GALERIA DE FOTOS

dijous, 5 de juliol del 2012

ESPENCAT AMB TONYINA, BACALLÀ, ANXOVES I CREÏLLES

Fa un parell de setmanes que hem començat a la feina l’horari intensiu. Acabem al migdia i això de tenir tota la tarda per endavant i poder fer la migdiada o “fer una becadeta” com diem els valencians és tot un luxe.

Per poder fer això, i com no apeteix posar-se a cuinar quan arribem a casa quasi a les tres o les quatre de la vesprada, hem d’optar per menús fàcils, ràpids i que podem tenir preparats del dia d’abans. L’espencat de hui n’és un exemple:

1-1-espencat-ppal1

Quan vam fer l’escalivada, ja vam comentar que els valencians li déiem torrat, esgarrat o espencat. Tant la paraula “escalivada” com la paraula “torrat”, fan referència més la forma de cuinar-ho (escalivar o torrar és coure al caliu) . L’“esgarrat o espencat” es refereixen a la forma en què es talla l’albergínia, la pebrera, el baejo, etc. (esgarrar: trencar a tires; espencar: tallar a penques, els catalans dirien “esqueixar”)… no ho puc evitar, de tant en tant m’ix la vena lingüística… el cas és que es diga d’una manera o d’una altra parlem del mateix plat.

El de hui l’hem enriquit amb tonyina, bacallar, anxoves, ho hem posat a sobre d’un llit de creïlles tebi i l’hem transformat en un plat  únic, súper complet, sa i ben fresquet per ara l’estiu.

 
Ingredients*:

  • 4 pebreres roges (pebrots vermells)
  • 2 albergínies
  • 2 cebes
  • 2 tomaques madures
  • * pots posar les quantitats que vullgues. Hi ha a qui li agrada més la pebrera roja, o la ceba... simplement posa més del que més t’agrade.

    -Per acompanyar:

  • Bacallar dessalat i espencat/ esqueixat
  • Tonyina
  • Anxoves
  • creïlles senceres de guarnició fetes al microones

  • -Per amanir:

  • Oli, sal maldon, picada d’all i julivert o oli de julivert
  • Estris: plata de forn, paper d’alumini o làmina per enfornar

    Elaboració:

    -Per organitzar-te:

    -Si has de dessalar tu el bacallar, calcula els dies que necessitaràs amb antelació. També podries dessalar el bacallar i després congelar-lo.

    1-1-espencat-7

    -La verdura l’hauries de torrar amb l’antelació suficient per poder-la deixar reposar i que es pele millor i també per donar-li temps de refredar-se.

    -Les creïlles les pots fer moments abans de dinar (en 10 minuts estaran llestes) ja que si les serveixes tèbies li donaràs un toc molt bo al plat.

    Com millor està este plat ées torrant la verdura a la brasa o directament sobre la flama dels fogons. En el nostre cas, torrarem la verdura al forn.

    -La verdura: 

    El dia d’abans:
    1.- Escalfa el forn a 180º.

    2.- Renta bé totes les verdures. No cal que les eixugues. Col·loca-les en una plata de forn i enforna-la a uns 180º-200, durant 20 minuts aproximadament per cada banda. Vigila en tot moment que no se’t creme. (No passa res si la pell de la pebrera es crema, no significa que estiga cremada per dins). Hi ha qui posa a la verdura una mica d’oli i sal abans de ficar-les al forn. Jo normalment no hi pose res.

    El temps que courem les verdures dependrà del forn i també del tamany de les peces. Si veus que encara estan crues les teues verdures, deixa-les una estona més.

    1-1-espencat-1

    3.- Trau la safata del forn. Quan la verdura s’haja refredat una mica, embolica-la en paper de diari o posa-la a dins d’una una bossa de plàstic. Això farà que es puga pelar millor, sobre tot el pebrot.

    1-1-espencat-3

    4.- Quan haja passat una estona, pela les verdures i esgarra-les amb les mans. Deixa mentres a la nevera ben tapat.

     

    1-1-espencat-2

     

    5.- Quan estiga freda amaneix amb oli, sal i si t’agrada,  amb una mica d’all i julivert ben talladets. Si vols, també pots fer un oli de julivert triturant aquest amb oli i una mica d’all, però sense que arribe a emulsionar. Si ho deixes macerant tota la nit amb aquesta barreja, quedarà molt bona. Si no vols, també ho podries amanir el mateix dia que la menjes.

    El plat:

    6.- Fes les creïlles al microones seguint les instruccions aquí.

    1-1-espencat-6

    7.- Muntatge: Quan estiguen fetes les creïlles, talla-les a rodanxes gruixudes (sense pelar-les) i posa-les a la base del plat. Per sobre posa-li l’espencat, la tonyina, el bacallar esgarrat, les anxoves i finalment l’oli i la sal maldon.

    1-1-espencat-ppal2


    Temps total: amb el bacallar dessalat, 45 minuts de coure la verdura més el temps necessari per refredar-se.

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

    Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

    Moltes gràcies per seguir-nos!!

    Marta

    8 comentaris :

    llimaverda ha dit...

    ala què bo i complet, besets!!!

    Montse de Sants ha dit...

    Uau!! Quina delícia! Fresc, estiuenc i complet!! Petons.

    La Cuina Violeta ha dit...

    Un plat excel·lent i fresc. I és que a l'estiu només venen de gust aquests plats.
    Bon cap de setmana,
    Nani

    Marta CuinaDiari ha dit...

    Aqui li ve de gust ficar-se molt de temps a la cuina?

    Fórmules Culinàries ha dit...

    Molt interessant aquest apunt lingüístic! aquí en diem espardenya.
    És un plat que sembla facilet però que té una elaboració previa força llarga! I ara ve tant de gust!"
    Bon find!!

    Marta CuinaDiari ha dit...

    L'elaboració és llarga però no laboriosa, el forn ho fa tot :-)

    Tapa't de tapes ha dit...

    M'ha encantat i sorprès, el teu post! Língüísticament m'has fet aprendre moltes paraules, gastronòmicament la manera de cuinar i com s'anomena, i gustativament, perquè l'espencat té una pinta que... mare meva! A més, amb el pas a pas tan ben explicat no se'ns escaparà res! Gràcies! petons

    Marta CuinaDiari ha dit...

    es que és supercuriós que un mateix plat s'anomene de tantes formes en llocs que estan tan a prop...