A casa fa un temps que comprem les anxoves en sal i posteriorment les dessalem nosaltres. És una feina entretinguda però d’aquelles que val la pena fer ja que d’aquesta manera surten uns filets molt macos i pots deixar les anxoves al punt de sal que tu vols.
A més, ho acabem aprofitant tot, fins i tot les espines, ja ho veureu…
Ingredients:
- anxoves conservades en sal (senceres)
- oli d’oliva
Estris i altres: colador, paper de cuina, pot de vidre
Elaboració:
1.- Trau les anxoves del pot amb cura que no es trenquen i espolsa’ls una mica la sal.
2.- Repassa-les una a una sota l’aixeta intentant treure les adherències de la pell.
3.- Trau-los els budells lliscant el dit polze des de dalt cap a baix (del cap cap fins quasi la cua) i torna a repassar amb aigua perquè queden ben netes de trossets de budell.
(De fet el més convenient és fer-ho directament tota l’estona sota un raig constant i no massa fort d’aigua).
4.- En acabant, llisca el polze per la part de dins de l’anxova, des de la cua fins a dalt per tal de separar la carn d’un dels filets.
Separa el dos lloms i agafa el que té l’espina central per treure-li-la.
Fes-ho o bé de la mateixa manera que has separat l’altre llom (amb el polze entre la carn i l’espina) o arrancant-la amb cura.
5.- Reserva les espines centrals en un recipient a part.
6.- Un cop tenim els dos filets, a mi m’agrada posar-les a remulla uns 10-15 minutets en un bol amb aigua freda per tal de dessalar-les una mica. Si veus que són molt salades, deixa-les uns minuts més en l’aigua però pensa que desprès les deixarem uns dies en oli i això farà que no estiguen tan fortes.
7.- Escorre-les i posa-les ben esteses a sobre d’un paper de cuina absorbent. Si cal, posa paper absorbent també per sobre per tal que queden ben seques.
8.- Ara treu les espines de les aletes dorsals (la part de dalt),
les possibles restes de “teleta” del ventre,
i les espines més menudes. Aquestes espines menudes que semblem pelets, són molt fines però no són agradables ni a la vista ni al paladar.
Per a traure-les el més senzill és fer-ho des de la part alta del llom cap al que seria la “ventresca”. Veuràs que d’aquesta manera surten totes les espines alhora i no hauràs d’anar una a una.
A mi personalment aquestes darreres espines més menudes m’agrada treure-les quan l’anxova està seca perquè m’és més fàcil i les aprecie millor, no obstant, si ho prefereixes, treu-li-les després del punt 5.
9.- Desprès d’assecar-les bé i haver-los tret totes les espines, posa-les finalment ben arranjades en un pot de vidre (millor que estiguen apretadetes perquè conserven millor la forma). Per ficar-les a dins del pot, pots usar una espàtula menuda. Així podràs posar-hi vàries de cop i col·locar-les millor.
Cobreix amb oli d’oliva.
Nota: el punt de sal és molt particular i també pot dependre de com està de curada la mateixa anxova. Hi ha qui l’oli d’oliva verge el troba massa fort i en posa de més suaus.
Degustació: desprès d’haver estat uns dies a dins del pot amb l’oli, aquestes tindran un sabor més suau i no estaran tan salades. Les anxoves estan molt bones simplement amb una llesqueta de pa acabat de fer i el mateix oli on s’han estat adobant, amb pa amb tomaca, en una amanida, en el xató, en una escalivada, en coques salades, en coques de dacsa, etc.
Temps total: dependrà de la quantitat que faces però pots estar perfectament 45 minuts o una hora. Això sí, temps ben invertit, seu a un tamboret i fes-ho amb calma.
Ah! i amb les espines mireu què hem fet:
Abans d’arrufar el nas, i si arribeu a dessalar les anxoves, no perdeu res fent-les, us agradaran. La recepta la trobareu aquí.
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
3 comentaris :
Moltes gràcies! La informació és molt útil :-)
Gràcies a tu per llegir-nos! :-)
Moltes gràcies! No trobava la manera de llevar-los la salabror. Ara mateix ho provo!
Publica un comentari a l'entrada