Diuen que les estacions càlides són la millor època per la sardina, concretament els mesos que no porten "R", del maig a l'agost. Tot i això, fa un parell de setmanes vaig trobar aquestes "supersardines" i no em vaig poder resistir a compar-les. I és que amb la calor que està fent aquest any, al pas que anem menjarem sardines amb els torrons!
Com eren tan grans vaig decidir preparar-les amb sal fumada. No les havia fetes mai, i se suposa que la forma autèntica de fumar les sardines és fent-ho amb fum (obvi), però venen una sal fumada que et facilita moltíssim la feina i en qüestió de no res, tens aquesta delícia preparada. Això sí, és aconsellable congelar el peix uns dies i que després que l'hages salat, també el deixes en oli un poc. Tot i que aquest últim punt no és del tot necessari, crec que millora els sabors, o almenys a mi m'ho sembla.
I què passa si no trobem sardines tan maques i grans? Doncs queda't per aquí, que al final de la recepta et donaré una alternativa! 😉
Ingredients:
- sardines fresques ben grosses
- sal fumada
- oli per conservar-les
Estris: ganivet, escatador, carmanyola de vidre
Elaboració:
1.- Fes-te amb unes sardines ben fresques i grosses. Escata-les i neteja-les traient-los els budells i repassant-les amb aigua.
2.- Prepara els filets: retalla'ls una mica la part de la panxa i així els filets quedaran més guapets. Trau l'espina lliscant el polze o la punta d'un ganivet amb molta cura per la part de dins de la sardina per tal de separar la carn d’un dels filets. Fes el mateix amb l'altre llom.
3.- Congela els filets ben estirats i ben tapats durant 5-6 dies.
4.- Trau els filets del congelador i quan estiguen descongelats, posa un llit de sal fumada al fons d'un recipient de vidre. Posa una capa de lloms de sardina i torna a tapar amb una altra capa de sal. Repeteix el procés fins a cobrir totes les sardines.
5.- Deixa amb la sal a dins la nevera d'1 a 2 hores, dependrà de com t'agraden de curades. Jo les meues les he deixades 2 hores i no es noten crues.
6.- Desprès d'aquest temps, repassa-les amb aigua i eixuga-les amb un tovalló de paper.
7.- Torna-les a ficar en un recipient de vidre, aquest cop, preferiblement amb tapa i conserva fins al moment que vulgues utilitzar-les.
8.- Abans de servir-les, treu-los la pell ficant un ganivent entre la carn i la pell.
9.- Serveix-les amb torradetes amb mantega, amb tomaca, amb amanides, o diga'ns, com penses tu que querarien bé?
I l'alternativa? Uns filets de verat!!
Què us semblen?
El procediment és el mateix. Fins i tot pots demanar al peixater que et prepare els filets, els congeles i els fas de la mateixa manera. Amb la sal, també els he deixat un parell d'hores.
Bon profit!
1 comentari :
Molt bones.
Salut.
Publica un comentari a l'entrada