GALERIA DE FOTOS

dimecres, 2 d’octubre del 2013

POLLASTRE ROSTIT FARCIT DE DÀTILS, BACÓ I POMA

A primera vista pot semblar que cuinar un pollastre sencer al forn, siga massa elaborat, però realment no és així. Aquesta recepta és de les més senzilles que hi ha per fer un pollastre farcit al forn, ja que no el desossem sinó que el farcim tal qual el comprem ja net.

Només hauràs de seguir una sèrie de recomanacions a l’hora de posar-lo al forn, per tant, llegeix-te la recepta abans de començar per saber com organitzar-te millor i així aconseguiràs que este plat siga tot un èxit a la teua taula. T’eixirà un pollastre amb la carn tendra, gens eixuta i amb una pell cruixent i saborosa. Què em dius? T’animes?

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-ppal1

 

Ingredients per a 4 persones:

  • 1 pollastre de pagès sencer i net d’aproximadament 1500-1600 g
  • Sagí de porc (llard) per a empalustrar el pollastre
  • Sal

-Per a la picada del farcit:

  • 1 cullerada d’herbes (provençals, romaní, farigola, etc.)
  • 3 dents d’all
  • Suc de ½ llimona
  • 1 raig d’oli
  • una mica de sal

-Per al farcit:

  • 70 g de dàtils tallats a trossets (també pots posar panses, prunes o orellanes o barrejar-ho tot)
  • 2 pomes golden menudes
  • 100 g bacó tallat
  • 120 g de brandi

-Per a la guarnició:

  • 3-4 cebes (ó 10-12 cebetes)
  • 4 creïlles (patates)
  • 350 g de caldo de pollastre de brick
  • Una branqueta de romaní o farigola

Estris: morter, safata de forn (sobre tot: metàl·lica), cordill per a lligar el pollastre, tisores 

Elaboració:

1.- Prepara la picada: posa en un morter les herbes, el suc de mitja llimona, els alls i la sal. A mi els alls m’agrada pelar-los i passar-los pel premsa alls i així ja els incorpore al morter fets una pasta i és més fàcil fer la picada. Quan estiga tot ben picat, agrega l’oli i remena. Reserva.

  2-1-pollastre forn datils baco poma cuinadiari-1

 

2.- Prepara la resta d’ingredients del farcit: Talla els dàtils a rodanxes primes i posa’ls en remull amb el brandi. Pela les pomes i talla-les a trossets molt menuts o ratlla-les. Talla el bacó també a trossos menuts o bé posa del que ja venen tallat.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-2

 

Ara escalfa el forn a 220º funció ventilador + dalt i baix 

 

3.- Una vegada tens la picada feta, amb l’ajuda d’un pinzell vés untat tot l’interior del pollastre.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-3

4.- Seguidament farceix el pollastre amb la poma, el bacó i els dàtils escorreguts. (Reserva el brandi, després li tirarem per sobre al pollastre). Jo ho pose tot en cru. Si vols, podries passar el bacó i la poma una mica per la paella però no cal si està menudet.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-4

 

5.- Lliga el pollastre:

Creua-li les cames i corda-li-les…

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-5-1

També, tant l’orifici del coll com la part del carpó han de quedar ben tapats. Aquest pas dependrà de com han netejat el pollastre, de vegades hi ha prou pell perquè queden els orificis tancats però unes altres voltes, sobre tot la part del carpó, queda massa oberta. Jo normalment o li passe més voltes el cordill de dalt a baix perquè aguante bé el farcit o li tape amb una orellana, un tros de poma o per exemple avui, li he posat la mitja llimona que m’ha sobrat però aquesta segons com, pot amargar una mica.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-5-2

Vés lligant-lo amb el cordill perquè quede ben recollit, de dreta a esquerra i de dalt a baix. És important que la part fina de l’ala quede amagada per tal que no es creme.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-5-3

I ja tindríem el nostre pollastre lligat. Aquest ja no s’escapa…que cadascú el lligue com bonament puga…no hi ha dos pollastres lligats iguals…mireu…

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-5-4 

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-5-5

6.- Una vegada el tingues lligat, empalustra’l amb llard de porc i posa-li sal.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-6

7.- Fica al forn: Segueix el pas a pas però a mode de resum tingues en compre el següent:

Per a un pollastre com el nostre d’aproximadament 1500-1600 grams necessitarem aproximadament una hora i mitja de cocció al forn o una miqueta menys. Perquè et faces una idea, primer el courem untat amb sagí de porc i sal (sense res més) uns 10 minuts per un banda, li agregarem el brandi i el tombarem i courem uns altres 10 minuts per l’altra banda. Després d’aquestos 20 minuts ja li agregarem la guarnició, les herbes i el caldo i ens quedarà una horeta perquè s’acabe de coure. Durant aquesta hora, l’anirem ruixant amb el caldo cada 15 minuts i també el tornarem a tombar. 

Organitza’t per a anar pelant les creïlles i les cebes de la guarnició els primers 20 minuts en què tens el pollastre al forn.

Aqui tens el pas a pas:

7.1.- Posa el pollastre en el forn a 200º funció ventilador +a dalt i baix. Posa’l cap per avall, com si estigués agenollat. Deixa’l que es coga 10 minuts. No t’espantes, a l’estar el forn a una temperatura molt elevada, la mantega de porc farà que es cree molt de fum a dintre del forn i que esguite prou. (El forn queda molt brut, però si el neteges quan encara està una mica tebi i utilitzes un bon desgreixant, el problema el solucionaràs de seguida, és l’únic inconvenient de la recepta).

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-1  2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-2-

7.2.- Trau la safata del forn i tira-li la meitat del brandi per sobre. (No ho faces a dins del forn perquè hi ha molta temperatura i pot ser perillós a l’hora d’abocar-li l’alcohol). Aqui t’adonaràs perquè he insistit en què la safata siga metàl·lica ja que al posar-li el brandi hi ha contrast de temperatura i si fora de vidre esclataria. Deixa’l coure uns 3 minuts.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-2

7.3.- Quan hagen passat els 3 minuts després d’haver tirat el brandi tomba el pollastre i posa’l ara amb els pits cap amunt. Repetirem el mateix procés, deixarem coure uns altres 10 minuts

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-3

7.4.- …i després li afegirem el brandi i el deixarem uns altres 3 minuts:

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-4

7.5.- Agrega les creïlles (patates), les cebes, el romaní i el caldo.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-5-12-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-5-22-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-5-32-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-5-4

7.6- A partir d’aquí abaixarem el forn a 170ºC i programarem de 50 a 60 minuts. Vés regant el pollastre amb el caldo aproximadament cada 15 minuts.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-6

7.7.- A mitja cocció (als 25-30 minuts) tornarem a girar el pollastre (pits cap a baix) i el tornarem a regar amb el caldo.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-7

7.8.- Ja està llest per a portar a taula!

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-7-8

Nota: Pots posar el farcit que més t’agrade. El que sí que hauries de fer és posar algun ingredient greixós a l’interior per tal que ajude que la carn no quede eixuta. També queda molt bé posar algun ingredient dolç com la poma, els dàtils, panses, etc., el contrast és molt bo.

Com a guarnició a mi personalment m’agrada la patata i la ceba que combinen bé tant amb dolç com amb salat. (Fins i tot pots posar alguna poma sencera). Però si el farcit és una mica dolç com aquest que hem posat avui, no m’agrada per exemple la guarnició amb pebrot ni tomaca, però tot va a gustos, per tant posa el que més t’agrade a tu.

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-ppal2

 

Temps total: Preparació 15 minuts, cocció 1 h 30 minuts

 

2-1-pollastre datils baco poma cuinadiari-ppal3

Inconvenients de fer aquesta recepta: Com ja hem comentat, un dels inconvenients amb què us trobareu és que s’embruta molt el forn, però bé, compensa fer-lo perquè està molt bo i si neteges el forn quan encara està calent, no et costarà gaire traure el greix.

 

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta

15 comentaris :

Unknown ha dit...

Te molt bona pinta! M'agraden molt els ingredientes que has triat per el farcit! Petons.

Mònica Tarradellas ha dit...

Quin pollastre més diví!!! I quin farcit més interessant, poma i bacon!!! Felicitats!

la colometa ha dit...

Caram que bona pinta...!!!!! De segur que està bo, però les teues indicacions pas per pas i les fotos fan ganes de posar-se a fer-ho.......Gràcies !!!!!

Tapa't de tapes ha dit...

mmm! jo sí que m'animo, i tant! Si amb aquest pas a pas que ens has fet tan xulo ja no ens podem perdre de cap manera! Aquesta recepta me la guardo ara mateix per un dia de festa d'aquests de lluïr-se, que bo que sembla!! Per cert, unes fotos molt boniques! Petons i bon cap de setmana!

Mercè ha dit...

El tema de la carn... no és lo meu, Marta, però m'ha agradat molt el collage de la picada. Sempre he trobat què fer-la, és una cosa que dona caliu. :))) Petonets.

Pumuky ha dit...

Quina pintassa la d'aquest pollastre Marta! I jo m'animo, però a menjar-lo, jajaja!
Molt bon pas a pas, a casa agrada molt el pollastre el forn, així que provaré de fer-lo així!

Petons!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Un pollastre de festa. amb un color preciós. A mi també m'arada el contrast del dolç-salat i acompanyar-lo de patates. Molt bo.
Petons.

Gemma ha dit...

ha de quedar un pollastre molt melós per dins, amb aquest farcit...
I el meu forn té piròlisi, així que no passa res si s'embruta ;)

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Un pollastre deliciós!! Petonets!

Eva ha dit...

Un pollastre espectacular, ha d'estar boníssim amb aquest farciment, i a més el pas a pas deixa la recepta claríssima!

Maria ha dit...

com puc imprimir aquesta recepta.Gràcies

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Carme! l'opció més senzilla és anar al menú "arxivo" i picar a "vista previa de impresión". Es carregaràn un munt de pàgines (tota la pàgina inicial del blog) però aquesta recepta ocupa aproximadament les primeres 9 pàgines (té moltes fotos el pas a pas). Li poses que imprimisca l'interval de 1-9 i ja està. Espere haver-te ajudat! I si el proves de fer ja em contaràs :-) Marta

Bruixes a la cuina ha dit...

Hola Marta!!
M'estic mirant aquesta recepta just abans de dinar (a Suïssa dinem d'hora) i la veritat és que em moro de gana: que bo, per favor!!!! I les fotos són tan clares que gairebé no calen paraules :)
Bona setmana

Unknown ha dit...

Quina bona pinta!! em sembla que ho intentarem, i la provarem de fer!

Patri ha dit...

Això si que és un pollastre de FESTA MAJOR! Gràcies per aquesta recepta. Petons!