El cap de setmana passat vam agafar un bon cabàs de rovellons (o esclata-sangs com diem els valencians). Els més grans els vam fer al forn per a sopar, els mig lletjos i trencats els vam saltar a la paella i els vam guardar al congelador per fer alguna elaboració més endavant, i els més menudets, els hem utilitzat per preparar aquest estofat amb carn magra, un plat de tardor ple d’aromes amb una salsa deliciosa elaborada amb verdura i una picada de fruits secs i galeta.
El porc amb rovellons és una recepta que, com passa amb altres plats com el fricandó, no s’ha de fer amb presses. Per aquest motiu i perquè admet perfectament la congelació, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat. Aquí et deixe la recepta per a fer 2 quilos de carn.
Ingredients:
- aproximadament 1/2 quilo de rovellons (50-60 tipus botó) o rovellons més grans tallats a quarts
- 2 kg de carn magra del coll de porc (cap de llom) tallada a daus
- Herbes i espècies al gust: all en pols, julivert, pebre, nou moscada
- 2 cebes grans tallades en juliana
- 3 carlotes (pastanagues) tallades a rodanxes
- 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps, utilitza tomaca natural de pot
- 90 ml de vi negre (1 gotet)
- 90 ml de brandi (1 gotet)
- 600-700* g (o la quantitat que calga per a acabar de cobrir la carn) d’aigua, caldo de pollastre o de verdures
- oli
- sal
- Per a la picada:
- 2 alls
- unes fulles de julivert
- un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
- 2 galetes tipus Maria (o carquinyols)
Estris: cassola ampla, plats per a reservar els bolets i la carn, batedora, morter per a fer la picada.
Elaboració de la carn magra amb rovellons:
1.- Neteja els rovellons: talla’ls una mica el peu i neteja’ls la terra amb un drap humit o un tovalló. Si són grans, talla’ls en 4 trossos. Posa oli a la cassola i salta els rovellons amb un poquet de sal. Trau de la cassola i reserva.
2.- A la mateixa cassola, fica una mica més d’oli i daura la carn. Assaona la carn amb sal, pebre, all en pols, julivert i un xic de nou moscada. Un cop daurada, trau-la i reserva-la en un plat gran fins al punt 5.
3.- En la mateixa cassola, i si cal, afegeix més oli, fes el sofregit.
3.1.-Primer posa la ceba i les carlotes tallades, tira una mica de sal i cou lentament durant uns 15 minuts.
3.2.- Després afegeix la tomaca ratllada amb una miqueta de sal i de sucre i cou uns altres 15-20 minuts amb la cassola tapada.
4.- Quan la verdura estiga quasi cuita, agrega una part del caldo i deixa que es coga del tot.
4.2.- Trau-la i tritura amb la batedora.
5.- Torna a posar la carn a la cassola. Agrega el brandi i el vi negre i deixa que s’evapore una mica l’alcohol (3-5 min).
6.- Ara fica a la cassola la verdura que has triturat i el caldo o aigua necessària per a cobrir la carn.
7.- Deixa coure a foc lent i amb la tapa posada d’una hora a hora i quart o fins que espessisca la salsa i la carn estiga tendra. Al cap d’una estona d’estar bullint, comprova el punt de sal.
8.- Mentre es va coent la carn, prepara la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica’ls fins a reduir-los a una pasta. Deixata-la amb una mica del caldo.
9.- Finalment, incorpora de nou els bolets i la picada i deixa fent xup-xup uns 10-15 minutets més.
10.- Si pots, deixa’l reposar almenys d’un dia per l’altre. Estarà més bo. Per tant, si tens convidats, el pots fer perfectament amb antelació.
Degustació: Serveix amb puré de patata, unes patates duquessa o un arròs blanc de guarnició i prepara pa per a sucar!
Notes: Si vols fer una versió més econòmica o no és temporada de bolets, utilitza bolets congelats o de pot.
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.
Marta
1 comentari :
MMMm...quin gran plat ens has presentat! Que bo!
Petonets,
Olga
Publica un comentari a l'entrada