l’arròs estiga al punt i haja absorbit tot el caldo, apaga el foc. Afegeix la mantega i el parmesà ratllat.
8.- Remena i deixa reposar un parell de minuts.
9.-Serveix abans que es refrede.
Elaboració amb TMX:
1.- Amb el vas molt sec, posa el formatge trossejat i ratlla’l 15 segons a velocitat progressiva 5-10. Retira i reserva.
2.- Posa la ceba i l'all al vas i trosseja 4 segons a velocitat 4. Repeteix-ho si veus que encara et queda algun tros. Baixa les restes de les parets amb l'espàtula.
3.- Aboca l'oli i sofregeix durant 7 minuts, temperatura 100º, velocitat 1.
4.- Col·loca la papallona en les fulles. Talla la botifarra en trossos d’un dit i mig i programa 7 minuts més (o fins que no estiga crua) a temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Comprova si cal afegir una mica més d’oli.
5.- Agrega els bolets i programa 5 minuts, temperatura 100º, velocitat 1. Si veus que han soltat massa aigua, deixa uns minuts més a la mateixa temperatura i velocitat.
6.-Afegeix l'arròs tirant-lo pels costats de la papallona i sofregeix programant 3 minuts, temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra.
7.- Tira el brou i programa 17 minuts, temperatura 100º, velocitat cullera, gir a l’esquerra. Comprova que l’arròs estiga al punt.
8.- Agrega la mantega i el parmesà. Barreja programant 10 segons a velocitat 1 o simplement utilitzant l’espàtula. Deixa reposar un parell de minuts.
9.- Serveix abans que es refrede.
Nota: els risotos com qualsevol altre arròs, admet gran varietat d’ingredients: el pots fer amb carn, bolets, però també amb qualsevol verdura de temporada o unes gambetes. Si decideixes posar uns ingredients alternatius a la botifarra i als bolets, has de tenir en compte que no pots prescindir ni del sofregit de ceba ni del brou (que pot ser de verdures, de carn, de pollastre o del que vullgues).
Temps total: 35 minuts
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta