Demà és Sant Josep, dia en què culminen les Falles, i encara que no hem pogut baixar per terres valencianes, no m’he oblidat de fer uns bunyols de carabassa (bunyols de carbassa com diuen els catalans), tan habituals d’aquestes festes.
A més aprofitem per a fer la nostra aportació d’este mes a Memòries d’una Cuinera.
Ingredients per a uns 15-18 bunyols:
- 400 de carabassa torrada
- 200 g (aproximadament) de farina*
- 25 g de llevat fresc de forner
- Un dit d’aigua per desfer el llevat (pot ser l'aigua que ha deixat la carabassa)
- 1 litre d’oli de gira-sol per fregir
- Sucre per sucar els bunyols
*Normalment s’acostuma a posar “aproximadament” el doble de carabassa torrada que de farina. Per tant, si en necessites fer més, calcula la farina d’aquesta manera. (Sempre serà aproximat, ja que dependrà de la farina i de l'aigua que tinga la carabassa. En estos casos el que s'acostuma a dir és "farina, la que admeta", expressió molt utilitzada quan es fan masses, i que fa bastant nosa).
Estris: safata de forn per a torrar la carabassa, bol gran per fer la barreja, forquilla, tasseta per desfer el llevat, colador, bol per la farina.
Per fregir: bol amb aigua per mullar-nos les mans, paella fonda per a fregir-los, pal de broqueta, escumadora, escorredor perquè deixen anar l’oli, opcional: bunyolera per fer-los amb una forma més perfecta.
Elaboració:
1.- Si no tens la carabassa torrada, torra-la amb antelació. Calcula que la carabassa tardarà mínim una hora a torrar-se, per tant tingues-ho en compte a l’hora de planificar-te. La pots fer inclús el dia d’abans. Si vols, segueix les instruccions aquí.
Hi ha molts que en compte de torrar-la, la bullen i es triga una mica menys. A mi m’agrada més torrar-la perquè així si en sobra, ens la mengem amb sucre. Si decideixes bullir-la, cola-la bé.
2.- Trau-li les llavors i la pell i posa la polpa de la carabassa torrada en un bol gran. Xafa-la amb una forquilla. Si veus que trau molta aigüeta, escorre-la posant-la en un colador. Perquè puge la massa més ràpidament, posa-la un minutet al microones, que estiga tèbia però no cremant.
3.- Desfés el llevat amb una miqueta d’aigua tèbia i uneix a la carabassa.
4.- En un bol a part, pesa la farina (la meitat en pes que de carabassa). Vés ajuntant la farina de mica en mica a la barreja de carabassa i llevat, mentre vas remenant la massa amb la mà o una espàtula. Pasta fins que tingues una massa suau.
5.- Tapa el bol amb un drap i deixa reposar fins que doble el volum. Això dependrà del temps que faça, pot variar de 40 minuts a un parell d'hores.
Veuràs que a la pasta li han eixit uns foradets menuts.
6 .-Després d’este temps, prepara’t per a fregir-los. Necessitaràs un bol amb aigua per mullar-te les mans i no se t’enganxe la massa, una paella amb molt d’oli per fregir i un colador o un plat amb paper de cuina per anar posant els bunyols que vas traient.
7.- Fes els bunyols: Posa a calfar una paella amb bastant oli. Quan estiga ben calent mulla’t un poc les mans, no massa, per si cauen gotes d'aigua a l'oli calent, esclataran.
Amb una mà, agafa una mica de pasta, estreny-la de forma que la pasta surta en forma de bola pel forat del dit gros amb l’índex. Amb l’altra mà, fes-li el forat amb el polze i l’índex o el dit del mig i tira el bunyol a l’oli ben calent. El forat es formarà en el moment li claves el dit, i s'obrirà del mateix pes de la massa. Repeteix l’operació amb tots els bunyols.
La massa és molt apegalosa. Si no tens pràctica, no et preocupes si no t'ixen bé a la primera.
8.- Amb l’ajuda d’un palet de broqueta, vés girant-los perquè es facen per les dues bandes.
9.- Quan estiguen morenets, trau-los a l’escorredor perquè deixen anar l’oli.
10.- Passa els bunyols per sucre.
Degustació: els bunyols se solen menjar sucant-los en sucre. També estan molt bons amb una xocolata desfeta.
Tot i que a nosaltres ens agrada menjar-los tebis, també es poden menjar freds encara que es nota més l'oli.
Calcula 3-4 bunyols per persona, estan molt bons però de lleugers, no en són massa!!
Nota: no passa res si t’ixen un poc “deformats”, estaran igual de bons!! Al cap i a la fi, un bunyol és una cosa mal feta no?
Temps total: amb la carabassa torrada 3 minuts de pastat + de 40 minuts a 2 hores + 15 minuts de fregir
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
10 comentaris :
què bons a mí m´encanten, t´han eixit molt bé, segur que estàn bonissims!!!
Estaven...ja no en queda ni un!!
quina bona manera de celebrar les falles Marta!!! t'han quedat de luxe. mOltíssimes gràcies per participar a Memòries d'una cuinera. petonets
Em feia molta il·lusió fer-los per aquestes dates i m'ho heu encertat aquest mes amb la vostra proposta! Gràcies a vosaltres! Marta
Mira que no sóc fan de la carbassa però tinc ganes de tastar algun dolç que en porti.
Quina súper massa, com puja!
Petons i moltíssimes gràcies per participar.
A mi sincerament m'agrada molt la carabassa però en postres, en cremes i caldos ja no tant...val la pena donar-li una oportunitat!!
M'encanten el bunyols i aquest pas a pas... encara que no sé si m'atreviria a fer-los! veien-te sembla fàcil però...M'agrada el teu bloc. Jesús
Enhorabona!!!per fi algú q posa la recepta amb la mida exacta ,acabem de estrenar-nos i tots els consells q heu donat els hem fet servir.Sempre ens havia plantat cara fer-los per no conèixer la textura,i les fotos q heu mostrat ens han aclarit este dubte.Estan q te Kgas!!!!
Gràcies Marta!!!
M'alegre molt que us hagen eixit bé! aquestos comentaris animen molt! els consells els done perquè m'agrada que la gent probe les receptes i que tinguen èxit...Gràcies per fer les receptes de CuinaDiari. A veure si us veig més sovint per aqui! Marta
Avui els faré i et compte com m'han eixit ......gràcies
Publica un comentari a l'entrada