GALERIA DE FOTOS

divendres, 20 de març del 2015

VERAT A L’ALL CREMAT

Cada mes, la Mercè de Destapant Cassoles, llança la iniciativa Del Blog al Plat. Ella proposa un blog i qui vullga participar, el que ha de fer és cuinar o versionar una recepta del blog proposat.

Aquest mes li ha tocat el torn als Fogons del Pare, un blog que us recomane que visiteu i que a mi personalment m’agrada molt perquè compartim el gust per la cuina tradicional. Hi ha un munt de receptes que haguera fet del Manel i al final m’he decidit per un all cremat que ell fa amb orada.

L’all cremat és una altra manera de fer un suquet de peix amb patates i de peix amb patates ja n’hem fet unes quantes: en all i pebre, al forn, en llandeta. Tot i compartir ingredients, el que fa especial a aquesta recepta del Manel és la picada que porta d’alls fregits, pa, nyores, ametlles i llorer que proveeix al plat d’una salseta lligada i molt gustosa.

Abans d’anar a la peixateria m’havia proposat no fer gaires canvis a la recepta original (només els necessaris per adaptar les quantitats als que érem a casa) però un cop allà, vaig pensar que si la feia amb una altre peix també variaria una mica el meu repertori, així que aquí teniu la meua versió d’All Cremat fet amb Verat. Prepareu el pa!

2-2-verat all cremat cuinadiari-ppal-1-

Ingredients per a 6 persones:

-Per a la picada:

  • 1/2 cabeça d’alls (6-7 alls grans)
  • 2 llesques de pa
  • 2 fulles de llorer menudes
  • 24 ametlles crues
  • 2 nyores
  • 3 tomaques pera
  • 100 ml de vi blanc

-Resta d’ingredients:

  • Oli d’oliva
  • 4 creïlles mitjanes
  • 600 ml d’aigua aproximadament*
  • 5 verats tallats a rodanxes (tots 5 nets i sense el cap, una mica menys d’un quilo)
  • sal

*la recepta original porta brou de peix però pense que el mateix peix i la picada ja donem un gust molt bo i així ens estalviem feina

Estris: cassola ampla, gerra per a l’aigua, morter i/o batedora elèctrica

Elaboració:

1.- Fes la picada:

Pela els alls i talla’ls a rodanxes. Posa’ls a la cassola amb un bon fons d’oli d’oliva i fregeix-los fins que estiguen daurats. (Tot i que la recepta es diu “A l’all cremat”, si se’t cremen amargarien). Posa’ls al morter o al got del túrmix.

Mentre es fan els alls, talla les nyores per la meitat i trau-li les llavors.

En el mateix oli on has fet els alls, fregeix el pa, el llorer, les ametlles i les nyores.

2-2-verat all cremat cuinadiari-1-1

Així que estiga cada cosa, trau-les i posa-les al morter.

2-2-verat all cremat cuinadiari-1-2

Finalment fregeix una mica les tomaques partides per la meitat. Si utilitzes tomaques de pot, escorre-les bé abans perquè al tenir tanta aigua, esguiten molt. Quan estiguen sofregides per les dues bandes posa-les també al morter. Comença a picar i agrega el vi. Acaba triturant amb la batedora elèctrica. Queda una salseta a l’estil del romesco. Reserva.

2-2-verat all cremat cuinadiari-1-3

2.- Pela les creïlles i talla-les a cantells (talla una mica i abans d’arribar al final gira el ganivet fins que la trenques). D’aquesta manera deixaran un suquet una mica més espès. Posa-les a la cassola i enrosseix-les en l’oli de la picada durant uns 8-10 minuts. Remena de tant en tant.

2-2-verat all cremat cuinadiari-2-12-2-verat all cremat cuinadiari-2-2

3.-Cobreix-les d’aigua (no massa). Quan arranque el bull, tira-hi la picada i una mica de sal. Deixa coure a foc suau durant 10-15 minuts o fins que les patates estiguen quasi fetes.

2-2-verat all cremat cuinadiari-3

4.- Finalment agrega el peix tallat a rodanxes i deixa que es coga uns 6-7 minuts o fins que estiga al punt. Si cal, rectifica de sal quan el peix porte uns minutets fent xup xup.

2-2-verat all cremat cuinadiari-4-12-2-verat all cremat cuinadiari-4-2

Nota: aquesta recepta la pots fer amb molt tipus de peix: orada, llobarro, nero, corball, lluç, rap, amb llagostins o gambes, o inclús amb carn de conill o pollastre.

Temps total: 1 h 15 minuts aproximadament

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

6 comentaris :

Mònica Tarradellas ha dit...

La recepta és genial...i l'opció de fer-la amb verat...un peix que m'encanta i em porta a la infantesa quan ma mare ens els feia enfarinat per sopar, encertadíssima! PEtons!

El pare ha dit...

Hola Marta,
M'ha agradat molt llegir la teva versió. Tens tota la raó, la recepta permet aplicar-la a molts tipus de peix i, sens dubte, el verat és una molt bona opció.
Només em permeto un petit aclariment. L'all el pots fer més estona fins que agafi un color marró ben fosc, sense arribar a ennegrir. Com més "cremat" sense passar-nos, més intens l'aroma del plat.
Una abraçada.
Manel.

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs m'apunte el suggeriment Manel, perquè aquesta recepta ens ha encantat i la repetirem...encara que sempre fa por que se't creme l'all i espatlle el plat. Marta

mercè ha dit...

Caram Marta, que ben explicat i quin pas a pas més complet!, moltissimes gràcies per participar!

Anna Pigarda ha dit...

Unes explicacions fantàstiques! A casa sempre mengem el peix a la planxa o al forn; però ara amb aquesta recepta dels Fogons del pare i les teves imatges, segur que la provo de fer a casa. Un petó.l

La Cuina de l'Olga ha dit...

Ostres, quin plat!!! Ha de ser molt, molt, molt gustós!! Amb una bona barra de pa.....i a xalar!!!
Salut i petons,
Olga