GALERIA DE FOTOS

dimecres, 3 de juliol del 2013

BANOFFEE PIE

Este pastís sempre ha estat en el meu repertori de postres. És un pastís que es fa amb una base de galeta que cobrim amb una capa de dolç de llet casolà (toffee), una de plàtans laminats i finalment es decora amb nata muntada i xocolata ratllada.

El nom Banoffee li ve de banana+ toffee. És una bomba, però us puc assegurar que jo no sóc gaire de dolços i és un dels meus pastissos preferits. Us el recomane!

6-4-banoffee pie-cuinadiari-ppal

 

Ingredients:

  • 1 pot de llet condensada de 400 g
  • 1 paquet de galetes (aprox. 130 g)
  • 80-100 g de mantega
  • 2-3 plàtans
  • 250-300 ml nata* per a muntar ben freda
  • 1 sobre d’estabilitzant de nata (opcional però recomanable sobretot a l’estiu)
  • xocolata ratllada/ fideus de xocolata per a decorar

*Si t’has fixat, no tenim sucre entre els ingredients. No posarem gens de sucre a la nata, el toffee ja ens proporcionarà la dolçor al pastís.

Estris: olla/olla de pressió, espàtula, TMX o picadora i màquina muntar nata, motlle desmuntable de 23-25 cm de diàmetre

Elaboració:

A- Dolç de llet:

1.- L’elaboració del dolç de llet es pot fer de dues maneres: amb un cassó o amb una olla de pressió, però sempre amb el pot tancat.

a. En un cassó: posa el pot de llet condensada (sense obrir) a dins d’un cassó. Cobreix-lo d’aigua. Cou a foc moderat durant dues hores i quart (aproximadament) comprovant en tot moment que el pot està cobert amb aigua

6-7-dol-de-llet-cuinadiari-1-1_thumb6-7-dol-de-llet-cuinadiari-1-2_thumb 

b. En olla de pressió: posa el pot de la llet (sense obrir) a dins d’una olla de pressió. Cobreix-lo amb aigua, uns dos dits per sobre del pot. Tapa l’olla i cou a foc moderat. Calcula 30 minuts a partir que comence a sortir vapor.

6-4-banoffee-pie-cuinadiari-1-1_thum6-4-banoffee-pie-cuinadiari-1-2_thum[1]

El resultat serà el mateix fent-ho en olla normal o de pressió, però amb l’olla de pressió estalvies molt de temps.

RECORDA, MOLT IMPORTANT: que el pot sempre estiga cobert d’aigua durant la cocció (tant si el fas amb olla convencional o amb olla de pressió) i que no obrirem el pot fins que no estiga completament fred.

6-7-dolç de llet cuinadiari-2

Nota: Et recomane que faces el dolç de llet el dia d’abans o fins i tot amb més temps d’antelació. Pensa que un cop cuit, com el pot continua tancat, el toffee no se’ns estropejarà. Per tant, és una elaboració que pots tenir llesta en qualsevol moment. 

Donat que el pot estarà estona submergit en aigua, és convenient que si té etiqueta de paper, li traiem.

B- Base de Galetes:

1.-  Escalfa el forn a 180ºC funció ventilador.

2.- Trenca les galetes en 2 ó 4 trossos. Tritura amb la teua picadora o amb la TMX donant uns cops de turbo.

3.- Afegeix la mantega tallada a daus i dona uns cops de turbo fins que estiga ben barrejada amb les galetes. Si no ho fas amb TMX, barreja la mantega amb les mans.

4.- Cobreix la base d’un motlle desmuntable i pressiona bé perquè quede ben llisa.

5.- Enforna durant 10-12 minuts a 180º fins que quede daurada.

6.- Una vegada cuita, deixa refredar.

Basics cuinadiari-base galetes-pas

 

C- Muntatge del pastís:

1.- Una vegada estiga feta la base, posa per damunt una capa del toffee que ha resultat de "coure" la llet condensada. Deixa ben llisa la superfície.

6-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge1-16-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge1-2

2.- Talla els plàtans a rodanxes i posa’ls damunt de la capa de toffee.

6-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge2-16-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge2-2

3.- Munta la nata: Ha d’estar ben freda. Si ho fas amb TMX, posa la papallona a les fulles i bat a velocitat 3,5. Trigarà menys d’un minut per tant no programes temps, mira pel bocal i para la màquina quan veges que ja està muntada. (Ves amb compte perquè si et passes faràs mantega).

Si tens estabilitzant de nata, afegeix-li. L’estabilitzant farà que ens aguante més temps la nata ferma, sobretot ara a l’estiu, però si no en tens, no passa res, munta la nata just abans de servir el pastís. 

 Posa la nata per sobre dels plàtans i allisa la superfície.

6-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge-3-16-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge-3-26-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge-3-36-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge-3-4


4.- Finalment decora amb xocolata ratllada i fica a la nevera fins a l’hora de servir. Desemmotlla just abans de servir.

6-4-banoffee pie-cuinadiari-muntatge-4

 

Notes: Aquest és un pastís que potser l’única complicació que té és la de coure la llet condensada. El dia que la fas, pots fer més d’un pot i conservar-lo sense obrir fins la pròxima vegada que la vages a fer.

Temps total: amb el dolç de llet fet, 15-20 minuts

6-4-banoffee pie-cuinadiari-ppal

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

8 comentaris :

Mercè ha dit...

No m'extranya que sigui un dels teus dolços preferits, això té que estar de vici, Marta!!! No sabia que el dolç de llet es pugues fer d'aquesta manera... Petons.

Unknown ha dit...

Tiene una pinta deliciosa!! Te ha quedado estupendo!! Besos

Tapa't de tapes ha dit...

oh que bo, Marta! No sabia pas que es feia així, el tofee, en vaig aprendre en un curs de pastisseria però ens ho explicaven diferent, fent-ho amb crema de llet i sucre. T'ha quedat genial, no m'estranya que t'agradi encara que no siguis gaire de dolços! Això sí, contundent ho és! M'ha encantat, aqust pastís. petons

Mònica Tarradellas ha dit...

Fantàstic pastís! I immillorable explicació!

Chus Castro ha dit...

Un bomba ... atòmica, diria jo, però ha d'estar tan bo que no em quedarà més remei que provar-lo!

trifasic de baileys ha dit...

mmmmm....no tinc paraules....mmmmmm.......

Pumuky ha dit...

Quina gana!! Després del dolç de llet i la base de galeta, rematar-ho amb aquest pastís, és triomfal!

Petons!

No tot són postres ha dit...

uau!!!! quina bomba!!!

PTNTS
Dolça