GALERIA DE FOTOS

dimecres, 15 de maig del 2013

FAVES SACSADES, LES FAVES I UNA ENTREVISTA A “PAGESOS DE CIUTAT”

La primavera és temporada de faves. A mi m’encanten, i tinc la sort que mon pare quan es va jubilar va decidir muntar el seu hortet. Des d’aleshores tots hem après molt perquè de la mar en sabíem, però de cultivar la terra no teníem gaire experiència.

Les faves ell les sembra entre la primera setmana de setembre i la darrera de novembre per a així poder collir-les des de començaments d’any fins a ben entrada la primavera.

Les llavors que s’utilitzen per a sembrar faves, són faves seques de la collita anterior.

1-1-faves llavor

Em fascina veure com una llavor pot arribar a donar el seu fruit. Quan creix la planta, li surten unes flors de color blanc amb una taca rodona negra. La flor es de l’estil de la “gola de llop”. Aquesta flor s’acabarà assecant i de dins anirà creixent la tavella de les faves.

1-1-faves planta

… i ve la collita:

Quan les tavelles ja han crescut, es cullen i es desgranen. Les faves que són més menudes, sempre pararan més dolces i més tendres, i fins i tot es podran cuinar amb la seua tavella.

Si teniu molta producció de faves podeu adquirir un pelador que és una maquineta que té un forat amb uns rodets a través dels quals s’introdueix la tavella, unes fulles tallen la tavella per un dels costats i les faves van caient en un recipient que poses a baix. Amb aquesta màquina us estalviareu molta feina i les tindreu pelades en un tres i no res. També us servirà si teniu pèsols. Mireu…

1-1-faves maquina pelar-

…I us interessa tot el tema de l’horticultura us agradarà Pagesos de Ciutat, un programa que fan el Carles Baldellou i l’Ester Casanovas  a Ràdio Santa Perpètua, i que s'emet després també en altres emissores locals de Catalunya. És un programa molt didàctic i participatiu, on donen consells sobre com fer i cuidar un hort urbà, parlen dels cultius de temporada, fan entrevistes a experts sobre la matèria, etc.

I també tenen un apartat per parlar d’un aliment de temporada i explicar una recepta. Fa unes setmanes es van posar en contacte amb mi perquè els explicara una mica de què anava el blog i proposar una recepta amb un ingredient de temporada, i aprofitant que estava preparant esta entrada, vaig parlar de les faves.

Si cliqueu l’imatge us durà a l’enllaç on podreu escoltar tots els podcast de Pagesos de Ciutat. Segur que apreneu un munt sobre horts urbans!

radio sta perpetua

Jo vaig sortir al final del programa del dissabte 11 de maig i per cert, en l’entrevista que em fan supose que queda clar que sóc valenciana, je, je :-). (Ho vaig repetir sense adonar-me’n…) Espere que us agrade!  

Des d’aquí també vull expressar el meu agraïment al Carles i l’Esther per haver pensat en mi per col·laborar en el seu programa.

I ara anem amb la recepta…

Com podem menjar les faves?

Les faves es poden menjar o cuinar de moltes maneres.

  • Si són fresques es poden menjar crues traient la tavella.
  • Amb les més menudes es pot fer una truita, ofegant-les amb una mica d’oli i barrejant-les amb els ous batuts.

1-1-truita de faves

  • El valencians, tenim una recepta molt típica i alhora molt senzilla, que són les “Faves Sacsades” (sacsejades).

FAVES SACDADES

És una recepta que es fa amb un mínim d’ingredients i que està deliciosa. De cap de les maneres li fa ombra a les faves a la catalana, que a mi m’encanten i algun dia les posarem, però el cert és que quan són bones les faves, no necessitem gaire cosa per a cuinar-les.

L’únic secret d’aquesta recepta tan senzilla és que les faves siguen ben tendres i de bona qualitat.

Vols saber d'on li ve el nom de "faves sacsaes" o "sacsades" ? doncs quedat amb nosaltres que t'ho expliquem! 

1-1-faves sacsades cuinadiari-ppal 

 

Ingredients: 1-1-faves herbasana

  • 1 ceba tendra gran
  • 4-5 alls tendres
  • 10 fulles d’herbasana (menta)
  • 10 fulles de julivert
  • 2 alls
  • 500 g de faves tendres desgranades (si vols alguna sencera amb la tavella, tallada a trossets ja al ser molt fresques la tavella és també tendra)
  • una miqueta d’aigua

 


*esta recepta no porta res de carn, simplement faves, ceba i alls tendres. Li pots posar una mica de costella, de cansalada, de butifarra o inclús trencar uns ous per damunt al final de la cocció. Si ets dels que t'agraden els plats més consistents, aquí trobaràs la recepta de faves a la catalana ;-)

Estris: cassola amb tapa/plat, morter

1.- Pica la ceba i els alls tendres. Posa un fons d’oli en una cassola. Ofega primer la ceba i quan comence a transparentar, afegeix els alls tendres.

1-1-faves sacsades cuinadiari1-11-1-faves sacsades cuinadiari1-2

2.- Mentrestant fes una picada amb les fulles d’herbasana, les fulles de julivert i 2 alls pelats. Fica a la cassola.

1-1-faves sacsades cuinadiari-2-11-1-faves sacsades cuinadiari-2-21-1-faves sacsades cuinadiari-2-3 

3.- Dóna unes voltes i afegeix les faves desgranades (algunes les pots posar amb la tavella, tallada a trossos).

1-1-faves sacsades cuinadiari-3

4.- Posa una miqueta d’aigua (1/2 gotet) i tapa la cassola*.

1-1-faves sacsades cuinadiari-4

5.- Deixa que es coguen durant una horeta aproximadament. De tant en tant destapa i sacsa (sacseja) la cassola agafant per les anses. Repeteix vàries vegades la mateixa operació.

Normalment les faves es cuinen així, menejant la cassola i sense remenar-les amb cap estri per tal de no trencar la pell. D’ahí li ve el nom a les faves “sacsaes”

1-1-faves sacsades cuinadiari-5-11-1-faves sacsades cuinadiari-5-21-1-faves sacsades cuinadiari-5-3

*La cassola es pot tapar amb un plat ple d’aigua de manera que cada vegada que sacsegem la cassola, aquesta aigua va caient de mica en mica i la van absorbint les faves.

Nota: Una altra manera de cuinar-les o d’enriquir aquesta mateixa recepta és afegint una mica de pernil, també es poden fer amb costella, o a la catalana, amb una mica de cansalada i de botifarra negra. Aquestes últimes ja les farem un dia perquè s’ho mereixen!

Temps total: 1 hora

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dimecres, 8 de maig del 2013

ROTLLETS DE PERNIL AMB ESPÀRRECS I BRIE

Avui, una recepta fàcil, de les que trigues 10 minuts en fer-la.

Pot ser un primer plat de cada dia, una guarnició, una picadeta per a quan tens convidats o fins i tot el farcit d’un entrepà.

4-esparrecs pernil i brie-ppal

Ingredients*:

  • espàrrecs verds (un per rotllet, poden ser dels congelats encara que ara a la primavera estan molt bons)
  • formatge Brie
  • 1 ó 2 talls prims de pernil salat per rotllet (dependrà de si és espatlla o cuixa)
  • Opcional: formatge per gratinar

-Per acompanyar (opcional):

  • melmelada de tomaca, de figa, reducció de vinagre de Mòdena de magrana… (el que busquem és contrast)

*La quantitat dels ingredients dependrà dels rotllets que vulgues fer. Si és part d’un menú de picadetes, calcula un rotllet per cap.

Estris: microones, planxa, forn

Elaboració:

1.- Cou una mica els espàrrecs: Si són molt durs, primer cou-los uns 5 minuts en el microones i després passa’ls per la planxa fins que estiguen fets. (No els poses sal).

4-esparrecs pernil i brie-1

2.- Fes els rotllets: a sobre d’una llesca de pernil posa l’espàrrec i a sobre d’aquest, un tros prim i allargat de Brie. Enrotlla. 

4-esparrecs pernil i brie-2

3.- Fica al forn fins que el formatge es fonga i el pernil quede una mica dauradet. (Vés amb compte perquè si ho deixes massa temps el pernil es courà massa i quedarà molt salat).

4.- Serveix calents amb una mica de reducció de vinagre de Mòdena i/o un poc de melmelada de tomaca al costat.

Aquest constrast està molt bo però si no tens les salses, els rotllets sols ja estan ben bons.

  4-esparrecs pernil i brie-ppal2

Per organitzar-te: si aquest plat forma part d’un menú de picadetes, pots guanyar temps deixant-ho tot preparat fins el punt 2 i minuts abans de servir, li dónes un cop de forn.

Temps total: 15 minuts

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

diumenge, 28 d’abril del 2013

FABADA A L’ESTIL ASTURIÀ

Semblava que ja arribava la calor però aquestos dies de pluja i neu en alguns indrets ens han vingut com anell al dit per preparar algun plat calentet de cullera com aquesta Fabada

1-5-fabada cuinadiari2

L’hem cuinat a l’estil asturià, amb el seu compango, encara que en compte de fer-la amb fabes asturianes, l’hem feta amb amb fesols de la granja.  

Ingredients:

  • 1 kg de fabes asturianes, fesols blancs d’aragó o de la granja
  • 3 xoriços asturians
  • 2 morcillas asturianes
  • 400 g de cansalada curada
  • 1 os de pernil (aproximadament 300 g)
  • 1 ceba gran partida per la meitat
  • 1 tomaca gran partida per la meitat
  • 1 cabeça d’alls (traient-li la primera pell blanca)
  • 1 fulla de llorer
  • Aigua per a remullar els fesols
  • Aigua per cuinar-los (aproximadament 3 litres en total- primer per cobrir posarem 2 litres o una mica més i després 1 litre aproximadament més que anirem afegint de mica en mica quan vagen bullint els fesols)
  • sal

Estris: bol per remullar les fabes, cassola gran, escumadora, “túrmix”

Elaboració pas a pas:

 

dijous, 25 d’abril del 2013

CANELONS DE CREPES

A casa no acostumem a fer canelons de rostit. Quan parlem de canelons, realment parlem de crepes farcides de carn.

I no hi ha una millor excusa per mostrar-vos com els fem que la proposta mensual dels nois de Memòries d’una Cuinera: les Creps!

1-4-canelons crepes cuinadiari-ppal4-

creps

Ingredients:

-Per al farcit*:

  • 40 g de moixernons deshidratats (una mica d’aigua per a hidratar-los)
  • 6-8 cullerades salsa de tomaca fregida casolana o de compra**
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 carlotes
  • 3 grans d’all
  • 1 carabasseta
  • 1 kg carn picada (meitat vedella i meitat porc)
  • 2 grapats grans de pinyons
  • 60 g de brandi
  • 60 g d’aigua d’haver remullat els moixernons (aprox.)
  • Oli
  • Sal

*pots farcir les crepes amb els mateixos ingredients de la lasanya amb botifarra i ceps.

**si no tens salsa de tomaca feta o comprada, també podries posar una tomaca gran ratllada. L’única diferència és que hauries de deixar que es coguera una estona més.

-Per a la massa de les crepes***:

  • ½ litre de llet 
  • 3-4 ous 
  • 250 g de farina 
  • 40 g d’oli o mantega 
  • un polsim de sal

***aproximadament unes 15 crepes de 26 cm Ø

-Per a la beixamel:

  • 20 g d’oli
  • 50 g mantega
  • 70 g farina
  • 800 g llet
  • sal, pebre blanc i nou moscada

-Altres:

  • formatge per a gratinar

 

Estris: paella per a fer les crepes (26cm), batedora/túrmix, olla/cassola per a cuinar la carn, paella per a fer la beixamel, safata forn (30x20 cm) o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració pas a pas:

dimecres, 17 d’abril del 2013

PASTÍS D’ANIVERSARI: PANDA

Esta setmana la Jana, la meua filla menuda, ha fet 5 anyets!! Com la seua classe és la classe dels Pandes, aquest és el pastís que s’ha endut a l’escola:

6-1-pastis panda cuinadiari-

La base és una Coca de Iogurt que hem decorat amb xocolata blanca i negra.

Ingredients:

-Per a una coca de iogurt de 24 cm de diàmetre

  • 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol
  • 2 mesures de sucre (uns 250 g)
  • 3 mesures de farina (uns 250 g)
  • 4 ous
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal

-Per a la cobertura blanca:

  • 250 g de xocolata de cobertura blanca
  • 100 g de nata (opcional)

-Per a la cobertura negra:

  • 150 g de xocolata de cobertura negra
  • 3-4 cullerades d’oli de gira-sol

-Resta:

  • Ulls: 2 lacasitos blancs
  • Orellles: 2 pandorinos
  • Llengua: gominola redona de color roig

Estris:

-Per a fer el pastís: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX .

-Per a decorar-lo: paper de forn/plantilla per fer el dibuix de la cara, reixetes per col·locar el pastís mentres el pintem, espàtules, pinzell de silicona, bossa de plàstic menuda

Elaboració del pastís amb TMX i tradicional*:

COCA DE IOGURT o COCA MARIA DE IOGURT

La recepta de hui és una recepta que quasi tothom la fa a casa. És fàcil i pràctica perquè només amb l’envàs d’un iogurt es poden mesurar la resta d’ingredients.

És una versió de la Coca de mida, la coca de sucre, la coca de llanda, la coca cubana, la coca bova, la coca mal feta…una coca que té tantes denominacions com variants: es pot substituir el iogurt per llet o suc de taronja, substituir la meitat de la farina per ametlla mòlta, es pot afegir una taronja amb pell, canviar el llevat per llimonades, afegir xocolata, fruits secs, substituir la meitat de l’oli per anís o licor de taronja com la d’aquesta foto, etc.

6-1-coca iogurt-ppal

Esta coca i la de iogurt i taronja, van molt bé quan hem de fer una coca ràpida per a esmorzar, berenar, o per quan tenim convidats i també per fer un pastís d’aniversari per als xiquets.

Ingredients:

  • 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
  • 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol (o 1/2 oli + 1/2 cointreau o anís)
  • 2 mesures de sucre (uns 250 g)
  • 3 mesures de farina (uns 250 g)
  • 4 ous
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal
  • Opcional: ratlladura de llimona, canyella, panses, pinyons, nous, ½ pastilla de xocolata negra fosa, un sobret de sucre avainillat

Estris: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX

Elaboració amb TMX i tradicional*:

*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.

1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients.

2.- Separa la clara dels rovells. Munta les clares a punt de neu i reserva.

6-1-coca iogurt-1

3.- Bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i fins que augmenten una mica el volum.

6-1-coca iogurt-2-26-1-coca iogurt-2-1

Si ho fas amb TMX pots abocar els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i batre durant 3 minuts a  temperatura 37º velocitat 4.

4.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: uns segons a velocitat 3).

6-1-coca iogurt-4-16-1-coca iogurt-4-2

5.- Finalment posa la farina i el llevat en un sedàs o un colador. Col·loca a sobre del bol/vas de la TMX on estàs fent la barreja i vés pegant-li copets fins que tota la farina i el llevat queden ben sedassats. Torna a mesclar. (Amb la TMX, com haurem posat els ous sencers, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula).

6-1-coca iogurt-5

6.- Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt. 

6-1-coca iogurt-6-16-1-coca iogurt-6-26-1-coca iogurt-6-36-1-coca iogurt-6-4

7.- Posa la barreja en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre i canyella.

6-1-coca iogurt-7

8.- Fica al forn uns 30-35 minuts o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.

6-1-coca iogurt-8-16-1-coca iogurt-8-2

Nota: com ja hem comentat abans li pots afegir xocolata, fruits secs, o utilitzar-la per decorar un pastís.

Mireu com pot acabar una coca com la d’avui. Trobareu com fer-la aquí:

6-1-pastis panda cuinadiari-

Curiosament ahir al súper vaig veure una coca envasada molt semblant. La foto és prou roïn perquè la vaig fer ràpidament amb el mòbil. Fixeu-vos en els ingredients. No vull demonitzar la bolleria industrial perquè en certes ocasions ens pot anar bé tirar d’ella, però no s’ha d’abusar ja que fent una coca així ens estalviem una pila d’ingredients com  humectants, estabilitzants, espessants, conservants, etc. A més, la pots fer i la pots congelar perfectament en porcions i posar-li pel berenar dels nanos.

ingredients coca super

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimecres, 10 d’abril del 2013

COCA DE MOLLETES

Aqui teniu una altra coca salada típica valenciana, de la zona d’Alacant: la Coca de Molletes.

5-coca molletes-ppal

Al blog ja hi ha una massa de coques salades. Si us vareu llegir aquell post, us contava que per als valencians és molt habitual fer o comprar al forn les coques i pastissets per a esmorzar, berenar o per a per acompanyar qualsevol menjar.

La coca d’avui no porta ni tomacat ni anxoves, sinó “molletes”, que són grums (grumolls) de farina amb oli i sal. És una coca de pa tova, suau, de molla blaneta... Nosaltres estem acostumats a aquest tipus de coca, però qui no l’haja provada mai, li semblarà estranya al començament. És com menjar un polvoró salat damunt d’un pa!!

Ingredients per a una coca gran:

dijous, 4 d’abril del 2013

PANOU

El Panou és un pa dolç que es menja a molts llocs del País Valencià. El fem de forma rodona i es fa bàsicament amb ous, farina, rent de forner i la part líquida pot ser llet, aigua o suc de taronja.  Veient els ingredients ens porta a pensar que la paraula “panou” ve de pa amb ou, no??

Però Panou no és l'únic nom que rep este pa dolç. Se’l coneix amb infinitat de noms. A les comarques del sud d’Alacant, es fa una mica més pla i li diuen Tonya o Fogassa. A alguns llocs de l’interior, com a la Vall de Gallinera, se’l coneix com a Coca Bova, encara que en altres llocs la Coca Bova és la Coca de Mida.

Una altra característica d'este pa dolç és que el fermentat és molt llarg, fins i tot antigament, es deixava la massa pujar tota la nit al costat del llit que era dels llocs més calentets de la casa, i d’ahi també li ve un nom en castellà que és el de “Pandurmiendo”.



De sabor s’assembla molt a la massa de les Mones de Pasqua tradicionals. De fet, les mones, es podrien fer amb aquesta massa fem una fermentació més llarga i com està hidratada, si volem fer mones amb l’ou al mig o amb formes de diferents animals, amb aquesta massa es deformarien.

La molla del panou és molt blaneta, lleugera i airejada, peculiaritat que li dóna un altre nom pel qual es coneix: Coca d'aire. La corfa, agafa un color bastant fosquet i per això també se li anomena Pa Socarrat, Pa Cremat o en castellà Panquemado.




I segur que n’hi ha molt més de noms…

A prop de València, al Panou també li diuen mona i acostumen a posar-li el caramull al mig, que és clara d’ou batuda que en ficar-la al forn, queda cruixent per fora i blaneta per dins. Algun dia els farem així…

El Panou es relaciona molt amb festes com la Pasqua o les Falles, encara que es poden trobar als forns durant tot l’any.

Està molt bo tot sol o bé amb xocolata, tant siga una presa o una tassa de xocolata desfeta. Hi ha qui se’l menja amb una mica de sobrassada o de llonganissa de pasqua i el contrast també és molt bo.

Us ve de gust?




























Ingredients per a 1600 g de massa*: