GALERIA DE FOTOS

divendres, 11 de gener de 2013

COM DESSALAR ANXOVES

A casa fa un temps que comprem les anxoves en sal i posteriorment les dessalem nosaltres. És una feina entretinguda però d’aquelles que val la pena fer ja que d’aquesta manera surten uns filets molt macos i pots deixar les anxoves al punt de sal que tu vols.

A més, ho acabem aprofitant tot, fins i tot les espines, ja ho veureu…

basics-dessalar anxoves-ppal

Ingredients:

  • anxoves conservades en sal (senceres)
  • oli d’oliva

basics-anxoves de l'escala cuinadiari

Estris i altres: colador, paper de cuina, pot de vidre

 

Elaboració:

1.- Trau les anxoves del pot amb cura que no es trenquen  i espolsa’ls una mica la sal.

  basics-dessalar anxoves-1

2.- Repassa-les una a una sota l’aixeta intentant treure les adherències de la pell.

basics-dessalar anxoves-2 

3.- Trau-los els budells lliscant el dit polze des de dalt cap a baix (del cap cap fins quasi la cua) i torna a repassar amb aigua perquè queden ben netes de trossets de budell.

(De fet el més convenient és fer-ho directament tota l’estona sota un raig constant i no massa fort d’aigua).

   basics-dessalar anxoves-3-2basics-dessalar anxoves-3-3basics-dessalar anxoves-3-4basics-dessalar anxoves-3-5basics-dessalar anxoves-3-6

4.- En acabant, llisca el polze per la part de dins de l’anxova, des de la cua fins a dalt per tal de separar la carn d’un dels filets

  basics-dessalar anxoves-4-1

basics-dessalar anxoves-4-2

Separa el dos lloms i agafa el que té l’espina central per treure-li-la.

basics-dessalar anxoves-4-3

Fes-ho o bé de la mateixa manera que has separat l’altre llom (amb el polze entre la carn i l’espina) o arrancant-la amb cura.

basics-dessalar anxoves-4-4

 basics-dessalar anxoves-4-5

5.- Reserva les espines centrals en un recipient a part. 

  basics-dessalar anxoves-5

6.- Un cop tenim els dos filets, a mi m’agrada posar-les a remulla uns 10-15 minutets en un bol amb aigua freda per tal de dessalar-les una mica. Si veus que són molt salades, deixa-les uns minuts més en l’aigua però pensa que desprès les deixarem uns dies en oli i això farà que no estiguen tan fortes.

basics-dessalar anxoves-6

  7.- Escorre-les i posa-les ben esteses a sobre d’un paper de cuina absorbent. Si cal, posa paper absorbent també per sobre per tal que queden ben seques.

basics-dessalar anxoves-7

8.- Ara treu les espines de les aletes dorsals (la part de dalt),  

basics-dessalar anxoves-8-1

les possibles restes de “teleta” del ventre,

basics-dessalar anxoves-8-2

i les espines més menudes. Aquestes espines menudes que semblem pelets, són molt fines però no són agradables ni a la vista ni al paladar.

Per a traure-les el més senzill és fer-ho des de la part alta del llom cap al que seria la “ventresca”. Veuràs que d’aquesta manera surten totes les espines alhora i no hauràs d’anar una a una.

A mi personalment aquestes darreres espines més menudes m’agrada treure-les quan l’anxova està seca perquè m’és més fàcil i les aprecie millor, no obstant, si ho prefereixes, treu-li-les després del punt 5.

basics-dessalar anxoves-8-3

9.- Desprès d’assecar-les bé i haver-los tret totes les espines, posa-les finalment ben arranjades en un pot de vidre (millor que estiguen apretadetes perquè conserven millor la forma). Per ficar-les a dins del pot, pots usar una espàtula menuda. Així podràs posar-hi vàries de cop i col·locar-les millor.

basics-dessalar anxoves-9-1

Cobreix amb oli d’oliva.

basics-dessalar anxoves-9-2

Nota: el punt de sal és molt particular i també pot dependre de com està de curada la mateixa anxova. Hi ha qui l’oli d’oliva verge el troba massa fort i en posa de més suaus.

Degustació: desprès d’haver estat uns dies a dins del pot amb l’oli, aquestes tindran un sabor més suau i no estaran tan salades. Les anxoves estan molt bones simplement amb una llesqueta de pa acabat de fer i el mateix oli on s’han estat adobant, amb pa amb tomaca, en una amanida, en el xató, en una escalivada, en coques salades, en coques de dacsa, etc.

basics-dessalar anxoves-sugg

Temps total: dependrà de la quantitat que faces però pots estar perfectament 45 minuts o una hora. Això sí, temps ben invertit, seu a un tamboret i fes-ho amb calma.

 

Ah! i amb les espines mireu què hem fet:

4-espines anxova fregides-ppal

Abans d’arrufar el nas, i si arribeu a dessalar les anxoves, no perdeu res fent-les, us agradaran. La recepta la trobareu aquí.

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

3 comentaris :

  1. Moltes gràcies! La informació és molt útil :-)

    ResponSuprimeix
  2. Moltes gràcies! No trobava la manera de llevar-los la salabror. Ara mateix ho provo!

    ResponSuprimeix

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )