Esta setmana us porte una altra recepta tradicional valenciana que es fa molt a les comarques de la Marina Alta, Marina Baixa, la Safor i a altres zones de l’interior d’Alacant i València.
Tradicionalment, les coques de dacsa es feien sempre amb farina de dacsa (blat de moro), i d’aquí, li ve el nom. No obstant això, hui en dia, també les fem amb farina de blat, de dacsa o barrejant tot dos tipus: dacsa i blat. Jo quasi diria que a nosaltres ens agraden més fetes amb blat, com estes que us ensenyaré hui.
A més, jo a casa sempre tinc farina de blat però de dacsa, no n'acostume a tindre, i així, si a vosaltres us passa el mateix, tindreu l’oportunitat de fer-les.
Tot i no fer-les sempre amb farina de dacsa, continuem dient-li “Coques de Dacsa”. I també les trobareu amb altres noms: a la zona de Gandia i els voltants, també es coneixen com a Coques a la “calfó” (escalfor) i a la Vall de Gallinera els hi diuen minxos.
Per a qui no les conega, les coques de dacsa són unes coques redones i planes que es fan amb una massa de farina escaldada. Després es bolegen, s'aplanen, i es passen per la planxa amb unes gotes d’oli.
Les coques de dacsa s’assemblen molt a las “tortillas mejicanas” o les "arepas", però no les industrials que venen en paquets, sinó les casolanes que fan allà.
En un viatge que vam fer per Mèxic, vam visitar un poble menudet i vam anar a casa d’una senyora que estava fent “tortillas”. Em va fer molta il·lusió veure a aquella dona fent una cosa tan semblant a les nostres coques de dacsa. En sortir d’allà vaig tardar poc a posar-me a buscar alguna botiga que venguera “tortilladoras”, que és com li diuen allà. Aquesta és la que vaig trobar:
El meu capritx va fer que arrossegara dos quilos i mig de més durant tot el que ens restava de viatge … però no em penedisc de res!!
Pense que és important que receptes com esta, no s’acaben perdent i les donem a conéixer. A les zones on són típiques encara se’n poden trobar de congelades als mercats municipals i a alguns supermercats i també molts restaurants les inclouen a les seues cartes. Fora d’estes zones però, jo no n’he trobat, i és una llàstima.
Us anime per tant a que les feu. Espere que us agraden!
Ingredients per a 25 coques menudes (cadascuna d’uns 30 g de massa i 14 cm de diàmetre aproximadament):
-Per a la massa:
-Altres:
*la farina de dacsa, la pots comprar als forns, en supermercats o grans superfícies. És la farina que venen per fer “arepas”, la que és molt fina, la “precocida”. NO és la maizena. Hi ha de blanca i de groga. Per a nosaltres és més comuna la blanca i acostuma a ser més fina. Et servirà també per empolvorar la massa de les
pizzes quan en fages.
Si no en trobes, o no en vols comprar, utilitza només amb farina de blat. Estan molt bones igualment.
*Per fer la forma d’esta coca, primer es boleja la massa i després s’aplana. Les coques de dacsa omplen molt. Si es fan de picadeta o de primer plat, amb una o dues per persona hi haurà prou. Les coques les pots fer de la mida d’un plat de postres o d’un plat de tassa de cafè amb llet. (40-45 grams de massa o 30 g respectivament).
-Per al farcit:
A casa, el nostre farcit preferit és: salsa de
tomaca fregida (o maionesa), tonyina, ou dur ben picadet i una anxova.
També es poden fer amb anxova, gambeta amb bleda (molt típic també de la zona), tomacat, etc.
I si en sobren, els més golosos se les poden fer calentetes amb mel, sucre o nutella!
Estris: cassola, cullera per a remenar/TMX/amassadora,
Per formar-les: dos plats de postres, corró o tortilladora per aplanar la massa, bol menut per l’oli d’untar-se les mans, 1 bossa de plàstic (de les de guardar el congelat), paper vegetal per separar-les.
Per cuinar-les: planxa o paella
Abans de començar:
Abans de començar, és important que t’organitzes bé i tingues a mà tot el que necessites perquè és una massa que s’ha de bolejar en calent. Si es refreda, se’t trencaria tota.
També és important que prepares el farcit amb antelació: prepara la
salsa de tomaca fregida , bull els ous i talla’ls, etc.
Elaboració:
1.- Prepara els trossos de paper vegetal per a quan tinguem la coca formada. Jo, per a les coques de hui, de 30 g i 14 cm de Ø, he fet trossos de 18x18 cm.
2.- Posa l'aigua a bullir en una olla amb un poc de sal i un bon raig d'oli.
3.- Mentre s’escalfa, prepara tot el que necessitaràs:
-un bol menut amb oli per anar untant-te les mans cada vegada que agafes una piloteta de massa.
-dos plàstics (les bosses de congelats van bé) per a evitar que s’enganxe la massa a la superfície on estàs treballant
-dos plats o una tortilladora per aplanar les boletes
-extra de farina per empolvorar les coques
-els trossos de paper vegetal que has tallat per anar col·locant-les així que les hi dones forma
4.- Quan bulla l’aigua, abaixa el foc i vés afegint la farina remenant enèrgicament fins que quede una massa ben fina, sense grumolls. (a mà costa un poquet).
Si tens TMX o amassadora/ panficadora, val la pena que un cop bulla l'aigua, la passes a la màquina i aboques la farina de colp i pastes fins que quede una massa ben fina (en TMX posa a velocitat 6 fins que quede ben fina, necessitaràs menys d’un minut). Ha de quedar com a la foto:
5.- Unta't les mans amb oli i fes boletes. Aplana-les amb la tortilladora,
o entre dos plats o un rodet.
Si li vols donar una forma redona perfecta, una vegada aplanades, talla-les amb un cèrcol d’emplatar dels grans.
6.- Empolvora les dues bandes de la coca amb farina i separa-les entre elles amb un tros de paper vegetal.
7.- Una vegada formades, si no les has d’utilitzar de seguida, les pots guardar en un recipient hermètic i posar a la nevera o al congelador.
8. - Si les vas a cuinar ara, escalfa una paella o una planxa. Posa un poc d’oli i cou les coques a foc de moderat a alt. (Si les fas a foc molt fluixet, se’t quedaran molt reblanides).
Si has de fer-ne moltes, així que les tragues de la paella, embolica-les en un drap de cuina per conservar-les calentetes.
9.- Una vegada fetes, tria el farcit que preferisques.
Estan molt bones simplement amb una anxoveta: fes la coca per una banda, tomba-la i posa una anxova al mig. Doblega i acaba de coure-la.
Però com ja us he comentat, per a nosaltres el farcit que més ens agrada és este: una base de salsa de tomaca, ou dur, tonyina i una anxoveta… mmmm…boníssima!
Ara només queda que les proves tu!
Temps total: 30-40 minuts
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter. T'estaré molt agraïda :-)!!
Marta