GALERIA DE FOTOS

diumenge, 17 de juliol del 2022

PEIX SEC: mussola i capellans

A la costa era molt habitual conservar el peix en salaó o assecat al sol, i tot i que cada vegada es fa menys a les cases, a ma casa ma mare encara manté la tradició d’assecar el peix i els polps. El peix que acostumem a assecar és el gatet o mussola (cazón) o el bacallaret (per a fer capellans).Necessitem:

Bacallarets, mussola

Sal

Altres: una corda i agulles d’estendre per penjar-lo, una xarxa per tal d’evitar les mosques

Elaboració:


1.- Neteja bé el peix: El bacallaret l’obrirem per la panxa, li traurem els budells i el telet blanc del ventre. A la mussola, si no ens la venen ja preparada, li haurem de traure les aletes i la pelarem i la tallarem per la meitat longitudinalment deixant l’espina en una de les parts.

Per evitar problemes amb l’anisakis, congela el peix almenys un parell de dies.

2.- Quan faça bon dia, descongela el peix i posa’l amb aigua i sal. (prou sal, però que no cal que siga una salmorra). Si fas mussola, posa també un raig de vinagre per treure-li un poc el gust d’amoníac.

3.- Eixuga els peixos amb tovallons i penja’ls a l’aire oberts per la meitat. A la nit entra’ls a casa. Si hi ha mosques, posa’ls per damunt una xarxa.


4.- Al cap de 2-3 dies ja estaran llestos.


CONSERVAR I CONSUMIR EL PEIX SEC:

El peix fresc es pot conservar ben tapat a la nevera o al congelador.

Per consumir-lo es torra o bé directament amb la flama, amb un bufador de cuina o en una planxa ben calenta.

 


Una vegada torrat, nosaltres l’acostumem a menjar calentet ben regat amb oli.


Una altra manera és menjar-lo en una amanida pagesa, una amanida típica de Formentera amb creïlla bullida i verduretes que aviat t’ensenyarem com la fem.
Si et sobra o en fas molt i ja l’has torrat, el pots conservar a la nevera en un pot de vidre ben cobert d’oli d’oliva.Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

2 comentaris :

Vanesa Gutiérrez Domínguez ha dit...

M'encanta la mussola i els capellans!! Jo sempre he sentit q la mussola no s'ha de repassar amb aigua perquè aleshores fa gust a amoniac. Així q mon pare la neteja i sense repassarla va dins la gàbia.

Marta CuinaDiari ha dit...

supose que per això el vinagre també...