GALERIA DE FOTOS

diumenge, 15 d’octubre del 2023

SARDINES FUMADES (SARDINES EN SAL FUMADA)

Diuen que les estacions càlides són la millor època per la sardina, concretament els mesos que no porten "R", del maig a l'agost. Tot i això, fa un parell de setmanes vaig trobar aquestes "supersardines" i no em vaig poder resistir a compar-les. I és que amb la calor que està fent aquest any, al pas que anem menjarem sardines amb els torrons!



Com eren tan grans vaig decidir preparar-les amb sal fumada. No les havia fetes mai, i se suposa que la forma autèntica de fumar les sardines és fent-ho amb fum (obvi), però venen una sal fumada que et facilita moltíssim la feina i en qüestió de no res, tens aquesta delícia preparada. Això sí, és aconsellable congelar el peix uns dies i que després que l'hages salat, també el deixes en oli un poc. Tot i que aquest últim punt no és del tot necessari, crec que millora els sabors, o almenys a mi m'ho sembla.


I què passa si no trobem sardines tan maques i grans? Doncs queda't per aquí, que al final de la recepta et donaré una alternativa! 😉

Ingredients:

  • sardines fresques ben grosses
  • sal fumada
  • oli per conservar-les
Estris: ganivet, escatador, carmanyola de vidre

Elaboració:⁣⁣⁣

⁣⁣




1.- Fes-te amb unes sardines ben fresques i grosses. Escata-les i neteja-les traient-los els budells i repassant-les amb aigua. 

2.- Prepara els filets: retalla'ls una mica la part de la panxa i així els filets quedaran més guapets. Trau l'espina lliscant el polze o la punta d'un ganivet amb molta cura per la part de dins de la sardina per tal de separar la carn d’un dels filets. Fes el mateix amb l'altre llom. 

3.- Congela els filets ben estirats i ben tapats durant 5-6 dies.

4.- Trau els filets del congelador i quan estiguen descongelats, posa un llit de sal fumada al fons d'un recipient de vidre. Posa una capa de lloms de sardina i torna a tapar amb una altra capa de sal. Repeteix el procés fins a cobrir totes les sardines.

5.- Deixa amb la sal a dins la nevera d'1 a 2 hores, dependrà de com t'agraden de curades. Jo les meues les he deixades 2 hores i no es noten crues.

6.- Desprès d'aquest temps, repassa-les amb aigua i eixuga-les amb un tovalló de paper.

7.- Torna-les a ficar en un recipient de vidre, aquest cop, preferiblement amb tapa i conserva fins al moment que vulgues utilitzar-les.

8.- Abans de servir-les, treu-los la pell ficant un ganivent entre la carn i la pell.

9.- Serveix-les amb torradetes amb mantega, amb tomaca, amb amanides, o diga'ns, com penses tu que querarien bé?


I l'alternativa? Uns filets de verat!!



Què us semblen?

El procediment és el mateix. Fins i tot pots demanar al peixater que et prepare els filets, els congeles i els fas de la mateixa manera. Amb la sal, també els he deixat un parell d'hores.


Gaudiu!!

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta