A casa som de celebrar la castanyada amb panellets, castanyes i moniatos, però el fet que la meua sogra sempre faça els panellets any rere any, em permet a mi poder anar provant receptes d'altres països. Este any li ha tocat el torn al "pan de muerto" una mena de brioix que els mexicans fan en aquestes dates per honorar els seus difunts.
Tenen forma rodona i per sobre es decora amb dues tires que representen els ossos i, un cop cuits, es cobreixen amb mantega i molt de sucre. Estan boníssims acompanyats amb una xocolata desfeta o farcits de crema de cacau.
Ingredients:
- 300 g de farina
- ratlladura d'una taronja o llimona
- 1/2 culleradeta de canyella
- 1 mica d’aigua de tarongina (opcional)
- 12 g de llevat fresc o 4 g de llevat sec de forner
- 40 g de llet
- 40 g de sucre
- 1 polsim de sal
- 150 g d’ou*
- 100 g de mantega a temperatura ambient
- Un parell de cullerades de farina extra per les tires de decoració
- Una mica d’ou per pintar els panets*
- Per l’últim toc: una mica de mantega i sucre
*Si utilitzes ous L o XL, bat-los i pesa 150 g. Amb el que et sobre, podràs pintar els panets.
1.- En un got alt, barreja la llet tèbia, una culleradeta de sucre i el llevat. Deixa reposar fins que doble el volum.
2.- Pasta la massa a màquina (amb panificadora, TMX o kitcehn aid o similar). Fica la farina, el
sucre, el polsim de sal, la canyella, el llevat activat, els ous, l’aigua de
tarongina si n’hi poses i la ratlladura de llimona/ taronja. Pasta fins que s’integre
tot.
3.- Agrega la mantega a
temperatura ambient i pasta fins que la massa estiga ben llisa. Trigarà una
mica perquè al principi la massa estarà molt enganxosa, però no t’amoïnes perquè acabarà integrant-se bé. Forma una bola i deixa
reposar de 45 minuts a 1 hora.
4.- Aboca la massa al
marbre de la cuina. Desgasa i talla 5 peces de 125 g aproximadament. Forma 5
boles i deixa 4 d’elles reposar a sobre d’una safata de forn coberta amb paper
o amb una làmina de silicona.
5.- Forma els ossets: Amb la bola que
sobra, farem la decoració de sobre que representa que són ossos i un cap. Per
tal que siga més fàcil donar-li forma, agrega farina a aquesta massa fins que
no estiga tan tova i pugues treballar-la millor. (jo ho he fet amb cada peça,
però trigaràs menys si ho fas amb tota la massa junta). Ara divideix la massa
resultant en 8 porcions: 4 de 20 g aproximadament i 4 de 15 g aproximadament.
Seguint els consells del
Daniel Jordà en compte de fer-li un cap a la part del mig i arriscar-nos a què
es caiga, el que farem serà formar 2 tires de massa, amb la de 20 g formarem
els ossets amb 4 dits i amb la massa que pesa menys amb 3 dits, però totes dues
de la mateixa llargada.
Amb un pinzell mullat amb
aigua, fes una creu per sobre de les boles i fica primer la tira que has format
amb 3 dits i per damunt la dels 4 dits. Pinta amb ou batut. Deixa reposar una
horeta o fins que hagen pujat.
6.- Torna a pintar amb ou
i enforma a 170ºC durant uns 25 minuts.
7.- Deixa refredar. Pinta amb mantega fosa i passa per sucre.
8.- Menja'ls acompanyats d'una xocolata desfeta o farcits amb crema de xocolata o nata.
Bon profit!
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada