GALERIA DE FOTOS

divendres, 11 de gener del 2013

COM DESSALAR ANXOVES

A casa fa un temps que comprem les anxoves en sal i posteriorment les dessalem nosaltres. És una feina entretinguda però d’aquelles que val la pena fer ja que d’aquesta manera surten uns filets molt macos i pots deixar les anxoves al punt de sal que tu vols.

A més, ho acabem aprofitant tot, fins i tot les espines, ja ho veureu…

basics-dessalar anxoves-ppal

Ingredients:

  • anxoves conservades en sal (senceres)
  • oli d’oliva

basics-anxoves de l'escala cuinadiari

Estris i altres: colador, paper de cuina, pot de vidre

 

Elaboració:

1.- Trau les anxoves del pot amb cura que no es trenquen  i espolsa’ls una mica la sal.

  basics-dessalar anxoves-1

2.- Repassa-les una a una sota l’aixeta intentant treure les adherències de la pell.

basics-dessalar anxoves-2 

3.- Trau-los els budells lliscant el dit polze des de dalt cap a baix (del cap cap fins quasi la cua) i torna a repassar amb aigua perquè queden ben netes de trossets de budell.

(De fet el més convenient és fer-ho directament tota l’estona sota un raig constant i no massa fort d’aigua).

   basics-dessalar anxoves-3-2basics-dessalar anxoves-3-3basics-dessalar anxoves-3-4basics-dessalar anxoves-3-5basics-dessalar anxoves-3-6

4.- En acabant, llisca el polze per la part de dins de l’anxova, des de la cua fins a dalt per tal de separar la carn d’un dels filets

  basics-dessalar anxoves-4-1

basics-dessalar anxoves-4-2

Separa el dos lloms i agafa el que té l’espina central per treure-li-la.

basics-dessalar anxoves-4-3

Fes-ho o bé de la mateixa manera que has separat l’altre llom (amb el polze entre la carn i l’espina) o arrancant-la amb cura.

basics-dessalar anxoves-4-4

 basics-dessalar anxoves-4-5

5.- Reserva les espines centrals en un recipient a part. 

  basics-dessalar anxoves-5

6.- Un cop tenim els dos filets, a mi m’agrada posar-les a remulla uns 10-15 minutets en un bol amb aigua freda per tal de dessalar-les una mica. Si veus que són molt salades, deixa-les uns minuts més en l’aigua però pensa que desprès les deixarem uns dies en oli i això farà que no estiguen tan fortes.

basics-dessalar anxoves-6

  7.- Escorre-les i posa-les ben esteses a sobre d’un paper de cuina absorbent. Si cal, posa paper absorbent també per sobre per tal que queden ben seques.

basics-dessalar anxoves-7

8.- Ara treu les espines de les aletes dorsals (la part de dalt),  

basics-dessalar anxoves-8-1

les possibles restes de “teleta” del ventre,

basics-dessalar anxoves-8-2

i les espines més menudes. Aquestes espines menudes que semblem pelets, són molt fines però no són agradables ni a la vista ni al paladar.

Per a traure-les el més senzill és fer-ho des de la part alta del llom cap al que seria la “ventresca”. Veuràs que d’aquesta manera surten totes les espines alhora i no hauràs d’anar una a una.

A mi personalment aquestes darreres espines més menudes m’agrada treure-les quan l’anxova està seca perquè m’és més fàcil i les aprecie millor, no obstant, si ho prefereixes, treu-li-les després del punt 5.

basics-dessalar anxoves-8-3

9.- Desprès d’assecar-les bé i haver-los tret totes les espines, posa-les finalment ben arranjades en un pot de vidre (millor que estiguen apretadetes perquè conserven millor la forma). Per ficar-les a dins del pot, pots usar una espàtula menuda. Així podràs posar-hi vàries de cop i col·locar-les millor.

basics-dessalar anxoves-9-1

Cobreix amb oli d’oliva.

basics-dessalar anxoves-9-2

Nota: el punt de sal és molt particular i també pot dependre de com està de curada la mateixa anxova. Hi ha qui l’oli d’oliva verge el troba massa fort i en posa de més suaus.

Degustació: desprès d’haver estat uns dies a dins del pot amb l’oli, aquestes tindran un sabor més suau i no estaran tan salades. Les anxoves estan molt bones simplement amb una llesqueta de pa acabat de fer i el mateix oli on s’han estat adobant, amb pa amb tomaca, en una amanida, en el xató, en una escalivada, en coques salades, en coques de dacsa, etc.

basics-dessalar anxoves-sugg

Temps total: dependrà de la quantitat que faces però pots estar perfectament 45 minuts o una hora. Això sí, temps ben invertit, seu a un tamboret i fes-ho amb calma.

 

Ah! i amb les espines mireu què hem fet:

4-espines anxova fregides-ppal

Abans d’arrufar el nas, i si arribeu a dessalar les anxoves, no perdeu res fent-les, us agradaran. La recepta la trobareu aquí.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

3 comentaris :

Anònim ha dit...

Moltes gràcies! La informació és molt útil :-)

Marta CuinaDiari ha dit...

Gràcies a tu per llegir-nos! :-)

Concepció ha dit...

Moltes gràcies! No trobava la manera de llevar-los la salabror. Ara mateix ho provo!