GALERIA DE FOTOS

dijous, 29 de novembre del 2012

CANELONS AMB TONYINA I BEIXAMEL DE PERNIL per al Gran Recapte

Avui dia 30 de novembre i demà 1 de desembre es durà a terme la Campanya de Recollida d’aliments promoguda pel Banc dels Aliments que ajudarà a moltes famílies que viuen a Catalunya. La setmana passada, ja us vaig fer cinc cèntims de la campanya i allà teniu tots els links de com podeu ajudar. 

Dimarts passat vaig escoltar l’entrevista que li va fer el Jordi Basté a Laia Guinjoan, responsable de comunicació de la Fundació Banc dels aliments de Barcelona i va incidir molt que els aliments que es portaren als punts de recollida foren aquestos preferiblement:

  • llet, oli, llegums secs i conserves de peix.

Sobre tot, no porteu aliments frescos. I si no podeu anar al punt més proper durant aquestos dos dies, ho podeu fer on-line des de casa. L’avantatge que té aquesta modalitat és que els aliments virtuals es bescanvien periòdicament en funció de les necessitats.

Em van deixar sorpresa una sèrie de dades que van dir: una és que el Banc d’Aliments de Barcelona reparteix de 17 a 25.000 kg de menjar cada, sí, cada dia, i que entre els 4 bancs d’aliments de Catalunya ajuden a unes 230.000 persones al mes. L’altra dada és que l’objectiu de la campanya d’enguany és recollir quasi un milió i mig de quilos d’aliments, 1.400 tones, moltíssims quilos que en un mes i mig queden tots repartits, imagineu-vos quanta gent ho necessita i com és d’important que ens impliquem tots.

Per altra banda, molts gastroblocaires, ens hem adherit a la web Blogs Contra la Fam i a més de difondre la campanya, avui publiquem simultàniament una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran.

La recepta que he triat jo per a l’ocasió són uns Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil.

1-4-Canelons tonyina-gran recapte

 

Aquí teniu els ingredients:

Ingredients per a 20 canelons (aprox):

  • 20 plaques de canelons
  • Aigua per bullir la pasta

-Per al farcit:

  • 2 pots de 800 g de tomaca sencera de pot (escorreguda queda en molt menys)
  • 100 de pebrera del “piquillo” de llauna
  • Un bon grapat de pinyons
  • 200 g de tonyina en oli escorreguda (unes 4 llaunes menudes)
  • Oli
  • 1 culleradeta de sal
  • 2 culleradetes de sucre
  • Sucre

-Per a la beixamel:

  • 1 bona cullerada de mantega
  • 1 raig d’oli
  • 1 ceba mitjana
  • 60 g de pernil salat (llenques tallades a trossets)
  • 2 cullerades soperes de farina
  • 400-500 g de llet tèbia

-Per a gratinar:

  • Formatge parmesà ratllat

Estris: cassola ampla, paella, safata forn o motlles d’usar i tirar d’alumini

Elaboració:

-El farcit:

1.- Obre els pots de tomaca i escorre el suc. Trau les llavors a les tomaques i talla-les a trossets.

2.- Posa un fons d’oli en una cassola ampla i fregeix la tomaca a foc fort perquè vaja soltant tota l’aigua. Posa-li una mica de sal i de sucre.

3.- A mitja cocció, (veuràs que redueix molt el volum), agrega la pebrera també talladeta.

4.- I al cap d’una estona, els pinyons. 

5.- Pocs minuts abans d’acabar, agrega la tonyina ben escorreguda d’oli i remena tot bé perquè es barregen bé els sabors i les textures.

6.- Retira del foc i reserva.

1-4-Canelons tonyina elab1

 

-Els canelons:

7.- Prepara la pasta dels canelons seguint les instruccions del fabricant i reserva.

-La beixamel: 

8.- Sofregeix la ceba amb la mantega i l’oli.

9.- Quan ja estiga quasi feta la ceba, afegeix el pernil i dóna unes voltes.

10.- Agrega la farina i dóna-li unes voltes fins que se sofregisca una mica.

11.- Afegeix la llet una mica tèbia i remena perquè no es facen grumolls. Quan agafe consistència als 5-7 minuts, trau del foc/ TMX.

1-4-Canelons tonyina-Collage-beixamel

-El muntatge:

12.- Escalfa el forn a 180ºC.

13.- Escorre les plaques de pasta sobre un drap de cuina net i comença a farcir els canelons, una cullerada per a cadascun. Si vols li pots posar una culleradeta de beixamel a cada caneló perquè queden més melosos. Enrotlla donant-los la forma típica del caneló. Col·loca’ls sobre una plata que puga anar al forn.

14.- Cobreix amb la beixamel i després ratlla per damunt el formatge.

15.- Fica al forn per escalfar-los una mica i que es gratinen.

1-4-Canelons tonyina-muntatge
 

 

1-4-Canelons tonyina-ppal2

Nota: com és una mica laboriós fer canelons, que si el farcit, la beixamel, formar-los...fes més quantitat i congela’ls. Si els vols congelar, fes-ho quan arribes al punt 14 desprès de deixar-los refredar. Els pots congelar amb el formatge ratllat o aquest ratllar-lo en el moment els vages a consumir. Són molt útils les safates d’alumini que venen d’usar i tirar ja que els pots tapar, congelar i traure’ls quan els necessites. Amb aquest farcit també pots fer una Empanada.

Temps total: 1 horeta

Bon profit i molta sort amb el Gran Recapte!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

8 comentaris :

lolines ha dit...

uns canelons de festa major.
Una gran idea i una bona campanya, la recollida d'aliments.

trifasic de baileys ha dit...

original i deliciosos canelons!! bona proposta! petons

Tapa't de tapes ha dit...

mmmm! Que bons! Tots amb el Gran Recapte!!! Necessitem molt menjar per donar!! Petonets

Unknown ha dit...

Aquesta recepta és la que hem fet a ma casa tota la vida, ja que ens agradaven més així que amb carn. La diferència és que nosaltres posem tomaca de pot de la que fem a l'estiu al buit, i no la sofregim, l'escorrem i au. I li posem també ous durs. Excel.lent!!

esborrar ha dit...

Semblen boníssims!
Marta

Carmeta Rusquilleta ha dit...

Que bons!! Canelons de luxe!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Quins canelons tan bons amb la beixamel de pernil.
Petons.

leticia ha dit...

qué ricos y con ese gratinado uhmm