GALERIA DE FOTOS

dimarts, 1 de juliol del 2014

FIDEUS A LA CASSOLA AMB COSTELLA I SALSITXES

Avui toca un clàssic de la Cuina Catalana. Per a fer este plat m’he basat en la recepta del llibre La Cuina de la Meva Mare del Joan Roca, un llibre que tot i no tenir fotos, és un bon recull de receptes tradicionals catalanes. Les quantitats i la manera de fer, les he variat una mica, però la veritat és que són molt semblants als fideus a la cassola de l’àvia, els de tota la vida.

1-5-fideus cassola-ppal1

Ingredients per a 4-5 persones:

  • 500 g de costella tallada a trossos (3-4 trossos per persona)
  • 250 g salsitxes (4 salsitxes)
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 tomaques madures (o 4 tomaques pera al natural de llauna, uns 200 g escorregut)
  • 40 g de vi ranci
  • 400 g de fideus grossos, amb forat o del número 2
  • Caldo de verdures, de pollastre (brick) o aigua (aproximadament una vegada i mitja el volum dels fideus)
  • Sal
  • Oli

-Per a la picada:

  • 2 grans d’all
  • Unes branques de julivert

-Per a acompanyar:

  • Formatge parmesà ratllat (opcional)

Estris: cassola plana

Elaboració:

1.- Posa un fons d’oli en una cassola i sofregeix la costella. Posa-li sal. Quan comence a daurar-se, afegeix la salsitxa tallada a trossets.

1-5-fideus cassola cuinadiari-1-11-5-fideus cassola cuinadiari-1-2

2.- Mentrestant vés picant la ceba i quan la carn estiga ben daurada trau-la de la cassola i reserva.

1-5-fideus cassola cuinadiari-2-11-5-fideus cassola cuinadiari-2-2

3.- En el mateix oli farem un sofregit amb la ceba, la tomaca i el vi ranci:
Posa –hi primer la ceba, i quan estiga ben confitada agrega la tomaca ratllada. Deixa coure a foc lent. Afegeix el vi ranci i deixa reduir.

1-5-fideus cassola cuinadiari-3-11-5-fideus cassola cuinadiari-3-21-5-fideus cassola cuinadiari-3-31-5-fideus cassola cuinadiari-3-4

4.- Torna a posar la costella i la salsitxa, dóna unes voltes i agrega el caldo. Deixa coure uns 10 minuts. (Si poses aigua, posa una mica més i deixa coure de 15-20 minuts per tal que agafe una mica de gust. Rectifica de sal).

1-5-fideus cassola cuinadiari-4-11-5-fideus cassola cuinadiari-4-2

5.- Mentre el caldo bull fes la picada. Va molt bé tenir julivert congelat en bossetes. Per a que queden els alls més ben picats, pots trinxar-los amb el premsa-alls.

1-5-fideus cassola cuinadiari-5-11-5-fideus cassola cuinadiari-5-21-5-fideus cassola cuinadiari-5-31-5-fideus cassola cuinadiari-5-4

6.- Tira els fideus i cou seguint les instruccions del paquet.

1-5-fideus cassola cuinadiari-6-11-5-fideus cassola cuinadiari-6-2

7.- Tira la picada un parell de minuts abans d’acabar la cocció.

1-5-fideus cassola-7-1

8.- Deixa reposar uns minuts. Han de quedar sucosets, ni secs ni caldosos. Serveix amb parmesà ratllat (opcional).

1-5-fideus cassola-ppal2

Temps total: 1 hora

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

diumenge, 15 de juny del 2014

COCA DE XOCOLATA AMB PASTA DE FULL

S’acosta Sant Joan i aquesta pot ser una opció de coca per a la revetlla, sobre tot si hi ha nens. És molt senzilla i en mitja hora la tens feta.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 2 làmines de pasta de full (260 g cadascuna)
  • 200 g de xocolata amb llet de postres
  • 1 ou
  • 50 g d’ametlla crocanti
  • 25 g pinyons
  • 2-3 cullerades de sucre

Estris: cassó o bol per a microones per a desfer la xocolata, ganivet, pinzell

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 180ºC.

2.- Desfés la xocolata al bany maria o bé al microones (2 minuts a 360W).

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-1-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-1-2

3.- Estén una de les làmines de pasta de full sense traure-li el paper que porta. Aboca la xocolata desfeta per sobre i estén-la deixant un marge d’un centímetre aproximadament.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-3-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-3-2

4.- Col·loca l’altra placa de pasta de full per sobre i doblega les vores.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-4-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-4-2

5.- Fes talls amb un ganivet per tota la vora i  punxa amb una forquilla per tal que al forn no s’unfle massa.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-5-36-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-5-4

6.- Pinta amb ou batut tota la superfície. (És molt còmode batre l’ou usant un pot de conserva).

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-6-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-6-2

7.- Tira per sobre l’ametlla crocanti, els pinyons i el sucre.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-26-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-36-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-7-4

8.- Enforna uns 15 minuts a 180º o fins que estiga daurada.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-8-16-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-8-2

Degustació: aquesta coca es pot menjar freda o bé una mica tèbia.

6-5-Coca xocolata pasta full cuinadiari-ppal2

Moltes gràcies Marifé per aquesta recepta tan senzilla i tan bona!

Temps total: 25-30 minuts

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

dimarts, 27 de maig del 2014

POLP GUISAT

A casa, com ja sabeu, som molt de mar. A banda que el meu avi era mariner, un dels hobbies de mon pare era anar a pescar, a bussejar i a “polpejar”, i de menuts, nosaltres també teníem les nostres ulleres, les nostres aletes (peus d’ànec), la nostra bossa de reixeta per a guardar els eriçons, els caragols i els polps que agafàvem amb aquell ganxo amb punta doblada i punxeguda. I desprès, a casa, era ma mare qui cuinava tots els “tresors” que havíem trobat a la mar.

Els polps, si eren grans, els assecàvem a l’aire:

4-polp sec-cuinadiari-14-polp sec-cuinadiari-2-1

…i desprès els torràvem. Que bo que està el polp torrat i amb una mica d’oli d’oliva!!

4-polp sec-cuinadiari-3-14-polp sec-cuinadiari-3-2

Els polps més menuts, acabaven a la cassola.

Cuinar polp pot semblar complicat, però en esta recepta tornem a posar tots els ingredients en cru i en mitja hora tenim un polp guisat en una salseta boníssima per sucar-hi pa!.

4-polp guisat-cuinadiari-ppal3

A casa normalment no el servim com a plat principal sinó més bé com una tapeta, sempre acompanyant altres plats com les nostres coques salades, una “ensaladilla”, caragols de mar bullits, o abans de menjar un arròs a banda o una fideuà.

Aprofitem la proposta mensual de Memòries d’una cuinera per enviar-los aquesta tapa de polp guisat que ens encanta:

tapes

Esta és la forma com cuinem el polp a casa. Necessitem:

Ingredients: 4-polp guisat-cuinadiari-ingr

  • 1,5 kg de polp (2 polps mitjans) –prèviament congelat
  • 3 cebes mitjanes
  • Unes branques de julivert
  • 4 alls sencers i amb la pell
  • 1 fulla de llorer
  • 80 g de brandi
  • Un raig d’oli
  • Un tap de suro**
  • (Opcional: 60 g de pebrera roja)*

-Per a la picada:

  • 1 ó 2 llesques de pa****
  • Unes 20 ametlles

divendres, 9 de maig del 2014

LLANDETA O CRUET DE PEIX

A casa sempre hem menjat molt peix. El fet de viure a la costa i tenir un avi mariner ens va donar tots els números perquè sopàrem peix dia sí, dia també quan érem menuts.

La Llandeta o Cruet és un suquet de peix típic de pescadors que es fa molt a la zona de Dénia, Xàbia i altres poblacions costaneres. Es feia amb el peix que s’havia agafat aquell dia. El nom de Llandeta li ve perquè antigament es feia en un recipient de “llanda” (llauna) i el de Cruet perquè es cuina posant tots els ingredients en cru i la veritat és que això fa que siga un plat senzill i ràpid que pots fer tant per a un sopar entre setmana o per a un dinar de cap de setmana.

2-2-llandeta o cruet cuinadiari-ppal1

Ingredients:

  • 4 creïlles (patates) tallades a rodanxes primes
  • 2 cebes ben trinxades- Opcional*
  • 2-3 tomaques menudes (poden ser de pot) tallats a daus menuts ó 3-4 cullerades de tomaca triturada
  • 4 branques de julivert
  • 2-3 alls trinxats
  • 1,5 kg de peix variat tallat a trossos grans (mero, rap, cavalla, llobarro, orada, corva, mabre, sarg, turbot)
  • 1 cullerada de pebre roig dolç
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • 700-800 ml d’aigua (aproximadament)
  • 5-6 gambes (o llagostins, galeres)- opcional*

*Els ingredients marcats com a opcionals, posa’ls si pots, aporten molt bon gust al plat, però si no els tens, el plat, encara que més senzill, també està molt bo. Del que es tracta és que la recepta siga el menys laboriosa possible.

Estris: una cassola ampla i baixa

Elaboració 1 (tot en cru):

1.- Col·loca les creïlles tallades a rodanxes primes, la ceba i la tomaca ben trinxada al fons d’una cassola.

2.-Posa per sobre la meitat de l’all i el julivert ben talladets. Sala el peix i posa’l també a la cassola. Escampa per sobre l’altra meitat d’all i julivert i una cullerada de pebre roig. Rega amb una mica d’oli i cobreix amb l’aigua.

3.- Deixa coure uns 25 minuts o fins que la patata estiga feta i el caldo s'haja consumit una mica. De tant en tant amb una cullera vés tirant per damunt suquet per sobre del peix.
5 minuts abans d'apagar el foc, afegeix les gambes.

2-2-Cruet-cuinadiari-1

Una altra elaboració (amb sofregit i més temps):

En el cas que tingues temps, vulgues deixar la patata un poquet més grosseta o esqueixar-la, o el peix siga menut o estiga tallat prim, us propose una altra elaboració: Utilitzarem els mateixos ingredients però farem un sofregit previ, desprès courem una mica les creïlles i el peix el posarem en l’últim moment per tal que no es reseque.

1.- Talla la ceba en juliana fina i posa-la a sofregir en una cassola. Quan comence a transparentar agrega l’all i el julivert talladets i dóna unes voltes. Fica la tomaca i una mica de sal i deixa coure fins que obtingues una salseta espessa.

2.- Mentrestant vés pelant les creïlles. Talla-les a rodanxes regulars d’aproximadament 1 centímetre o menys. (Si vols, també les pots esqueixar).

3.-Quan estiga fet el sofregit, posa-li una cullerada de pebre roig. Dóna unes voltes vigilant que no es creme i agrega les creïlles ben col·locades al voltant de la cassola. Agrega l’aigua fins que queden ben cobertes i deixa coure uns 20 minuts.

4.- Sala el peix i posa’l per sobre de les creïlles. Deixa que es coga uns 10 minuts i fica les gambes ben arranjades en la cassola. Deixa uns 5 minuts més.

5.- Serveix amb el suquet.

2-2-llandeta cuinadiari-1

Si no tens temps, no et compliques, fes l’elaboració 1 que a més és la que s’ha fet tota la vida i està ben bona.

Bon profit!

…I què tal si mentres fem la recepta escoltem a Paco Muñoz cantant Mare Si Fos Mariner del Miquel Martí i Pol?

Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca;
el vent fora un crit de goig,
la vela, coloma blanca,
el cor d'un blau com d'encís
i els ulls d'un verd d'esperança.
Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca;
Us faria adéu al port,
me'n duria el goig de l'aire,
la verdor fina dels pins,
la llum de les vinyes clares...
Mare si fos mariner,
tot sol amb la meua barca
aniriria a cercar l'amor
per ports illes llunyanes,
- Doncs on aneu mariner,
tot sol amb la vostra barca?
- Cerco l'amor, ai companys!,
per això m'empeny l'esperança.
Mare si fos mariner
aniria amb la meu barca
cercant amb delit l'amor
per mars de somni i rondalla.
La vela de lluny a lluny,
cridaria l'arribada
i el vent desfaria en llum
les trenes d'or de la tarda.
- Amor li diria jo -,
guaita la mar, ampla i clara:
ella m'ha dut al teu port,
ella em farà de companya.
Tu tindràs el cabell pur,
jo la pell un xic colrada,
i el nostre retorn el gust
d'una música llunyana.
Mare si fos mariner,
mariner de bona traça,
me’n aniria mar endins
tot sol amb la meua barca.

**********************************

Altres receptes de peix senzilles que es cuinen posant en cru tots els ingredients:

Verat en escabetx ; Sèpia guisada

 

Bon profit i bon cap de setmana!

Marta

diumenge, 4 de maig del 2014

BOMBONS D’AVELLANA, AMETLLA I XOCOLATA i Feliç Dia de la Mare!

Ja teniu regal per a les vostres mares? Què tal uns bombons de xocolata farcits de pranilé d’avellanes i ametlles?

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-ppal1

Ingredients per a 30-35 unitats*:

-Per al farcit:

  • 100 g d’ametles torrades
  • 100 g d’avellanes torrades
  • 75 g de xocolata amb llet en trossos
  • 35 g de xocolata fondant en trossos
  • 50 g de sucre glas

-Per a la cobertura:

  • 200 g de xocolata fondant

-Per a decorar:

  • 40 g de xocolata amb llet o xocolata blanca

Estris: TMX, safata, paper de forn, dues culleretes,

Elaboració:

-Farcit:
1.- Si no tens les ametlles i les avellanes torrades, fes ho ara. Escalfa el forn a 170º. Posa-les en dues safates de forn. Les ametlles necessitaran uns 12 minuts a 170º; les avellanes, encara que les compres torrades, torra-les uns 8-10 minuts. Vés remenant-les de tant en tant. Vigila perquè depenent del forn en els últims minuts se’t podrien cremar. Deixa refredar completament.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-1

2.-Posa en el got de la TMX les ametles, les avellanes, la xocolata amb llet, la xocolata fondant i el sucre glas. Tritura 30 segons a velocitat 5-10.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-2-16-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-2-26-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-2-36-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-2-4-

Així és com queda el farcit:

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-2-5

3.-Col·loca un full de paper vegetal a sobre d’una safata. Fes muntonets més o menys del mateix tamany amb aquesta pasta. Posa a la nevera uns 10-15 minuts.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-3-16-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-3-2


4.-Ara que la pasta s’ha endurit, forma boletes amb les mans. Posa la safata a sobre d’unes pastilles del congelador per tal que la massa aguante freda i siga més fàcil de manipular. Quan tingues totes les boles fetes, reserva-les al congelador mentres prepares la cobertura.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-4-16-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-4-26-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-4-36-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-4-4

-Cobertura:
La cobertura la pots fer amb la TMX però jo preferisc fondre la xocolata al microones.

5.-Talla la xocolata de cobertura a trossos i fon-la al microones uns 2-3 minuts a 360W. Obre de tant en tant i vigila que no es creme. Trau del microones i remena amb una espàtula.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-5-16-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-5-2

6.-Prepara una caixa de cartró folrada amb paper de forn. Clava-li un furgadents (escuradents) a cada boleta i banya-les en la xocolata. Punxa-les en la caixa i deixa que s’asseque bé la cobertura.

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-6-16-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-6-26-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-6-36-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-6-4

Si vols decorar-los amb xocolata blanca o xocolata amb llet, fon-la al microones programant de 30 segons a 30 segons a una potència de 600W. Fica-la a dins d’una bossa de plàstic, talla-li una punteta i decora els bombons fent-los ratlles.

Disfruta’ls…

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-ppal4

O regala’ls…

6-7-bombons ametlla avellana-cuinadiari-ppal2

Font: Receptes de TMX

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta