Desprès de fer dues vegades Torró de Xixona sense obtenir el resultat desitjat, he arribat a la conclusió que el Torró a la Pedra és el torró ideal per a fer a casa ja que ix boníssim i no té cap complicació si tens la thermomix o una trituradora potent.
En aquest cas en compte de fer-lo amb ametlles, l’hem fet amb avellanes. La gràcia d’aquestos torrons és que es fa amb només 3 ingredients, l’elaboració és senzillísima i els resultat és espectacular.
Ingredients per a una pastilla de torró:
- 180 g de sucre
- 1 culleradeta de vainilla en pols (o 1/2 cm de vainilla en branca)
- 300 g d’avellanes, pelades i torrades
Estris: safata forn, TMX/picadora potent, caixa de fusta o si no en tens, un cartró de llet buit tallat longitudinalment, fulls (folis) o paper kraft, cullera
Elaboració:
1.- Encara que les avellanes estiguen torrades, torra-les una mica al forn. Posa-les en una safata de forn i torra-les a 170º durant 10 minuts remenant-les de tant en tant. Deixa refredar completament.
2.- Mentres es refreden les avellanes, folra una caixa de fusta amb un full de paper. Si no tingueres caixa de fusta, fes-ho amb un cartró de llet, tallant-lo longitudinalment. També podries utilitzar una caixa de sabates. Per a folrar el motlle, fixa’t en la foto. En este cas jo he reutilitzat una caixa quadrada de fusta que era de Formatge Carrat.
3.- Fes sucre glas: Posa el sucre i la vainilla en el vas i tritura’l programant 30 segons, a velocitat progressiva 5-10.
4.- Incorpora les avellanes torrades (en fred).
És important estar atent a la màquina mentre triturem l’avellana: si la triturem poc, quedarà una massa seca i deslligada però si ho triturem massa, es quedarà molt oliosa i tindrà una consistència massa blaneta.
Programa primer 15 segons a velocitat 6. Mentres tritura la màquina, fica l’espàtula pel bocal per tal que no es quede la pasta enganxada a les parets.
5.- Treu la tapa. Este és l’aspecte que tindrà al principi, presentarà una textura terrossa. Amb l’espàtula barreja bé i baixa tot el que hi haja a les parets. Torna a tancar.
6.- Programa velocitat 6 sense temps fins que comence a eixir l’oli de l’avellana (estem parlant d’uns 5 ó 6 segons només!!). Amb una picadora es trituraria fins que la massa començara a treure oli i tinguera consistència de plastilina com la de la foto de la dreta.
7.- Aboca la pasta al motlle, pressiona bé i allisa la superfície amb l’ajuda d’una cullera. Tapa amb el paper i cobreix amb tovallons. Posa un pes a sobre per tal que vaja soltant l’oli. Canvia els tovallons quan els veges molt amerats d’oli.
Nota: és convenient fer aquest torró amb un mínim de 3-4 dies d’antelació per tal que vaja treient l’oli.
Aquest torró és totalment apte per a celíacs.
Temps total: amb l’avellana torrada, 10 minuts
Amb aquesta recepta fem la nostra aportació a la proposta del mes de Desembre de Memòries d’una Cuinera.
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta