GALERIA DE FOTOS

dijous, 21 de juny de 2012

CLÒTXINES (MUSCLOS) EN ESCABETX AL VAPOR DE VI BLANC

Una tapa ben senzilla que potser mai has pensat que la pots fer a casa.

4-cloxines escabetx-ppal1-

 

Ingredients:

-Per a obrir les clòtxines al vapor:

  • 1 kg de clòtxines
  • 150 g de vi blanc*

*Els musclos es poden obrir tant amb vapor de vi com de cervesa. De fet la recepta original porta cervesa i jo l’he feta amb vi per així poder presentar la versió sense gluten. Estan igual de bons.

-Per a l’escabetx:

  • 200 g de ceba tallada en juliana fina
  • 1 gra d’all sencer i sense pelar
  • 200 g d’oli d’oliva verge extra
  • 1 culleradeta de pebre negre en gra
  • 1 cullerada de pebre roig dolç (la marca Hacendado no té gluten)
  • 1 pesteta (caiena)
  • 2 fulles de llorer
  • Una mica de sal
  • 25 gr de vinagre de Xerès

Estris: olla o TMX

Elaboració tradicional i amb TMX:

1.- Neteja bé els musclos llevant-los els bissus (els pelets) amb un ganivet.

4-cloxines escabetx-1

-Clòtxines al vapor:

2.- Si ho fas en una olla, posa el vi al fons. Si tens un estri dels de cuinar al vapor, col·loca les clòtxines a sobre, si no en tens, col·loca-les directament a sobre del  vi. Posa al foc, tapa l’olla i vés sacsejant de tant en tant. Cou fins que estiguen totes obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.

4-cloxines escabetx-24-cloxines escabetx-2-2

Si les fas amb la TMX, posa el vi al vas, col·loca les clòtxines en el varoma i programa de 12 a 15 minuts temperatura varoma velocitat 1. Comprova que estiguen obertes. Quan no cremen tant, treu-los les closques i posa-les en una plata fonda.

4-cloxines escabetx-TMX-24-cloxines escabetx-TMX-2-2

-L’escabetx:

3.- Sofregeix la ceba tallada en juliana ben fina i l’all amb una mica de sal durant uns 10 minuts. En la TMX posa la ceba tallada en juliana ben fina al vas i programa de 7-10 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera. No poses el cubilet i així s’evaporarà més el suc.

4-cloxines escabetx-TMX-3

4.- Quan estiga ja quasi feta agrera el pebre negre, el pebre roig, el llorer i el vinagre i cou durant 5 minuts més a foc baix. Amb la TMX programa 3-4 minuts, 100º, gir a l’esquerra, velocitat cullera.

4-cloxines escabetx-TMX-4

Quan acabe el temps comprova que la ceba estiga cuita.

5.- Aboca l’escabetx per sobre de les clòtxines, barreja bé i deixa macerar unes 24 hores.

4-cloxines escabetx-ppal2

Nota: una de les peculiaritats de l’escabetx és que hem de respectar el temps de maceració, per tant planifica’t bé i tindràs millors resultats.

Temps total: menys de mitja hora + maceració 24 h.

Bon profit!!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )