GALERIA DE FOTOS

dimecres, 23 de gener del 2013

OUS A LA NEU

Els Ous a la Neu són unes postres que ens feia la meua àvia quan anàvem els diumenges a dinar a sa casa. Fa il·lusió recuperar plats que has menjat de menut i més quan veus que els teus fills també disfruten com ho feies tu.


Són unes postres de cullera que es fan amb una base de llengüetes, melindros o galetes, per sobre es posa merenga escaldada i es cobreix amb crema i una mica de sucre cremat. És una recepta molt semblant a la de les “illes flotants”, té pràcticament els mateixos ingredients però es presenta de forma diferent, aneguem les illes amb una crema més densa (no és crema anglesa) i la merenga no és tan dolça.

Ingredients:





  • 1200 g de llet sencera
  • 1 pal de canyella
  • 1 trosset de corfa de llima (llimona)
  • 6 ous
  • 160 g sucre aproximadament (110 g per a la llet i 50 per a la merenga)
  • 1 cullerada de maizena
  • ½ paquet de galetes, llengües de gat, melindros*

-Per a decorar:

  • Caramel líquid  (mateix quantitat de sucre que d'aigua + unes gotes de suc de llimona)
  • (També es pot decorar amb canyella en pols)

Notes ingredients:

*Si fas aquestes postres i tens algun celíac entre els teus convidats, posa unes galetes o bescuits sense gluten.

**Quantitat del sucre cremat: el caramel de la foto està fet amb la meitat del sucre (uns 35 g) perquè a les xiquetes no els agrada massa. Si no el vols fer tu, sempre li’n pots posar del que venen fet i t’estalvies feina. Amb canyella amb pols també estan molt bons.

Estris: un bol menut, un cassó per a la llet i la crema, aparell per muntar les clares/TMX, batedor de mà, escumadora, un recipient de silicona/paella si fons el sucre; una font gran (30x20) o 7 ó 8 bols de vidre/ramekins si els vols presentar de forma individual.




Elaboració pas a pas:

 
1.- Escalfa la llet en un cassó juntament amb la corfa de llima, la canyella i els 110 grams de sucre. Deixa que infusione a foc moderat. Vés remenant de tant en tant.

6-3-ous a la neu-1

2.- Mentrestant separa les clares dels rovells. Els rovells de moment reserva’ls en un bol i les clares munta-les a punt de neu. Tant si ho fas amb barnilles elèctriques o amb TMX, bat fins que estiguen ben dures i sense parar la màquina, afegeix-li uns 50 grams de sucre.

6-3-ous a la neu-2

3.- Prepara la font on serviràs aquestes postres: fes una base amb galetes, melindros o magdalenes valencianes tallades per la meitat longitudinalment per tal que no siguen tan grosses.

6-3-ous a la neu-3

A mi personalment aquestos bescuitets són els que més m’agraden per a fer la base d’aquestes postres:

6-3-ous a la neu-3-2

4.- Vés agafant cullerades de merenga i fica-les a l’olla on tens bullint la llet. Fes-ho per tongades. Quan tingues l’olla plena, amb la cullera, vés tirant-los llet calenta per sobre i repeteix el procés fins que tingues tota la merenga escaldada. Vés traient la merenga del cassó amb una escumadora per tal que solten una mica la llet. 

6-3-ous a la neu-4-1

Posa-les ben repartides a la font a sobre de la base.

6-3-ous a la neu-4-2

Aparta la llet del foc. Amb un colador intenta treure les “restes” que han quedat de merenga i si no ho has fet, treu ara la corfa de llimona i la canyella.

5.- Ara farem la crema: Agrega una cullerada de maizena al bol on tens els rovells. Barreja bé amb una forquilla o amb unes barnilles fins que no queden grumolls.

6-3-ous a la neu-5-1

6.-  Aboca la barreja dels rovells amb maizena al cassó de la llet i remena bé amb un batedor de mà perquè no se’t facen grums (grumolls). Torna a posar al foc (moderat) i deixa que espessisca (espessi). Remena i vigila en tot moment que no se t’enganxe. Si el foc està massa fort, se’t tallarien.

6-3-ous a la neu-6-

7.- Quan estiga la crema feta aboca-la per damunt de les clares.

6-3-ous a la neu-7

8.- Fica a la nevera fins al moment de servir.

9.- Fes el caramel:

9.1.- Posa el sucre en un cassó juntament amb unes gotes de llima.

9.2.- Quan el caramel agafe un to daurat, agrega amb molta cura de no cremar-te l’aigua calenta. EN AQUEST MOMENT SURT MOLT VAPOR I ET POT ESGUITAR, PER TANT VÉS AMB MOLT DE COMPTE.

9.3.- Deixa al foc fins que agafe la consistència desitjada sense deixar-lo enfosquir massa perquè si es crema pararà amarg.

9.4.- Quan es refrede guarda’l en un pot de vidre.



10.- Decora amb el caramel per sobre els ous a la neu.


Nota: aquestes postres es poden fer perfectament amb antelació. De fet els bescuit fins i tot queda més amerat. Opcional també és empapar-los una mica amb moscatell o més caramel líquid però això ja va a gustos.

Temps total: els ous a la neu són unes postres relativament fàcils i ràpides de fer. En menys d’una horeta les tindràs fetes i necessitaràs una altra hora per a que es refreden.



T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

12 comentaris :

Coses de Llàbiro ha dit...

Quan era petita vaig tastar unes postres semblants i encara les recordo ara del que em van agradar.
Moltíssimes gràcies per participar.

Mercè ha dit...

M'agraden molt les postres amb crema. A més no he cremat mai el sucre fent servir el microones i ho bull provar, a estat una bona aportació. Una abraçada.

Tapa't de tapes ha dit...

Com us cuida la teva iaia! Això té una pinta, Marta... que bo, no coneixia aquesta exquisidesa! Petonets

Alfons ha dit...

amb el titol ja t'ho ensumes i després amb la lletra i la foto....hi caus del tot... a pendents

lolines ha dit...

m'encanten aquestes postres, ummmmmm

Judith ha dit...

Ostres Marta, la meva iaia mai me les va fer, però teníem un familiar que les feia boníssimes!!! moltíssimes gràcies per participar. Petonets

esborrar ha dit...

Quina idea tant divertida, sembla boníssim!
Marta

L&C ha dit...

genial!!!no hi ha res com recuperar receptes de la família!!! fan una pinta deliciosa!!! unes postres ben complertes!!!

petonets!!

Teresa ha dit...

Ostres! quina recepta més xula! aquestes de les iaies no s'han de perdre! ha d'estar boníssim! bona setmana!

Sara Luengo Jiménez ha dit...

Mi madre lo llamaba "monte nevado" y era mi postre favorito de pequeña.
Besitos

Unknown ha dit...

Mi abuela también hace este postre y esta delicioso!! Te ha quedado genial! Besoss

Cinta ha dit...

Ostres, això deu ser boníssim! m'ho apunto, ho vull provar. petons