GALERIA DE FOTOS

dissabte, 7 d’abril de 2012

MONA DE PASQUA VALENCIANA

6-2-mones pasqua-ppal-prpr-ETI
 
Els valencians encara fem les mones de Pasqua com es feien tradicionalment: és a dir, amb una massa fermentada i ous durs. La massa s’assembla un poc al brioix encara que no és exactament el mateix.
 
Antigament, la mona era un pa que es menjava quan acabava la Quaresma i per això en mot llocs es fa o s’acompanya d’embotits com la sobrassada, o la llonganissa de Pasqua, una llonganissa molt prima i seca.
 
6-2-mones pasqua-ppal1-ETI
 
La mona la regalaven els padrins als seus fillols i tenia tant ous com anys tenia el xiquet. La tradició durava fins que este feia la Comunió.
 
El número d’ous o el fet que siga el padrí l’únic que et pot regalar la mona, no crec que es conserve en molts llocs. Ara acostumen a tenir un ou i te la pot regalar qualsevol persona, un tiet, la teua àvia o qualsevol amic de la família que pense en els més menudets de la casa. Això sí, d’ells mai no s’oblida ningú, sempre en tenen més d’una.
 
A mi, per Pasqua em venen molts records de quan era menuda: fèiem moltes eixides al camp estrenant espardenyes pasqüeres, volàvem el catxirulo (milotxa/ estel) i berenàvem la nostra mona...deixàvem l’ou per a l’últim moment i també era tradició trencar-li’l al front de qui se’ns posava per davant dient este verset:
 
Aquí em pica,
aquí em cou,
aquí em menge la mona
i aquí et trenque l'ou.

 
Ingredients per a 6-7 mones:

-Per a la massa:

  • 50 grams de llevat fresc
  • 100 grams de llet tèbia
  • 150 grams de sucre
  • 30 g de suc de taronja (aproximadament el de mitja taronja)
  • 60 grams d'oli d'oliva
  • Ratlladura de ½ llima (llimona) i de ½ taronja
  • 1 cullerada d'aigua de tarongina (“agua de azahar”)- si no en tingueres, no passa res
  • 3 ous
  • 550 grams de farina de força

-Per a decorar:

  • 1 ou batut amb una mica de sucre
  • 1 ou dur per mona (tamany menut, “s”)
  • Anisets de colors
  • Granets de café per a fer els ulls, si li dones forma d’animalet

Estris: bàscula, 1 bol per barrejar/TMX, 1 drap de cotó, 1 cassó per bullir els ous, bol menut, forquilla, pinzell

Elaboració:

1.- Desfés el llevat amb la llet tèbia. Si ho fas amb TMX fes-ho 2 minuts a temperatura 50º.

2.- Agrega-li la resta d’ingredients (excepte la farina): el sucre, el suc de taronja, l’oli, l’aigua de tarongina, els ous i la ratlladura de llima i de taronja. Barreja bé. (Amb TMX uns segons a velocitat 6 fins que estiga ben barrejat).

3.- Quan estiga tot barrejat, vés afegint la farina poc a poc. Al principi serà una massa molt enganxosa, desprès ja anirà desapegant-se de les mans. Si la fas a màquina, pasta uns 4 minuts a velocitat espiga.

4.- Amb les mans untades d’oli, trau la pasta de la màquina i deixa reposar en un bol gran com a mínim un parell d’hores tapat amb un drap de cuina de cotó o film transparent.

6-2-mones pasqua-4-16-2-mones pasqua-4-26-2-mones pasqua-4-3

5.- Mentrestant vés bullint els ous. Posa un cassó amb aigua natural a bullir, posa els ous i deixa’ls uns 18 minuts des del començament o 8 minuts des que comence a bullir l’aigua. Si els volgueres tintar de forma natural, mira com ho hem fet aquí. 

 
6.- Desgasa la massa pastant-la una mica portant tots els extrems al centre.


6-2-mones pasqua-4-4

6-2-mones pasqua-4-5

I torna a deixar reposar una horeta o dues.

Si no tingueres temps, podries prescindir d’este segon llevat però és convenient deixar-ho, t’eixirà més esponjosa.


7.- Divideix-la en porcions i dóna-li la forma a la mona.

Nosaltres la que més fem és la rodona amb un ou dur al mig. Per a una mona rodona, amb 150 g de massa i 20-30 g per a les tires de l’ou, en tindràs prou. Fes una bola portant els extrems cap al centre. Fes un clotet per ficar-li l’ou.

6-2-mones pasqua-8-16-2-mones pasqua-8-26-2-mones pasqua-8-3

 
8.- Fes dues tires i posa per damunt de l’ou. En un bol menut bat l’ou amb un poc de sucre. Pinta les mones. Posa els anisets per damunt i deixa-les a la safata del forn fins que pugen, normalment amb uns 30-40 minutets hi haurà prou. (També podries pintar-les i posar els anisets una vegada han pujat).

6-2-mones pasqua-8-46-2-mones pasqua-8-56-2-mones pasqua-8-6

Per als més xicotets de la casa és molt típic donar-li forma de cocodril. També li podries donar forma de tortuga, de Mickey Mouse o del que tu vullgues.


6-2-mones pasqua-8-106-2-mones pasqua-8-11

9.- Escalfa el forn a 200º amb calor a dalt i baix.

10.- Fica a dins del forn, a la part del mig o una mica més avall. Enforna els primers 5 minuts a 200º i desprès 10-15 minuts a 170-180º. El temps dependrà de la mida de les mones. Han d’estar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar.

11.- Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.

Nota: esta és una massa que necessita una llarga fermentació. Amb presses t’eixirà una massa dura, així que és convenient que t’ho prengues amb calma.

Seria ideal començar a pastar de bon matí per poder-les menjar per berenar. Una altra opció és pastar-ho la nit abans i a l’endemà continuar en el punt 6.

Com totes les masses fermentades fetes a casa, s’endureixen ràpidament per tant el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas. Per a conservar-les fica-les en una bossa de plàstic.

6-2-mones pasqua-ppal1-ETI

Temps total: Pastat + 2-3 hores de repòs + 1,5 hores segon repòs + 30 minuts repòs ja feta la forma + 20 minuts enfornat.

I si vols provar de fer Panous, aquí tens la recepta: http://cuinadiari.blogspot.com.es/2013/04/panou.html

Bon profit i bones festes!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

7 comentaris :

  1. Qué bé t'han quedat. Mon oncle és valencià i sempre ens portava d'aquestes...molt bones!! Marc

    ResponElimina
  2. El que m´he pogut riure, a mi els cocodrils no m´eixen, a casa els fa ma mare i la meva filla, les altres figures que has fet son la meva especialtat. Vore el procés en fotos m´ha fet molta gràcia

    ResponElimina
    Respostes
    1. A mi els cocodrils em vam eixir un poquet grans...de vegades he començat a fer un cocodril i he acabat fent una tortuga!!
      sou valencians? he estat pel teu bloc i m'ha agradat molt! Gràcies pel comentari! Marta

      Elimina
  3. A L'Alcúdia (Ribera Alta) només fiquem l'ou dur a les mones en forma de cocodril o de flor. La resta porten clara d'ou al bell mig. El "caramull" està cruixent per fora i blanet per dins. I és allí, en aquell trosset on es troba la part més preuada de la mona!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tan a prop que està la Ribera de la Marina i per a nosaltres els que no duen ou dur són els panous i no acostumen a portar el caramull. La veritat és que panous en pots trobar tot l'any, i em pica la curiositat per fer-los com vosaltres amb el caramull...Moltes gràcies pel teu comentari

      Elimina
  4. Estan molt bones. Jo vaig posar els ous cruns i es van fer de meravella.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres no ho he provat mai posant els ous crus. I es queden ben fets com si els hagueres bollit? Gràcies pel comentari! Marta

      Elimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )