La recepta d’esta setmana és un pastís típic d’Armènia i d’algunes parts de Rússia que ens va ensenyar a fer la Susana que és de per allà.
Primer es fa un pa de pessic de xocolata amb els rovells dels ous, i desprès, amb les clares, fem una merenga que li posem per sobre al bescuit.
M’agrada fer este pastís per diverses raons: la combinació del pa de pessic de xocolata amb la merenga queda mot bé, és fàcil de fer, es pot fer el dia d’abans i amb les quantitats que hem posat ixen moltes racions, per tant és ideal per fer quan tenim uns quants convidats a casa.
Ingredients:
-Per al pastís:
- 7 rovells d’ou
- 1 got de sucre (aprox. 200 grams)
- 1 got de llet (aprox. 240 grams)
- 150 g de margarina o mantega blaneta
- 2 gots de farina (aprox. 300 grams)
- 2 cullerades de xocolata/ cacau en pols (tipus “xocolata a la tassa”. Si no en tens pots posar Nesquik o Cola-Cao)
- 1 cullerada (de postres) de bicarbonat
- 1 cullerada (de sopa) de vinagre
-Per a la merenga:
- 7 clares d’ou a temperatura ambient
- Un parell de cullerades de sucre per clara
- Unes gotes de suc de llimona
- Un polsim de sal
-Per a la decoració final:
- Xocolata en pols
- Llet
Estris: 2 bols grans, TMX/ màquina de muntar les clares, motlle rectangular de 25 x 35 cm, espàtula de mà, mànega pastissera/ cullera
A- El Pastís:
1.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador.
2.- Posa en un bol els rovells amb el sucre fins que queden ben blanquejats i pugen una mica.
3.- Agrega la llet i barreja bé.
4.- Seguidament afegeix la mantega i continua mesclant.
5.-Passa la farina i el cacau per un sedàs i incorpora a la barreja.
6.- Finalment posa el bicarbonat i després el vinagre i remena bé.
7.- Posa la pasta en un motlle de 25x35 cm, prèviament untat amb oli o mantega i empolvorat amb un poc de farina tamisada. Intenta que s’escampe bé per totes bandes i que quede el més uniforme possible. (Si no s’escampa bé acabarà pujant més d’un cantó que d’un altre i no ens quedarà bé el pastís).
8.- Enforna a 180º durant aproximadament uns 20 minuts o fins que veges que punxant amb una broqueta de fusta aquesta surt seca.
B- La merenga:
9- Mentrestant neteja i seca bé les barnilles. És molt important que no tinguen restes de greix per tal que ens pugen bé les clares.
10.- Fica en un bol net les clares i munta-les. Quan comencen a endurir, comença a posar el sucre molt a poc a poc. Posa una cullerada i quan s’haja integrat bé, agrega la següent. La merenga ha de quedar ben dura. No escatimes en sucre perquè sinó la merenga et baixarà i no quedarà bonic el pastís. Perquè aguanten ben dures quasi al final posa un polsim de sal i un rajolí de suc de llimona.
11.- Quan estiga fet el pastís de xocolata, trau-lo però no apagues el forn.
12.- En calent, posa la meitat de la merenga per sobre. Escampa bé fins que quede una capa ben uniforme.
13.- Amb l’altra meitat de la merenga forma muntonets. (Amb el motlle que hem utilitzat, hem fet 4x5 muntonets). Els podem fer amb una màniga pastissera o bé amb una cullera de les de sopa: S’agafa una cullerada de merenga i un cop a sobre del pastís, dibuixes com un remolí aixecant la cullera cap amunt.
14.-Quan hages acabat, torna a posar el pastís al forn aproximadament durant uns 5 minuts, fins que es dore la merenga.
C- Decoració final:
15.-Prepara la xocolata per a la decoració final: escalfa dos dits de llet. Posa en un bol menut un parell de cullerades de xocolata en pols i vés afegint llet fins que agafe una mica de consistència.
Queda molt curiós si dibuixes com una quadrícula prenent de referència els muntons de merenga. Finalment tira per sobre de la merenga la xocolata desfeta de forma irregular i en la quantitat que vullgues.
Temps total: 1 horeta curta
Amb aquesta recepta fem la nostra aportació al repte d’este mes dels blocs Xocolata Desfeta i Els fogons de La Bordeta: la Xocolata
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
10 comentaris :
Marta, me l'apunto ara mateix que el faré. Quina meravella!!! Els russos, experts en làctics 'variopintos' també són uns bons pastissers. i que fàcil que sembla! M'ha recordat un pastís que sempre demano a una creperia de Sant Cugat, però el fan de llimona amb merenga. Gràcies per compartar! Un flipe!!
Marta,
T'has lluït. Un pastís de meravella. La Sandra, el Xavi i la Marina estaran contents amb aquesta participació de nivell.
Bon cap de setmana,
Nani
Doncs està molt bé sobretot per a celebracions amb molta gent! si la proves ja em diràs! jo tinc pendent provar la teua de galetes! Marta
Es que això dels reptes és molt engrescador!
mmm, Marta, ha d'estar boníssim!
PTNTS
Dolça
Ooooh, quina pintassa que té! Aquest pastís ha de ser la bomba!
Moltes gràcies per participar
Petons
Sandra
deu ni do! quin tutorial! i quin postre! espectacular! felicitats de Gemma, http://pelplaerdecuinar.blogspot.com.es/, a!!! ja tens una seguidora més!
esta molt bo i és fàcil de fer. Gràcies per la visita Gemma! Jo ja m'he fet seguidora teua!! Marta
Gràcies a vosaltres1 tots disfrutem una estona...
Boníssim de veritat!
Publica un comentari a l'entrada