La recepta de hui és una recepta tradicional que es fa en temps de Quaresma. Porta cigrons, bacallà, bledes o espinacs, creïlles i unes mandonguilles fetes amb pa.
Aquestos Cigrons amb Bacallà són una mica entretinguts de fer per totes les elaboracions que hi ha: dessalar el bacallà, coure els cigrons, fer el sofregit, la picada, les pilotes, etc., però no són complicats. Et recomane que et llegisques primer la recepta sencera perquè et fages una idea de tot el s’ha de fer i et pugues organitzar millor.
I si després de tot, t’agrada molt el plat però et tira enrere haver-te d’enredar massa i vols decidir-te a fer una versió més simplificada (encara que pot ser minve una mica la qualitat del plat), et done una sèrie d’indicacions a la nota que hi ha al final de la recepta perquè no et quedes sense provar-lo!
Espere que t’agrade!
Ingredients:
-Per a fer amb antelació:
De 24 a 36 hores abans:
La nit d’abans:
Resta d’ingredients:
-Per a la picada:
(*si vols pots bullir un parell més d’oud per a ratllar-los per sobre del plat quan els servisques)
-Per a les mandonguilles de pa:
Estris: 1 olla gran (de pressió), 1 paella antiadherent, 1 cassó menut pera bullir els ous, escumadora
Elaboració:
Elaboracions prèvies: punts 1, 2 i 3
1.- Dessala el bacallà. Este pas el pots fer amb antelació i reservar el bacallà a la nevera o bé al congelador. Jo he comprat bacallà a trossos de la part de la tripa no massa prims. Aquesta part la pots dessalar canviant l’aigua un parell de vegades cada 12 hores. Amb trossos més gruixuts del llom necessitaràs més temps però de vegades la tripa és molt prima i tindràs prou amb un canvi d’aigua. Si vols saber-ne més sobre com dessalar el bacallà, seguix aquest link.
Quan estiga a punt el teu bacallà, talla’l a trossos.
2.- Repassa els cigrons amb aigua i posa’ls a remulla tota la nit. Si vols guanyar temps, aquest pas el pots fer amb antelació: quan compres cigrons, posa’ls a remulla unes 10-12 hores, escorre’ls i congela’ls. El dia que els necessites, els traus del congelador i els poses directament a l’aigua bullint. Has de tenir en compte que quan poses els cigrons secs en remull aquestos augmente el volum i doblen el seu pes per tant 500 g de cigrons secs equivaldran a aproximadament un quilo de cigrons remullats.
3.- Bull els ous: açò ho pots fer mentre es couen el cigrons o bé la nit d’abans. Posa els ous coberts d’aigua en un cassó menut i cou durant 20 minuts calculats des del principi ó 10 minuts des que comence a bullir l’aigua. Passa’ls per aigua freda perquè siga més fàcil pelar-los. Reserva. Els rovells els utilitzarem per a la picada i la clara la picarem per a quan servim el plat. Si vols, pots bullir un parell més d’ous per ratllar-los i tirar-los per sobre del plat.
4.- Posa l’aigua a bullir amb una fulla de llorer en una olla gran. Quan bulla l’aigua agrega els cigrons i deixa que es coguen uns 40 minuts. Trau la bromera que va pujant a la superfície.
5.- Mentre es van coent els cigrons fes el sofregit: escalfa oli en una paella i afegeix la ceba ben picada. Si la tritures amb picadora o TMX sofregeix-la a foc fort fins que desaparega l’aigua que ha deixat anar. Si cal, posa més oli. Quan comence a transparentar agrega la tomaca i deixa que es confite tot junt uns 15-20 minuts a foc suau. Quan hagen passat els 40 minuts dels cigrons i estiga el sofregit fet, afegeix una bona cullerada de pebre roig a la paella, remena ràpidament per tal que no es creme i aboca-ho tot a l’olla dels cigrons. Deixa coure uns 40 minuts més. (No poses la paella a rentar perquè la tornarem a utilitzar).
6.- Prepara les bledes. Renta-les bé i talla-les en tires d’un dit aproximadament. Aboca-les a l’olla i posa una mica de sal. Si no has posat sal encara en cap moment, posa uns 20 ó 30 gr. Després d’afegir el bacallà el tornarem a provar per si necessitem posar-ne més.
Ara ens queda posar les patates, el bacallà, una picada i les pilotes de pa. Quan tinguem tot això preparat i ho hagem de posar a l’olla, només ens caldran uns 30 minuts de cocció per acabar, per tant, prova els cigrons en este moment i si veus que encara estan durets, deixa coure almenys una mitja hora més en cassola tradicional o bé 10 minuts en olla de pressió. El temps de cocció dels cigrons dependrà de la qualitat del mateix i de l’aigua que utilitzes, per tant és important que abans de posar les patates, els cigrons estiguen quasi al seu punt de cocció. Si després de totes les elaboracions, ens queda un cigró cru i dur tindrem la sensació d’haver perdut el temps desprès de tota la feina feta.
Mentres deixem que es continuen coent els cigrons…
7.- Pela les creïlles i esqueixa-les. Quan els cigrons estiguen quasi al seu punt de cocció, agrega les creïlles a l’olla i cou durant els últims 30 minuts.
8.- Ara fes la picada: agafa la mateixa paella on has fet el sofregit i passa-li un tovalló. No cal que la rentem. Posa una mica d’oli i fregeix les ametlles (aquest pas es podria fer al microones però donat que ja tenim la paella bruta, continuarem usant-la). Quan estiguen les ametlles, trau-les i posa-les al morter. Fes el mateix amb els alls tallats a làmines. Posa’ls al morter. (Encara no rentes la paella perquè també passarem per ella les mandonguilles). Agrega els 2 rovells d’ou dur al morter i una mica de sal i pica fins obtenir una pasta. Reserva.
9.- Fes les mandonguilles de pa: barreja els ous amb el pa ratllat i una mica de julivert picat. Deixa reposar uns 10 minuts. Al principi estarà una mica líquid però amb el repòs, el pa haurà xuclat part de la humitat i ja podrem formar les mandonguilles. Forma-les amb les mans o amb l’ajuda de dues culleres i daura-les banda i banda amb poc oli en la mateixa paella que has utilitzat per al sofregit i per a la picada. Reserva.
10.- Uns 10 minuts abans d’acabar la cocció, agrega el bacallar.
11. Seguidament aboca la picada i les mandonguilles. Comprova el punt de sal i deixa coure els minuts que queden.
*Nota: El temps de cocció dels cigrons acostuma a estar entre les dues hores o dues hores i mitja en olla tradicional o 35 minuts en olla de pressió. Tot i així també dependrà molt de l’aigua en què els cuines i de la qualitat i tipus de cigró. El que és important és que no es talle la cocció i que coguen a foc constant. Si s’hagués d’afegir més aigua aquesta hauria de ser calenta (no serà el nostre cas perquè els 4 litres no te’ls acabaràs :-))
El temps que done a la recepta és el temps que m’ha dut a mi coure els meus cigrons fins que han estat tendres però com hem comentat just abans del punt 7, és important que els proves abans de ficar les creïlles i el bacallà per si hagueres de tenir-los més temps a l’olla.
Si et sobra i vols congelar este plat, aparta la patata ja que no queda bé desprès de congelada.
Tot i que l’ideal d’aquesta recepta és fer-la dessalant el bacallà, utilitzant cigrons secs, verdura fresca, etc., aquí et done una sèrie d’idees per si vols estalviar temps:
Temps total: amb bacallà dessalat i cigrons remullats, aproximadament de 2h i mitja a 3 hores.
Bé, ja faces estos cigrons d’una manera o d’una altra, seguint al peu de la lletra la recepta o posant de la teua imaginació, espere que m’ho contes!
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta
3 comentaris :
Ostres aquesta recepta es una auténtica 'delicatessen' amb un dels ingredients que més m'agrades d'aquesta época de l'any (está en la seva millor temporada), el bacallà.
Genial, segurament et robaré la recepta per aquesta setmana santa :)
Petons!!
Cuina d'emergencia
OOohhh! Quin plat!!! M'ha agradat moltíssim!!! Els cigrons, el bacallà i els espinacs m'agraden molt!! I aquestes mandonguilles...quin descobriment! Ah! Per cert.....m'encanta aquesta cassoleta de terra amb la que ens els has presentat!
Petons,
Olga
Que boooo!! Un plat molot complert i equilibrat, la mare també el feia quan jo era petita i està boníssim!!
Anna
Publica un comentari a l'entrada