GALERIA DE FOTOS

dimarts, 14 de gener de 2014

COCA DE TARONJA o COCA MARIA DE TARONJA

Ara que és temps de taronges podeu aprofitar per a fer esta coca. És una versió més de la coca maria, la coca ronyosa, la coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta, com la vullgueu anomenar… però feta amb suc de taronja. Aquesta especialment és la recepta que feia la Tia Clareta, una tia de mon pare i ens agrada molt perquè resulta una coca molt flonja i suau tant de textura com de sabor. 

6-1-coca taronja cuinadiari-ppal1

Al bloc ja hi ha una coca que fem amb taronja. La diferència és que la coca de hui la fem només amb el suc de la taronja, no amb la taronja sencera i per tant, el sabor de taronja no és tan pronunciat. A més, aquesta no porta làctics, el que resulta ideal per intolerants a la lactosa o gent que no menja derivats de la llet.

Ingredients:

  • 3 ous
  • 300 g de sucre
  • 250 g de suc de taronja o mandarina (1 got ple dels d’aigua)
  • 70 g d’oli d’oliva suau o de gira-sol (2 ditets d’un got)
  • Mitja culleradeta de pell de llimona ratllada 
  • Un polsim de canyella en pols
  • 300 g de farina
  • 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)

Estris: motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn, màquina pujar clares o TMX, espremedora, sedàs/colador(opcional) 

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca molt més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients. Prepara el suc de taronja i folra el motlle on faràs el pastís. Al nostre, com és de silicona, només li posem una base paper. Si uses un metàl·lic, mira com folrar-lo aquí.

6-1-coca taronja cuinadiari-1-16-1-coca taronja cuinadiari-1-2

2.- Si vas a fer la recepta amb TMX, aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-2-16-1-coca taronja cuinadiari-2-2

Si no ho fas amb TMX munta per una banda les clares a punt de neu i reserva. Per una altra banda, bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i augmente una mica el volum. Junta-ho tot i agrega la resta dels ingredients en l’ordre que indiquem més avall.

3.- Afegeix el suc de taronja, l’oli, la ratlladura de llimona, i si n’hi poses, la canyella. Barreja uns segons a velocitat 4.

6-1-coca taronja cuinadiari-3-16-1-coca taronja cuinadiari-3-26-1-coca taronja cuinadiari-3-36-1-coca taronja cuinadiari-3-4

4.- Finalment, agrega la farina i el llevat. (Si tens temps, passa’ls per un sedàs o un colador). Barreja 15 segons a velocitat 3. Obre el vas i baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets de manera que quede tot ben integrat.

6-1-coca taronja cuinadiari-4-16-1-coca taronja cuinadiari-4-2

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre per sobre.

6-1-coca taronja cuinadiari-5

6.- Fica al forn uns 35 minuts a 180º o fins que al punxar-la amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-1-coca taronja cuinadiari-6-16-1-coca taronja cuinadiari-6-2

Nota: Esta coca, la coca de iogurt o la coca de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats a casa per prendre un café.


6-1-coca taronja cuinadiari-ppal2

També serveix com a base per fer un pastís d’aniversari per als xiquets. Aquest cap de setmana hem fet dues coques de taronja: una l’hem menjat per esmorzar, l’altra sabeu com ha acabat?

Us ho contem en la propera entrada ;-) !!

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

10 comentaris :

  1. Esta coca está buenísima y además el olorcito que deja en la cocina es una delicia. Bss.

    ResponElimina
  2. Sembla molt bona, Marta! I sobretot, aquest cruixent de sucre per sobre hi queda de conya, quina bona idea!

    ResponElimina
  3. Aquesta mena de coques són de les que més m'agraden. Senzilles, no-greixoses, delicioses! Sembla una recepta fantàstica, la tindré en compte!

    ResponElimina
  4. Aquestes coques són ideals, sempre venen de gust, i mai pots dir que no a un trosset!
    T'ha quedat genial Marta, prenc bona nota que em sembla que aviat caurà, jeje!

    Petons!

    ResponElimina
  5. Hola marta, com prova l'any nou? tenir una coca d'aquestes sempre va bé, m'agrada fer-les i menjar-les!!! petó

    ResponElimina
  6. Un bon esmorçar o berenar amb una taça de café amb llet.
    M'estimo més aquestes coques fetes amb oli que no amb mantega.
    Petons.

    ResponElimina
  7. És veritat, aquesta coca és una base de pastís fantàstica...i veient el peixet resultant de la que vau fer...aquesta afirmació esdevé irrefutable! Petons!

    ResponElimina
  8. Una versió deliciosa i molt refrescant!! Petonets!

    ResponElimina
  9. Dius 2 sobrets de gasosa (2 blancs i 2 blaus o morats)
    , però en total són quatre. és correcte?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si pero sempre van junts el blanc i el morat, per això un parell es compta com a un. Espere que t'agrade. Marta

      Elimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )