La primavera és temporada de faves. A mi m’encanten, i tinc la sort que mon pare quan es va jubilar va decidir muntar el seu hortet. Des d’aleshores tots hem après molt perquè de la mar en sabíem, però de cultivar la terra no teníem gaire experiència.
Les faves ell les sembra entre la primera setmana de setembre i la darrera de novembre per a així poder collir-les des de començaments d’any fins a ben entrada la primavera.
Les llavors que s’utilitzen per a sembrar faves, són faves seques de la collita anterior.
Em fascina veure com una llavor pot arribar a donar el seu fruit. Quan creix la planta, li surten unes flors de color blanc amb una taca rodona negra. La flor es de l’estil de la “gola de llop”. Aquesta flor s’acabarà assecant i de dins anirà creixent la tavella de les faves.
… i ve la collita:
Quan les tavelles ja han crescut, es cullen i es desgranen. Les faves que són més menudes, sempre pararan més dolces i més tendres, i fins i tot es podran cuinar amb la seua tavella.
Si teniu molta producció de faves podeu adquirir un pelador que és una maquineta que té un forat amb uns rodets a través dels quals s’introdueix la tavella, unes fulles tallen la tavella per un dels costats i les faves van caient en un recipient que poses a baix. Amb aquesta màquina us estalviareu molta feina i les tindreu pelades en un tres i no res. També us servirà si teniu pèsols. Mireu…
…I us interessa tot el tema de l’horticultura us agradarà Pagesos de Ciutat, un programa que fan el Carles Baldellou i l’Ester Casanovas a Ràdio Santa Perpètua, i que s'emet després també en altres emissores locals de Catalunya. És un programa molt didàctic i participatiu, on donen consells sobre com fer i cuidar un hort urbà, parlen dels cultius de temporada, fan entrevistes a experts sobre la matèria, etc.
I també tenen un apartat per parlar d’un aliment de temporada i explicar una recepta. Fa unes setmanes es van posar en contacte amb mi perquè els explicara una mica de què anava el blog i proposar una recepta amb un ingredient de temporada, i aprofitant que estava preparant esta entrada, vaig parlar de les faves.
Si cliqueu l’imatge us durà a l’enllaç on podreu escoltar tots els podcast de Pagesos de Ciutat. Segur que apreneu un munt sobre horts urbans!
Jo vaig sortir al final del programa del dissabte 11 de maig i per cert, en l’entrevista que em fan supose que queda clar que sóc valenciana, je, je :-). (Ho vaig repetir sense adonar-me’n…) Espere que us agrade!
Des d’aquí també vull expressar el meu agraïment al Carles i l’Esther per haver pensat en mi per col·laborar en el seu programa.
I ara anem amb la recepta…
Com podem menjar les faves?
Les faves es poden menjar o cuinar de moltes maneres.
- Si són fresques es poden menjar crues traient la tavella.
- Amb les més menudes es pot fer una truita, ofegant-les amb una mica d’oli i barrejant-les amb els ous batuts.
- El valencians, tenim una recepta molt típica i alhora molt senzilla, que són les “Faves Sacsades” (sacsejades).
FAVES SACDADES
És una recepta que es fa amb un mínim d’ingredients i que està deliciosa. De cap de les maneres li fa ombra a les faves a la catalana, que a mi m’encanten i algun dia les posarem, però el cert és que quan són bones les faves, no necessitem gaire cosa per a cuinar-les.
L’únic secret d’aquesta recepta tan senzilla és que les faves siguen ben tendres i de bona qualitat.
Vols saber d'on li ve el nom de "faves sacsaes" o "sacsades" ? doncs quedat amb nosaltres que t'ho expliquem!
- 1 ceba tendra gran
- 4-5 alls tendres
- 10 fulles d’herbasana (menta)
- 10 fulles de julivert
- 2 alls
- 500 g de faves tendres desgranades (si vols alguna sencera amb la tavella, tallada a trossets ja al ser molt fresques la tavella és també tendra)
- una miqueta d’aigua
*esta recepta no porta res de carn, simplement faves, ceba i alls tendres. Li pots posar una mica de costella, de cansalada, de butifarra o inclús trencar uns ous per damunt al final de la cocció. Si ets dels que t'agraden els plats més consistents, aquí trobaràs la recepta de faves a la catalana ;-)
Estris: cassola amb tapa/plat, morter
1.- Pica la ceba i els alls tendres. Posa un fons d’oli en una cassola. Ofega primer la ceba i quan comence a transparentar, afegeix els alls tendres.
2.- Mentrestant fes una picada amb les fulles d’herbasana, les fulles de julivert i 2 alls pelats. Fica a la cassola.
3.- Dóna unes voltes i afegeix les faves desgranades (algunes les pots posar amb la tavella, tallada a trossos).
4.- Posa una miqueta d’aigua (1/2 gotet) i tapa la cassola*.
5.- Deixa que es coguen durant una horeta aproximadament. De tant en tant destapa i sacsa (sacseja) la cassola agafant per les anses. Repeteix vàries vegades la mateixa operació.
Normalment les faves es cuinen així, menejant la cassola i sense remenar-les amb cap estri per tal de no trencar la pell. D’ahí li ve el nom a les faves “sacsaes”.
*La cassola es pot tapar amb un plat ple d’aigua de manera que cada vegada que sacsegem la cassola, aquesta aigua va caient de mica en mica i la van absorbint les faves.
Nota: Una altra manera de cuinar-les o d’enriquir aquesta mateixa recepta és afegint una mica de pernil, també es poden fer amb costella, o a la catalana, amb una mica de cansalada i de botifarra negra. Aquestes últimes ja les farem un dia perquè s’ho mereixen!
Temps total: 1 hora
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta