Esta setmana ha estat la diada dels valencians i per celebrar-ho, què millor que una recepta molt tradicional de les llars valencianes. És una coca que rep molts noms: coca de llanda, coca bova, coca Maria, coca mal feta, coca cubana… i a més, també admet moltes variacions com afegir-li xocolata, poma, ametlla molta, suc de taronja, anous, etc.
Al bloc en tenim unes quantes de versions d’aquesta coca dolça: amb taronja, amb iogurt, amb taronja i iogurt, amb xocolata i melmelada, amb carabassa i xocolata
… aquesta de hui podriem dir que és la bàsica, la que s’ha fet tota la vida.
Ingredients:
- 4 ous
- 500 g de sucre (450 per a la coca + 50 per a empolvorar)
- 280 g de llet (un got dels d’aigua ben ple)
- 170 g d’oli d’oliva suau
- Ratlladura de mitja llimona
- 500 g de farina
- 2 paperets dobles de gasosa (2 blancs i 2 liles, és a dir, 4 sobres)
- 1 mica de canyella per a empolvorar
Estris: TMX/ batedora de vas/ màquina de muntar clares, paper de forn, llanda de forn rectangular de 25cm x 37cm aproximadament
El nom de Coca de llanda li ve del recipient on es cou, una safata rectangular de llanda (o llauna com diuen els catalans), amb les vores baixes. Esta és la llanda típica:
Elaboració:
Elaboració amb TMX i tradicional:
1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador + a dalt i baix i prepara la llanda cobrint-la amb un paper de forn.
2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4. (Si tens una batedora de vas de les fer batuts -estil americà-, també pots posar els ous i el sucre i batre-ho a alta potència uns 3-4 minuts).
Si ho fas amb barnilles elèctriques munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.
3.- Afegeix el got de llet, la ratlladura de llimona i l’oli,. Barreja uns segons a velocitat 4.
4.- Finalment, agrega la farina i les gasoses. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 6. Obre el vas, baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets i remena fins que quede tot ben integrat.
5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Empolvora amb el sucre reservat i amb una mica de canyella.
6.- Fica al forn uns 25 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.
Nota: En època de taronges es pot substituir la llet per suc de taronja (pots veure un exemple aquí).
Esta coca, la coca de iogurt o la coca de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café o un gotet de mistela.
I us deixe amb una canço del Paco Muñoz, del seu disc La Meua Terra: Jo vull un País.
Com ell diu, la nostra desfeta va començar a Almansa i malauradament, el mal d’Almansa encara ens “alcança”. Totalment aplicable al context actual…quina llàstima!
Disfruteu de la cançó i d’un trosset de coca!
Jo vull un país (link to spotify)
La nostra desfeta començà en Almansa
perdent la batalla un dia d'abril.
Perdérem la llengua, els drets a una història,
a la nostra pàtria: un poble captiu.
Però la cançó té ales, i viu desplegant‑les:
Jo vull un país
que parle la llengua
que un dia ens negaren
i feren malbé.
Que sobre la pena
escriga un poema:
"Nosaltres Al Vent".
I et diuen que Espanya és una i t' ho creus.
I caus en la trampa i tens por de dir
que això és tot mentida, que som d'un gran poble
amb una cultura que es nega a morir.
Però la cançó té ales, i viu desplegant‑les
Jo vull un país…
Temps total: 45 minuts
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.