GALERIA DE FOTOS

dijous, 26 de febrer del 2015

PASTÍS DE TARONJA I AMETLLA AMB COBERTURA DE XOCOLATA

Fa uns mesos, el Toni, un company de feina, em va passar un link del blog Vacarisses Corre, una Associació esportiva de Vacarisses a la qual ell pertany. El link duia a una recepta de Pastís de Taronja i Ametlla, i em va cridar tant l’atenció que em vaig posar a regirar per la nevera i el rebost per comprovar que tenia tots els ingredients i posar-me a fer-la.

La recepta la fa la Mònica Ardid, una corredora que ha estat campiona un munt de vegades sobre tot en curses de muntanya i explica que és un bon recuperador per a les tirades llargues.

El que té de curiós aquest pastís és que es fa bullint dues taronges senceres que s’incorporen a una massa que no porta farina sinó ametlla mòlta i tampoc porta oli ni mantega, ja que la part greixosa l’aporta el mateix fruit sec.

Aquesta bomba deliciosa és ideal per a esportistes, però també per a intolerants al gluten, a la lactosa, per als que disfruten amb la combinació taronja/xocolata, per als llaminers que els agraden els pastissos amb textura sucosa, per als que volen quedar bé amb els seus convidats…

i tu, ets en algun d’aquestos grups?

 6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-ppal3

Voleu un trosset?

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-ppal2

Ingredients:

  • 2 taronges de suc menudes i de pell fina (uns 160 g cadascuna)
  • aigua (q.s.) per a bullir les taronges
  • 4 ous
  • 250 g d’ametlla crua mòlta
  • 250 g de sucre
  • 1 sobre de llevat en pols tipus royal 

-Per a la cobertura: ganache de xocolata*

  • 150 g de xocolata de cobertura
  • 150 g de nata

-Per a decorar (opcional):

(q.s. : quantitat suficient)

*nosaltres acostumem a fer aquest pastís de xocolata amb una ganache posant la mateixa proporció de xocolata i de nata. No obstant, pots fer alguna altra cobertura de xocolata de les que et mostrem aquí.

Estris: cassó/ olla de pressió per a bullir les taronges, motlle de forn rodó de 24 cm, paper de forn per a la base del motlle, TMX o batedora de got estil americana, bol/ cassó per a escalfar la nata, espàtules/pinzell de silicona

Elaboració:

1.- Posa a bullir les taronges senceres en una olla amb aigua durant una hora. Segurament suraran, però no et preocupes ja que quan l’aigua comence a bullir, aniran rodant i es couran per totes bandes. Si ho fas amb olla de pressió, deixa que es coguen uns 15-20 minuts a partir que comence a sortir el vapor. Quan estiguen fetes les taronges, trau-les de l’aigua i talla-les a trossets per tal que es refreden abans. Tritura amb el túrmix o la TMX i reserva.

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-1

(Aquest pas el pots fer amb antelació, hores abans o inclús el dia d’abans)

2.- Escalfa el forn a 180ºC funció ventilador + a dalt i baix i prepara el motlle on faràs el pastís.

3.- El pastís el farem com fem tots els pastissos: començarem blanquejant els ous amb el sucre baten-los bé. Si vas a fer la recepta amb TMX aboca els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i bat durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4. (Si tens una batedora de vas de les fer batuts -estil americà, també pots posar junts els ous i el sucre i batre’ls a alta potència uns 3-4 minuts).

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-3-26-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-3-1

4.- Afegeix les taronges triturades, el llevat i l’ametlla mòlta. Barreja uns segons a velocitat 6. Obre el vas, baixa amb l’espàtula el que hi ha a les parets  i remena fins que quede tot ben integrat.

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-3-

5.- Aboca la barreja en el motlle folrat amb paper de forn. Enforna 30 minuts a 180º. Passat aquest temps trau del forn i deixa que es refrede.

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-5-16-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-5-2

6.- Quan s’haja refredat el pastís prepara la ganache: Posa la nata en un bol. Fica al microones i programa 1 minut i mig a 600W. Si no ha bullit la nata posa uns segons més. Agrega la xocolata a trossos i remena amb una espàtula fins que s’integre tota la barreja.

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-ganache-6

Cobreix el pastís amb la ganache i decora’l amb taronja confitada (opcional). 

6-4-Pastis taronja ametlla cuinadiari-ppal1

Deixa refredar a la nevera.

Nota: si ets intolerant a la lactosa, tria una cobertura que no porte nata. Aquí et deixe algunes.

Temps total: bullir les taronges de 20 minuts a 1 hora; elaboració pastís 1 h + refredar nevera

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

18 comentaris :

esborrar ha dit...

Jo almenys pertanyo a 3 d'aquests grups que comentes, especialment sóc fan de la combinació xocolata i taronja... Em perd!
Marta

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs fes-la perquè t'agradarà! Marta

Marta CuinaDiari ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Pensava que seria tipus tarta de santiago, però al veure la recepta veig que no, millor, així l'hauré de fer per tastar-la ;)
Ptnets
Anna

Gemma ha dit...

Una recepta molt original. I amb la combinació taronja ametlla xocolata, l'èxit està assegurat!

Pumuky ha dit...

Sigui o no per esportistes, un pastís així primet amb aquesta capa de xocolata, no se m'escapa, jajaja!

Petons!

Teresa ha dit...

Si que n'és d'original! amb les taronges senceres i bullides... l'haurem de provar, fa una molt bona pinta!! abraçada!

marga ha dit...

Hola, una pregunta la nata ha de ser per montar o per cuinar. És l'únic dubte que tinc. Gràcies

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Marga, crec que arribe tard.
Jo per a postres sempre en gaste nata de muntar i no ho he provat mai amb crema de llet per cuinar. La nata de muntar, tot i que aquí no es munta, té més greix i li dona textura a la ganache. Amb la de cuinar, potser t'ix la cobertura un poc més líquida i després no qualla tant al no tenir tant de greix, però tot és provar-ho. Dolenta no ha d'estar.
Si ho proves ja diràs i així ens estalviem unes quantes calories! ;-)
Gràcies per la visita!
Marta

Unknown ha dit...

Hola Marta!

Un cop triturem les taronges no s'han de pelar oi? Tot cap a dins i au!

Gràcies

Marta Cuinadiari ha dit...

No, no s'han de pelar pero li has de traure les puntes i la part blanca central i comproves si té pinyols i tot triturat i au! Gràcies per la visita!

M.Teresa Pardo ha dit...

Demà la faig, encara tinc ametlla dels panellets, amb un 65 vermell quedarà perfecte.

Marta CuinaDiari ha dit...

Doncs espere que la disfruteu! moltes felicitats! :-) Marta

Unknown ha dit...

Hola!! Que bé amb sucre morè enlloc de sucre blanc? I afegint trossets de xocolatada a la massa enlloc de posar la cobertura?

Unknown ha dit...

Volia dir.. Si queda bé amb sucre morè enlloc de sucre blanc.. Gràcies!!

Imma Balagué ha dit...

Volia preguntar si queda bé amb sucre morè enlloc de sucre blanc. I si queda bé posant trossets de xocolatada a la, massa enlloc de cobertura. Gràcies!!

Imma Balagué ha dit...

Volia preguntar si queda bé amb sucre morè enlloc de sucre blanc i si queda bé posant trossets de xocolatada enlloc de cobertura. Gràcies!!!

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Immma! et responc suoer tard! disculpa pero no sé perquè no rep copia dels comentaris i l'he vist ara :-((
Queda perfecte fent-ho com dius tu! gracies per la visita i disculpa...