GALERIA DE FOTOS

dimecres, 21 d’octubre del 2015

BROWNIE AMB XOCOLATA BLANCA I GERDS de Rachel Allen

Avui portem una adaptació d’una recepta de Rachel Allen. A més de la textura humida característica dels brownies, el que té d’especial aquest és que combina la dolçor dels trossets de xocolata blanca amb l’acidesa dels fruits vermells.

6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-ppal2

M’agrada molt la fruita, però menjar-la cuita en els pastissos, a excepció de les pomes, mai ha estat la meua debilitat. En tastar aquest pastís us assegure que vaig canviar de parer! 
Katy, gràcies per donar-me a conéixer aquesta delícia!

Ingredients:

  • 200 g de xocolata negra picada o a trossos
  • 150 g de mantega a temperatura ambient
  • 180 g de sucre*
  • 3 ous
  • 150 g de farina
  • 1 culleradeta de llevat químic tipus Royal
  • 125 g de xocolata blanca* picada a quadrets més o menys irregulars
  • 125 g de gerds (més un grapadet per decorar)

    *En la recepta original s’utilitzen 225 g de sucre i 125 g addicionals de xocolata blanca per a decorar. Pel meu gust és massa dolç, per tant, quan el faig trec una mica de sucre (només n’hi pose 180 g) i no el decore amb més xocolata blanca.

    Estris: batedora de barnilles, sedàs/ colador, espàtula, motlle quadrat de 20x20 cm (aproximadament)

    Elaboració:

    1.- Escalfa el forn a 180ºC i folra la base d’un motlle d’aproximadament 20 x 20 cm amb paper de forn. Unta els costats amb oli o mantega.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-1-16-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-1-2

    2.- Posa la xocolata negra en un bol i fon-la al microones. Programa primer un minut i mig, comprova si s’ha fos i programa un altre minut a la mateixa potència. Segurament en 3 minuts ja la tindràs llesta però és important que vages obrint el microones cada vegada per tal de comprovar-ho i que no se’t creme. Agrega la mantega a temperatura ambient i el sucre i barreja bé.

    També, si ho prefereixes, aquest pas els pots fer al bany Maria.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-2-16-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-2-26-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-2-36-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-2-4

    3.- Bat els ous fins que queden espumosos i agrega la barreja de xocolata negra, mantega i sucre.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-3

    4.- Passa la farina i el llevat per un sedàs o un colador i torna a mesclar per tal que quede tot ben integrat.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-4

    5.- Agrega la xocolata blanca tallada a quadradets i seguidament els gerds. Barreja amb molta cura.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-5

    6.- Aboca la barreja al motlle i allisa la superfície amb una espàtula per tal que puge igual per totes bandes.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-6

    7.- Abaixa la temperatura a 170º C i cou durant uns 30-35 minuts.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-7-16-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-7-2

    8.- Trau del forn i deixa reposar com a mínim uns 30 minuts abans de tallar-lo a quadrets i servir-lo.

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-ppal1

    Notes: Si vols decora amb gerds per sobre i si ets molt llaminer amb una mica de xocolata blanca.

    A la primavera es poden substituir els gerds per maduixes i també està molt bo.

    Es conserva bé uns 3-4 dies a dins d’una caixa metàl·lica, encara que si en sobra, jo preferisc congerlar-lo.

    Temps total: 1h 30 min

    6-1-Brownie xoco blanc i gerds cuinadiari-ppal3

    Font: recepta basada en el Chocolate Fudge Squares with White Chocolate and Raspberries de Rachel Allen

    I si us agraden els brownies, us recomane aquesta altra bombeta: un brownie fet amb moniato  i anous, molt adient per a aquest època:

  • 6-1-brownie boniato-cuinadiari-ppal2

    Bon profit!!

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

    Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

    Marta

    dilluns, 28 de setembre del 2015

    COCHINITA PIBIL de Ferran Adrià

    La Cochinita Pibil és un plat mexicà típic de la Península del Yucatán. Tradicionalment es prepara adobant carn de porc i coent-la en un forn de pedra enterrat (Pib és la paraula maia per a designar aquest tipus de forn). La carn adobada s’acostuma a embolicar en fulles de plataner i després es cou a dins d’un recipient.

    Avui dia, la manera més senzilla de coure la cochinita pibil a casa és utilitzant l’olla de pressió o el forn, fent una papillota amb paper d’alumini, ja que fulles de plataner, almenys on visc jo, no és massa habitual trobar-ne.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal

    Ingredients per a 6 persones aproximadament:

    -Per a marinar la carn:

    • suc d’una taronja gran
    • 1 cullerada d’orenga seca
    • 1 cullerada de comí en pols
    • 3 cullerades de vinagre de vi blanc
    • 180 g de pasta d’arxiota* (aproximadament 1 pot menut)
    • un raig d’oli
    • 1 tros de cap de llom de 1300 g (peça sencera, sense tallar)
    • sal i pebre

    -Per a coure la carn:

    • 1 ceba gran tallada en juliana
    • Si es cou amb olla de pressió: fulla de plataner o una pell de plàtan mascle (opcional)**

    -Acompanyament:

    • 2 cebes morades menudes
    • suc de 1/2 llima
    • xili havaner al gust
    • crema agra (opcional)

    -Per a servir:

    • tortillas mexicanes

    *L’arxiota o bixa orellana és el condiment que li dóna el color roig tan característic a este plat. S’extreu picant les llavors del fruit. La pasta d’arxiota, ja llesta per a utilitzar, la trobareu en botigues especialitzades en productes sud americans o grans superfícies. Jo la compre habitualment en una carnisseria Halal on venen també altres productes internacionals difícils de trobar en altres supermercats. Hi ha diferents marques i també això farà que el color siga més rogenc o més marronós i la consistència més o menys líquida.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-arxiota

    **Si no en tens, posa la carn directament a l’olla. Posiblement hauràs d’afegir mig gotet d’aigua per tal que la salsa no estiga tan densa i no s’agafe al fons de l’olla.

    Estris: bol gran, batedora, bol menut per a la ceba de l’acompanyament, safata de forn o olla de pressió i paper d’alumini

    Elaboració:

    1.- Barreja en un bol el suc de taronja, l’orenga, el comí, el vinagre, la pasta d’arxiota i l’oli. Depenent de la marca que utilitzes hauràs de fer servir la batedora o bé escalfar la salsa uns segons al microones per tal que es barregen bé tots els ingredients i es puga escampar bé per sobre de la carn.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-1

    2.- Prepara la carn. Lliga-la amb un cordill, salpebra-la, i punxa-la unes quantes vegades amb un ganivet per tal que s’impregne bé amb l’adob que acabem de fer.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-2

    3.- Posa el tros de carn en el bol on has preparat l’adob i cobreix-la bé amb aquest. Tapa amb film transparent i deixa marinar a la nevera si pot ser tota la nit, si no, almenys 4 hores.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-3

    4.- L’endemà courem la carn. Com hem avançat a la introducció, la pots coure al forn fent una papillota amb paper d’alumini o a l’olla de pressió.

    4.a.- Si la cous al forn: Encén el forn a 200 ºC. Prepara dos trossos grans de paper d’alumini en forma de creu. Trau la carn del bol i posa-la a sobre de l’alumini. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana i el marinat. Tanca bé com si fóra una papillota. Cou a 200 ºC durant una hora i mitja.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-4a

    4.b.- Si la cous amb olla de pressió: Posa la carn a l’olla de pressió. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana, el marinat i mig gotet d’aigua si veus que la consistència de la salsa és massa densa. Remena bé i tanca l’olla. Cou durant uns 25-30 minuts. Com la pasta és tan densa és fàcil que s’enganxe a l’olla per tant, abans de tancar l’olla remena bé i cou a foc suau. També es pot posar al fons de l’olla una pela de plàtan mascle que li aportarà també un sabor més original.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-4b-

    5.- Mentrestant prepara l’acompanyament: pica la ceba morada i fica-la en un bol. Agrega el suc de mitja llima, xili havaner picat al gust i una mica de sal. Deixa reposar a la nevera.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-5

    6.- Quan la carn estiga cuita trau-la del forn o de l’olla de pressió. Lleva-li el cordill amb molta cura de no cremar-te. Esgarra la carn en el sentit de les fibres i d’aquesta manera pararà més tendra que si la talles a rodanxes.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-6

    7.- Tritura la salsa que ha quedat juntament amb la ceba i tira-la per sobre de la carn.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-7-18-Cochinita pibil cuinadiari-7-2

    8.- Escalfa les tortilles mexicanes al forn o al microones i embolica-les amb paper d’alumini o en un drap de fil per mantenir-les calentes.

    Suggeriment: serveix aquest plat amb “tortillas” mexicanes. Si tens convidats, altres plats que combinen molt bé amb aquest són guacamole, chili con carne, arròs blanc de guarnició, una fondue de formatge en pa de pagès, uns nachos, etc.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal3

    Font: recepta basada en la Cochinita Pibil del llibre El Menjar de la Família de Ferran Adrià i l’equip del Bulli.

    Temps total: maceració una nit o mínim 4 hores, cocció de 25 minuts (en olla de pressió) a 1 hora i mitja (al forn), preparació 10 minuts.

    8-Cochinita pibil cuinadiari-ppal2

    Bon profit!!

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

    Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

    Marta