Este és un plat bastant sa i senzill que fem prou sovint a casa tant entre setmana com els dies de festa:
Peix al forn sobre un llit de patates, ceba i tomaca, amb una picada d’ametlla, all i julivert…
Ingredients:
- 4 creïlles mitjanes* (patates)
- 1-2 cebes
- 1 raig d’oli d’oliva
- Sal
- 1 tomaca gran tallada a rodanxes
-Per a la picada:
- 2 alls
- unes branquetes de julivert
- 1 grapat d’ametlles amb pell (unes 20)
- 400-500 ml de líquid (Fino, fumet de peix*, fumet de cap de gambes, aigua o barreja d'aquests)
-El peix:
- 2 peces de peix grans (una mica més de 1/2 kg cadascun) o 3 mitjanes (orada, corva, mabre, sarg, pagell)
Estris: una safata de forn metàl·lica, morter
Elaboració:
1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador.
2.- Talla les creïlles a rodanxes regulars d’aproximadament 0,8 ó 1 centímetre i les cebes en 8 gallons o a rodanxes. Posa-les en la plata del forn i tira’ls un bon raig d’oli i una mica de sal.
Enforna uns 15 minuts.
3.- Mentrestant pica en un morter les ametlles, l’all i el julivert. Agrega el fumet/aigua/vi i deixata. Reserva.
4.- Trau la safata del forn i posa la tomaca per sobre.
5.-Seguidament sala el peix, fes-li un parell de talls al llom i posa’l a sobre de la verdura.
Tira-li la picada barrejada amb el líquid per sobre i deixa que es coga de 12 a 18 minuts (dependrà de la grandària de les peces).
De tant en tant obre el forn i tira-li suquet per sobre amb una cullera.
6.- Trau del forn i serveix.
Nota: El fumet de peix el pots tenir fet al congelador. Si no en tens, es pot substituir, com hem comentat als ingredients, per aigua i vi Fino o Manzanilla.
Temps total: 45 minuts
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. I si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Bon profit!!
8 comentaris :
Ara que ja sé què són les creïlles et puc dir que aquestes orades amb patates tenen una pinta fantàstica!! Petons
Me encanta, voy a probarla, a ver si consigo que en mi casa coman pescado. Bss.
Te una pinta estupenda!!! Jo el faig sense la picada, pero així, per força, a de quedar més gustós. Una abraçada i que tinguis un bondia.
Un plat de trellat i ben gustós. La combinació és estupenda i la picada fabulosa.... OK!!!!!
El vocabulari culinari de cada regió és tan ric!!! Està bé aprendre cada dia paraules noves!!! I la recepta, de luxe!
Ummmm, segur que el faig. De fet a casa fèiem una recepta semblant, però amb aquesta picada, això ha d'estar boníssim!!!
Ah, per cert a Prades les creïlles en diuen trumfos.
No sé per on començar, per el peix o per les patates, tot em sembla boníssim amb la picada d'ametlles.
Petons.
Gran recepta!!! A casa ens agrada molt el peix al forn i aquesta recepta segur que la faré!!!
Ptns
lourdes
Publica un comentari a l'entrada