GALERIA DE FOTOS

dilluns, 1 d’octubre del 2018

CARN MAGRA AMB ROVELLONS o ESCLATA-SANGS

El cap de setmana passat vam agafar un bon cabàs de rovellons (o esclata-sangs com diem els valencians). Els més grans els vam fer al forn per a sopar, els mig lletjos i trencats els vam saltar a la paella i els vam guardar al congelador per fer alguna elaboració més endavant, i els més menudets, els hem utilitzat per preparar aquest estofat amb carn magra, un plat de tardor ple d’aromes amb una salsa deliciosa elaborada amb verdura i una picada de fruits secs i galeta.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-ppal1

El porc amb rovellons és una recepta que, com passa amb altres plats com el fricandó, no s’ha de fer amb presses. Per aquest motiu i perquè admet perfectament la congelació, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat. Aquí et deixe la recepta per a fer 2 quilos de carn.

Ingredients:

  • aproximadament 1/2 quilo de rovellons (50-60 tipus botó) o rovellons més grans tallats a quarts
  • 2 kg de carn magra del coll de porc (cap de llom) tallada a daus
  • Herbes i espècies al gust: all en pols, julivert, pebre, nou moscada
  • 2 cebes grans tallades en juliana
  • 3 carlotes (pastanagues) tallades a rodanxes
  • 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps, utilitza tomaca natural de pot
  • 90 ml de vi negre (1 gotet)
  • 90 ml de brandi (1 gotet)
  • 600-700* g (o la quantitat que calga per a acabar de cobrir la carn) d’aigua, caldo de pollastre o de verdures 
  • oli
  • sal

  • Per a la picada: 
    • 2 alls
    • unes fulles de julivert
    • un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
    • 2 galetes tipus Maria (o carquinyols)

Estris: cassola ampla, plats per a reservar els bolets i la carn, batedora, morter per a fer la picada. 

Elaboració de la carn magra amb rovellons:


1.- Neteja els rovellons: talla’ls una mica el peu i neteja’ls la terra amb un drap humit o un tovalló. Si són grans, talla’ls en 4 trossos. Posa oli a la cassola i salta els rovellons amb un poquet de sal. Trau de la cassola i reserva.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-1

2.- A la mateixa cassola, fica una mica més d’oli i daura la carn. Assaona la carn amb sal, pebre, all en pols, julivert i un xic de nou moscada. Un cop daurada, trau-la i reserva-la en un plat gran fins al punt 5.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-2

3.- En la mateixa cassola, i si cal, afegeix més oli, fes el sofregit.

3.1.-Primer posa la ceba i les carlotes tallades, tira una mica de sal i cou lentament durant uns 15 minuts.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-3

3.2.- Després afegeix la tomaca ratllada amb una miqueta de sal i de sucre i cou uns altres 15-20 minuts amb la cassola tapada.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-3-2

4.- Quan la verdura estiga quasi cuita, agrega una part del caldo i deixa que es coga del tot.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-4-1

4.2.- Trau-la i tritura amb la batedora.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-4-2

5.- Torna a posar la carn a la cassola. Agrega el brandi i el vi negre i deixa que s’evapore una mica l’alcohol (3-5 min).

2-1-poc amb bolets cuinadiari-5

6.- Ara fica a la cassola la verdura que has triturat i el caldo o aigua necessària per a cobrir la carn.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-6

7.- Deixa coure a foc lent i amb la tapa posada d’una hora a hora i quart o fins que espessisca la salsa i la carn estiga tendra. Al cap d’una estona d’estar bullint, comprova el punt de sal.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-7

8.- Mentre es va coent la carn, prepara la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica’ls fins a reduir-los a una pasta. Deixata-la amb una mica del caldo.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-8

9.- Finalment, incorpora de nou els bolets i la picada i deixa fent xup-xup uns 10-15 minutets més.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-9

10.- Si pots, deixa’l reposar almenys d’un dia per l’altre. Estarà més bo. Per tant, si tens convidats, el pots fer perfectament amb antelació.

2-1-poc amb bolets cuinadiari-ppal2

Degustació: Serveix amb puré de patata, unes patates duquessa o un arròs blanc de guarnició i prepara pa per a sucar!

Notes: Si vols fer una versió més econòmica o no és temporada de bolets, utilitza bolets congelats o de pot.

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

1 comentari :

La Cuina de l'Olga ha dit...

MMMm...quin gran plat ens has presentat! Que bo!
Petonets,
Olga