GALERIA DE FOTOS

dissabte, 4 d’abril de 2015

DECORAR OUS DE PASQUA AMB COLORANTS I CERES

Tot i que decorar ous de Pasqua no és una tradició massa nostra, a casa ens agrada fer-ho primer perquè és una activitat divertida per als xiquets en època de vacances, i desprès perquè les nostres mones de Pasqua tradicionals queden d’allò més originals.

Hi ha moltes maneres de decorar ous de Pasqua. Uns altres anys us hem mostrat com ho féiem de manera natural utilitzant les capes externes de la pell de la ceba. Avui us ensenyem com fer-ho amb colorants alimentaris i ceres. D’esta manera es poden fer dibuixos o escriure i és bastant divertit per als nens perquè si utilitzes una cera blanca no veus quin és el missatge o el dibuix fins que ho submergeixes en el tint. T’assegure que tant si compres una dotzena, dues o tres, els nens no en tindran prou per a plasmar la seua imaginació!!

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-ppal1-1

Ingredients:

  • ous*
  • colorant alimentari de colors variats (en gel, pols)
  • aigua per bullir els ous**
  • aigua tèbia per a tenyir els ous
  • 1 cullerada de vinagre per a cada color

*Es pot fer amb ous blancs o morens. Els ous morens també agafen bé el tint encara que amb una tonalitat més pujada. Per exemple, hem aplicat el mateix color a l’ou on posa “Bona” i a una de les meitats del del cor: el que era moré ha quedat granat i l’altre que era blanc ha quedat rosa. També pots veure la diferència de verds entre l’ou on posa “Pasqua” i l’altra meitat de l’ou del cor.

Nota: abans de decorar els ous, has de decidir si vols fer-los bullits o bé buidar-los abans de decorar-los. Tant els faces d’una manera o d’una altra, trobaràs avantatges i/o inconvenients:

**Si ho fas bullint els ous has de tenir en compte que si desprès us els voleu menjar, aquestos els haureu de guardar a la nevera (i menjar-vos-els màxim en dos dies) i clar, decorar uns ous per a tenir-los en la nevera no té massa sentit no? Nosaltres, els ous que fem d’esta manera, o bé els utilitzem per a fer les mones de Pasqua tradicionals i per tant els mengem el mateix dia, o bé els fem simplement per decorar i d’aquesta manera no ens els acabem menjant.

Si ho fas buidant els ous i no vols caure en el malbaratament, pots utilitzar l’interior de l’ou que has buidat per a fer un pa de pessic. L’inconvenient que pots trobar fent-los d’esta manera és que has de tenir en compte que tot i ser divertit buidar-los el procés és una mica “fastigoset”. A més, quan els poses amb l’aigua amb el colorant, aquestos suren per tant és més incòmode tintar-los. També, com tenen els dos foradets per on hem buidat el seu interior, inevitablement els hi entrarà l’aigua, per tant a l’hora d’assecar-los has d’anar en compte i deixar-los ben plantats perquè si surt alguna goteta de dins, no et taque el tint que li has aplicat.

Si no saps per quina modalitat decidir-te, fes com nosaltres, la meitat de cada.

Estris per a fer els ous bullits: cassó per bullir

Estris per buidar els ous: agulla, pal de broqueta, bol per a posar el que buidarem de l’ou, ouera, taps d’ampolla o biberons per a deixar “descansar” els ous.

Estris comuns per a les dues elaboracions: guants de silicona (opcionals però recomanables), bols o gots amples per a tintar els ous (un per a cada color), una cullereta per a agafar el colorant de cada potet que utilitzem, una cullera de sopa per a remenar i agafar els ous (una per a cada color), tovallons de paper per a eixugar els ous una vegada tenyits

A-Elaboració dels ous bullits:

1.- Posa els ous en un cassó amb aigua i bull-los durant 20 minuts.

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-1

Nota: si els has de consumir posteriorment, els podràs pelar millor si els poses un cop bullits en aigua freda. Reserva.

B-Com buidar els ous:

1.- Renta bé els ous.

2.- Prepara un bol per posar les clares i els rovells dels ous que buidaràs. 

3.-Amb una agulla fes un foradet en un dels extrems de l’ou. En l’altre extrem fes un altre foradet de la mateixa manera, però en este cas mou una mica l’agulla fent moviments circulars per tal de fer este forat més gran que l’altre. (Una vegada fet el forat amb l’agulla menuda, també pots fer-lo més gran amb un pal de broqueta).

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b1x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b2

Així és com queden els forats:

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b3x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b4

4.- Bufa pel forat més xicotet per tal que tot vaja eixint per l’altre extrem de l’ou. Als nens els agrada fer este pas (és divertit però alhora una mica fastigós quan comença a sortir tot barrejat pel forat). Pots netejar l'interior tirant aigua amb una xeringa i traient-la bufant de la mateixa manera, sinó, al cap dels dies quan t’acostes als ous notaràs una lleugera pudor a “bitxo mort”. (No he provat a bullir-los un cop buidats per conservar-los d’una manera més higiènica. Si algú ho ha fet, que m’ho conte perquè no sé si s’acabarien trencant).

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b5x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-b6

I arriba l’hora de tenyir-los:

1.- Cobreix la superfície on tenyiràs els ous amb unes estovalles fàcils de rentar o amb una làmina de silicona. Tingues a mà tovallons de paper.

2.- Prepara un got o un bol per a cada color. Fica aigua tèbia per la meitat i un raig de vinagre. Agafa una culleradeta de colorant i remena perquè es diluïsca.

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-c1

3.- Amb una cera blanca escriu el que vullgues o fes dibuixos.

4.- Submergeix els ous en el tint. Els ous que has bullit s’aniran al fons del got però els que has buidat els hauràs d’anar enfonsant tu amb la cullera fins que agafen la tonalitat que vullgues. Quan més temps deixes l’ou a dins de l’aigua amb colorant, més intensitat agafarà. També pots tenyir cada meitat d’un color.

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-c4

5. Trau l’ou i fica’l a sobre d’un tovalló de paper per a assecar-los. És convenient que els ous que has buidat els poses plantats a sobre de la mateixa ouera o d’un tap per tal que es buiden bé d’aigua. Si es queda aigua a dins i desprès surt t’espatllarà el tint i et farà taques.

Nota: Tant si els fas bullits com si els buides, no els tingues més d’una setmana ja que acaben fent pudor.

Temps total: 30-40 minuts

x-decorar ous de pasqua ceres-cuinadiari-ppal3

(Idea agafada del blog Con botas de agua)

T’ha agradat el post? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

2 comentaris :

  1. Queden la mar de bé. Ara que és una activitat dedicada, oi? especialment això de buidar-los... però el resultat és fantàstic!
    Marta

    ResponElimina
  2. Aquesta mona se m'havia passat!! m'agrada moltíssim!

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )