Els valencians encara fem les mones de Pasqua com es feien tradicionalment: és a dir, amb una massa fermentada tipus brioix que guarnim amb anisets i ous durs.
Antigament, la mona era un pa que es menjava quan acabava la Quaresma i per això en molts llocs es fa o s’acompanya d’embotits com la sobrassada, o la llonganissa de Pasqua, una llonganissa molt prima i seca.
La mona la regalaven els padrins als seus fillols i tenia tant ous com anys tenia el xiquet. La tradició durava fins que este feia la Comunió.
El nombre d’ous o el fet que siga el padrí l’únic que et pot regalar la mona, no crec que es conserve en molts llocs. Ara acostumen a tenir un ou i te la pot regalar qualsevol persona, un tiet, la teua àvia o qualsevol amic de la família que pense en els més menudets de la casa. Això sí, d’ells mai no s’oblida ningú, sempre en tenen més d’una.
A mi, per Pasqua, em venen molts records de quan era menuda: féiem moltes eixides al camp estrenant espardenyes pasqüeres, volàvem el catxirulo (milotxa/ estel) i berenàvem la nostra mona... Deixàvem l’ou per a l’últim moment i també era tradició trencar-li’l al front a qui teníem davant dient este verset:
Aquí em pica,
aquí em cou,
aquí em menge la mona
i aquí et trenque l'ou.
Ingredients per a 6-7 mones de Pasqua valencianes:
-Per a la massa:
- 50* grams de llevat fresc (25 g si la deixes reposar a la nevera)
- 100 grams de llet tèbia
- 150 grams de sucre
- 1 polsim de sal
- 30 g de suc de taronja (aproximadament el de mitja taronja)
- 60 grams d'oli d'oliva
- Ratlladura de ½ llima (llimona) i de ½ taronja
- 1 cullerada d'aigua de tarongina (“agua de azahar”)- opcional
- 3 ous
- 550 grams de farina de força
*A mi m'agrada fer la massa la nit d'abans i deixar-la reposar a la nevera fins a l'endemà. Després la deixe de mitja a una hora i seguisc en el pas 4. Si ho fas així, posa la meitat del llevat (25 grams).
-Per a decorar:
- 1 ou batut amb una mica de sucre
- 1 ou dur per mona (tamany menut, “s”)
- Anisets de colors
- Granets de café per a fer els ulls, si li dones forma d’animalet
Estris: bàscula, 1 bol per barrejar/TMX, 1 drap de cotó, 1 cassó per bullir els ous, bol menut, forquilla, pinzell
Elaboració:
1.- Desfés el llevat amb la llet tèbia. Si ho fas amb TMX fes-ho 2 minuts a temperatura 50º. Sinó, deixata-la en una tasseta amb una forqueta.
2.- Agrega la resta d’ingredients (excepte la farina): el sucre, la sal, el suc de taronja, l’oli, l’aigua de tarongina, els ous i la ratlladura de llima i de taronja. Barreja bé. (Amb TMX uns segons a velocitat 6 fins que estiga ben barrejat. Amb panificadora posa el programa de pizza fins que es barrege tot).
3.- Quan estiga tot barrejat, ves afegint la farina a poc a poc. Al principi serà una massa molt enganxosa, després ja anirà desenganxant-se de les mans. Si la fas a màquina, pasta uns 4 minuts.
4.- Amb les mans untades d’oli, trau la pasta de la màquina i deixa reposar en un bol gran com a mínim un parell d’hores tapat amb un drap de cuina de cotó o film transparent.
2.- Agrega la resta d’ingredients (excepte la farina): el sucre, la sal, el suc de taronja, l’oli, l’aigua de tarongina, els ous i la ratlladura de llima i de taronja. Barreja bé. (Amb TMX uns segons a velocitat 6 fins que estiga ben barrejat. Amb panificadora posa el programa de pizza fins que es barrege tot).
3.- Quan estiga tot barrejat, ves afegint la farina a poc a poc. Al principi serà una massa molt enganxosa, després ja anirà desenganxant-se de les mans. Si la fas a màquina, pasta uns 4 minuts.
4.- Amb les mans untades d’oli, trau la pasta de la màquina i deixa reposar en un bol gran com a mínim un parell d’hores tapat amb un drap de cuina de cotó o film transparent.
(Després d'este repòs, la podries deixar reposar tapada a la nevera unes hores o bé tota la nit).
5.- Mentrestant vés bullint els ous. Posa un cassó amb aigua natural a bullir, posa els ous i deixa’ls coure uns 18 minuts des del començament o 8 minuts des que comence a bullir l’aigua. Si els volgueres tintar mira com ho hem fet de forma natural aquí o amb colorants aquí.
6.- Desgasa la massa pastant-la una mica portant tots els extrems al centre com si feres un farcell.
I torna a deixar reposar una horeta o dues.
Si l'havies deixat a la nevera, deixa que la massa s'atempere i quede un poc blaneta per treballar.
7.- Divideix la massa en porcions i dona-li la forma a la mona.
7.- Divideix la massa en porcions i dona-li la forma a la mona.
Nosaltres la que més fem és la rodona amb un ou dur al mig. Per a una mona rodona, amb 150 g de massa i 20-30 g per a les tires de l’ou, en tindràs prou. Fes una bola portant els extrems cap al centre. Fes un clotet per ficar-li l’ou.
8.- Fes dues tires i posa per damunt de l’ou. En un bol menut bat un ou amb un poc de sucre. Pinta les mones. Posa els anisets per damunt i deixa-les a la safata del forn fins que pugen. Normalment amb uns 30-40 minutets hi haurà prou. (També podries pintar-les i posar els anisets una vegada han pujat).
Per als més xicotets de la casa és molt típic donar-li forma de cocodril. També li podries donar forma de tortuga, de caragol, de Mickey Mouse o del que tu vulgues.
9.- Escalfa el forn a 200º amb calor a dalt i baix.
10.- Fica a dins del forn, a la part del mig. Enforna els primers 5 minuts a 200º i desprès 10-15 minuts a 170-180º. El temps dependrà de la mida de les mones. Han d’estar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar.
11.- Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.
Nota: esta és una massa que necessita una llarga fermentació. Amb presses t’eixirà una massa dura, així que és convenient que t’ho prengues amb calma.
Com normalment les menjem per berenar i estan millor acabades de fer, seria ideal començar a fer-les la nit d'abans, deixar-la massa a la nevera en el punt 4 despres de deixar fermentar una mica, i l'endemà, acabar de formar-les. Si no tens tan temps, comença a fer-les de bon matí i segueix el pas a pas sense nevera.
11.- Espera que es refreden i acompanya d’un tros de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’un tros de llonganissa de Pasqua.
Nota: esta és una massa que necessita una llarga fermentació. Amb presses t’eixirà una massa dura, així que és convenient que t’ho prengues amb calma.
Com normalment les menjem per berenar i estan millor acabades de fer, seria ideal començar a fer-les la nit d'abans, deixar-la massa a la nevera en el punt 4 despres de deixar fermentar una mica, i l'endemà, acabar de formar-les. Si no tens tan temps, comença a fer-les de bon matí i segueix el pas a pas sense nevera.
Com totes les masses fermentades fetes a casa, s’endureixen ràpidament per tant el més convenient és menjar-les el mateix dia que les fas. Per a conservar-les, fica-les en una bossa de plàstic.
Temps total: Pastat + 2-3 hores de repòs (o tota la nit en nevera) + 1,5 hores segon repòs + 30 minuts repòs ja feta la forma + 20 minuts enfornat.
I si vols provar de fer Panous o Farinades, aquí tens les receptes: http://cuinadiari.blogspot.com.es/2013/04/panou.html
http://cuinadiari.blogspot.com/2016/03/farinades-farinaes-o-farinoses.html
I tens més receptes d'estes festes aqui:
I tens més receptes d'estes festes aqui:
Bon profit i bones festes!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram. Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
20 comentaris :
Qué bé t'han quedat. Mon oncle és valencià i sempre ens portava d'aquestes...molt bones!! Marc
El que m´he pogut riure, a mi els cocodrils no m´eixen, a casa els fa ma mare i la meva filla, les altres figures que has fet son la meva especialtat. Vore el procés en fotos m´ha fet molta gràcia
A mi els cocodrils em vam eixir un poquet grans...de vegades he començat a fer un cocodril i he acabat fent una tortuga!!
sou valencians? he estat pel teu bloc i m'ha agradat molt! Gràcies pel comentari! Marta
A L'Alcúdia (Ribera Alta) només fiquem l'ou dur a les mones en forma de cocodril o de flor. La resta porten clara d'ou al bell mig. El "caramull" està cruixent per fora i blanet per dins. I és allí, en aquell trosset on es troba la part més preuada de la mona!
Tan a prop que està la Ribera de la Marina i per a nosaltres els que no duen ou dur són els panous i no acostumen a portar el caramull. La veritat és que panous en pots trobar tot l'any, i em pica la curiositat per fer-los com vosaltres amb el caramull...Moltes gràcies pel teu comentari
Estan molt bones. Jo vaig posar els ous cruns i es van fer de meravella.
Ostres no ho he provat mai posant els ous crus. I es queden ben fets com si els hagueres bollit? Gràcies pel comentari! Marta
Està de puta mare
A TAvernes de la Valldigna solem dir savatxos, que és l'animalet més immediat que es trobava i es troba a les muntanyes del terme. Fan molt bona pinta, les teues mones! Espere m'isquen tan bé com a tu. Gràcies per la recepta.
Una duda, que es mi segundo intento y no quiero fastidiarla.
He mezclado y amasado todos los ingredientes (final del paso 3) y quiero dejarlo en nevera hasta mañana. Entonces... ¿meto directamente en nevera, sin dejar que arranque la fermentación? o ¿Dejo 2h a temperatura ambiente y paso a nevera toda la noche, y mañana atempero 1h y sigo por paso 5?
Gracias por tu blog
Saludos desde Aldaia
GRàcies a vosaltres per visitar el blog! ;-)
Hola! acabo de ver tu mensaje. Disculpa pero cuando no poneis nombre no me llega el aviso... espero que te saliese bien aunque fuese al segundo intento...
Como tú dices es perfecto. Si puedes, deja iniciar un poco la fermentación. Si no tienes tiempo, al menos una horita.
Gracias por la visita
Un saludo
Marta
Marta, he seguit la teua recepta i el resultat ha sigut espectacular.
Gràcies!!
Qué be!! quina alegria!! :-)
Moltes gràcies per la visita i per fer les receptes!!
Marta
Les acabe de fer i no m'ho puc creure però m'han eixit la mar de bé. No donava un dur perquè la massa em va queda run poc enganxosa, no vaig aconseguir que em quedés com a la foto, però les vaig fer a mà i no podia més. A més, em vaig equivocar i vaig posar tota la quantitat de llevat (i tota la nit a la nevera). No sé si ha estat tot el temps que he deixat fermentar i reposar o sort, però al final han eixit prou bé. Moltes gràcies, les tornaré a fer l'any que ve.
Hola! Vaig fer les mones l'altre dia i isqueren perfectes! Han fermentat moltes hores i han ixit súper esponjoses. Moltíssimes gràcies!
m'alegre molt Lara! i l'any que ve encara millor!! :-)
Gràcies a tu Laia per la visita i per comentar! :-) m'alegre que t'isqueren be!
Bona nit Marta! He trobat el teu bloc i m'encanten totes les receptes. Este any fare les mones per primera vegada fora de la terreta. Jo sóc de prop del Cabanyal, que allí per exemple, el forn dels Àngels fan les mones amb massa de coret (massa dura). Personalment m'encanten! Has sentit parlar de com fer-les amb aquesta massa dura? Si tens alguna idea estaria super agraïda. Moltes gràcies per la recepta. Molts bessets des de Alemanya!
Hola Andre, crec que responc un poquet tard, no sé a que et refereixes amb massa dura o massa de coret, no ho he escoltat mai, però si aconsegueixes la recepta, aqui etarem encantat de provar coses noves! gràcies per la visita i pel comentari!
Publica un comentari a l'entrada