GALERIA DE FOTOS

dimecres, 27 de juny de 2012

PASTÍS DE MATÓ (BRULL o BROSSAT) AMB MEL O AMB COULIS DE FRUITS VERMELLS

Este és un pastís fresc de mató amb un sabor molt suau. (El mató es coneix com a brull o brullo al P. Valencià o brossat a les Illes). Este pastís està fet amb una base de pa de pessic amb un toc d’ametlla i a sobre va una mousse de mató feta a partir d’una crema anglesa. Es pot menjar regat amb un raig de mel,

6-4-pastis mato-12

6-4-pastis mato-ppal1

o si us apeteix menjar-vos-el amb un contrast un poc més àcid, el podeu acompanyar d’un coulis de fruits vermells. Les dues versions estan ben bones.  

6-4-pastis mato-ppal2

Un dels avantatges que presenta este pastís és que es pot fer el dia d’abans i tenir-lo a la nevera o fins i tot fer-lo amb molta més antelació, congelar-lo i descongelar-lo tranquil·lament en la nevera el dia d’abans d’utilitzar-lo. Molt adient per tant per fer-lo quan tenim convidats.

Ingredients:

-Per a la planxa de pa de pessic:

  • 50 g d’ametlla en pols
  • 50 g de farina
  • 100 g de sucre
  • 150 g de clares d’ou (la clara de 3 ó 4 ous, dependrà del tamany)
  • 20 g de nata

-Per al pastís de mató:

  • 2 rovells
  • 100 g sucre
  • 125 g de llet sencera
  • 250 g de mató (brull/ brossat)
  • 250 g de nata semi muntada
  • 3 fulls de gelatina (7-10 grams aproximadament)
  • Una mica d’aigua freda per hidratar els fulls de gelatina

-Per a decorar/servir:

Estris: Màquina de muntar clares/ TMX, mànega pastissera silpat/làmina de silicona o paper de forn, cassó/ TMX per fer la crema, motlle de 20-22 cm de Ø o motlles individuals de silicona

Elaboració:

-Base de pa de pessic:

1.- Escalfa el forn a 180º.

2.- Munta les clares a punt de neu. Quan comencen a endurir posa-li el sucre. Agrega la farina i l’ametlla en pols i remena. Finalment afegeix la nata i acaba de barrejar amb una espàtula.

6-4-pastis mato-2-26-4-pastis mato-2-36-4-pastis mato-2-46-4-pastis mato-2-5

3.- Col·loca una làmina de silicona a sobre d’una plata de forn. Posa la barreja dins d’una màniga pastissera i cobreix la làmina formant una capa ben prima amb la pasta fent ziga-zaga de dalt a baix. A mi avui m’ha eixit bastant gruixuda, millor si l’escampes un poc més.

6-4-pastis mato-3-16-4-pastis mato-3-2

4.- Enforna a 180º durant 8 minuts.

6-4-pastis mato-4

5.- Quan estiga fred, talla’l amb la forma del motlle que vages a utilitzar ja siga un motlle gran o motlles petits individuals.

6-4-pastis mato-46-4-pastis mato-4-26-4-pastis mato-4-3

-Mousse de mató:

Per fer la mousse de mató, haurem de fer una crema anglesa que posteriorment es barrejarà amb la gelatina, la nata i el mató.

6.- Abans de començar posa els fulls de gelatina en un bol amb aigua freda i deixa que es rehidraten.

6-4-pastis mato -6

7.- Per fer la crema barreja els rovells, el sucre i la llet.

Si ho fas amb TMX posa tots els ingredients al vas, i programa 8 minuts a 90º velocitat 4.

6-4-pastis mato-76-4-pastis mato-7-26-4-pastis mato-7-3

Si ho fas en un cassó, barreja tots els ingredients i posa a escalfar a una temperatura moderada fins que espesse. Remena en tot moment. No ha d’arribar a bullir, no ha de passar dels 80-90º perquè si no se’ns tallaria. (Si et passara això, pots batre-ho amb el túrmix fins que torne a tenir una consistència suau).

8.- Posa la gelatina ja hidratada en la crema que has fet i remena perquè es dissolga bé. No ha de quedar cap grumoll.

6-4-pastis mato-8

9.- Ara ens queda agregar el mató i la nata. Quan tritures el mató has d’anar en compte que la barreja no estiga molt calenta ja que ens canviaria la textura i el sabor del mató, per tant, el que faig jo és muntar la nata en un bol i agregar-li el mató.

6-4-pastis mato-9-26-4-pastis mato-9-1

10.- Un cop barrejats aquestos ingredients, ja els ajuntem amb la crema.

 

6-4-pastis mato-10

11.- Posa en un motlle de 20 cm o motlles individuals a sobre del pa de pessic que has tallat com a base. Si ho fas en motlles individuals de silicona, veuràs que el pa de pessic sura cap a munt. No et preocupes, desprès li dónes la volta per a servir-lo.

 6-4-pastis mato-11-16-4-pastis mato-11-1-2

12.- Deixa refredar en la nevera.

6-4-pastis mato-12

Nota: En el nostre cas hem fet les dues versions amb mel i amb coulis. El coulis l’hem fet amb maduixes i ara que es temporada de cireres, aquestes també li quedarien molt bé.

Temps total: menys de 30 minuts + 3-4 hores de repòs perquè qualle el pastís

I esta és la nostra aportació a la proposta de Memòries d’una Cuinera d’este mes:  

MEL_I_~1

Bon profit!!

9 comentaris :

  1. Marta, el Memòries d'aquest mes ens ha desfermat la imaginació cosa fina. No té pèrdua aquest pastís que has fet.
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es que fins ara per a mi mel i mató era això mel + mató. Aquestes noies ens han fet escalfar-nos el cap!! ... però i lo bé que ens ho pessem??

      Elimina
  2. òndia!!! QUin pastís més ben fet! T'ha quedat estupendo, amb coulís o sense, el que compta és la base. I la teva idea m'ha agradat moltíssim. Petons

    ResponElimina
  3. supose què el mato és requesón, en valencià no sé com es diu, ha de estar ben bo,pnets!!!

    ResponElimina
  4. quina bona idea fer un pastís!!!! t'ha quedat xulíssim. Moltíssimes gràcies per participar!!! petonets

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs avui he entrat a Memories i quasi em dona algo quan he vist que no se m'havia quedat registrada la meua proposta!! Este mes ens heu fet pensar!! (com sempre je,je)

      Elimina
  5. Quin pastís més maco t'ha quedat!!
    Això de que posis tota la explicació amb les fotos està molt bé!
    Vaig a xafardejar una mica pel blog!! que de moment el que he vist fa molt bna pinta!!

    ResponElimina

(Si no tens perfil de Google comenta com a Nom/url i no posis res al camp de url. Els comentaris anònims són considerats spam. Si us plau, no deixes el comentari sense signar, ja que no et puc posar una cara, et posaré un nom :-). )