GALERIA DE FOTOS

diumenge, 5 d’octubre del 2014

PATATES DUQUESSA (CREÏLLES DUQUESSA)

Les creïlles o patates duquessa són una guarnició que tot i que avui dia poden semblar una mica retro, són alhora molt vistoses. Són petites flors de puré de creïlla que s’enfornen per aconseguir un color daurat i una textura cruixent per fora però lleugera i esponjosa per dins.

3-patates duquessa cuinadiari-ppal1-2

Queden molt bé acompanyant plats de carn o de peix.

3-patates duquessa cuinadiari-ppal3

Ingredients per a 4 persones:

  • 500 g de creïlles (patates)
  • aigua per a bullir-les
  • 50 g de mantega
  • 1 rovell d’ou
  • sal i pebre

Estris: cassó per a bullir les patates, colador, premsa-patates o forquilla, espàtula, mànega pastissera, embocadura arrissada, paper de forn/ làmina de silicona, safata de forn.

Elaboració:

1.- Posa a bullir aigua amb sal en una olla i vés mentre pelant i tallant a trossos grans les creïlles.

3-patates duquessa cuinadiari-1-13-patates duquessa cuinadiari-1-2

2.- Bull-les uns 20 minuts fins que estiguen blanetes. Han d'estar ben cuites, en cas contrari no les podrem aixafar bé i ens quedaran trossos durs. Cola-les.

3-patates duquessa cuinadiari-2-13-patates duquessa cuinadiari-2-2

3.- Posa el forn a escalfar a 180ºC.

3-patates duquessa cuinadiari-3

4.- Per no tacar més estris, torna a posar les creïlles a la cassola. Agrega la mantega i aixafa les creïlles amb una forquilla de fusta o de plàstic o amb un premsa-patates fins obtenir un puré ferm i sense cap trosset de patata (ens podria embossar l’embocadura de la màniga pastissera).

Encara que siga una feina pesada perquè has d’intentar que quede un puré homogeni, no ho faces amb túrmix, ja que la textura quedarà enganxosa.

Comprova el punt de sal i afegeix una mica de pebre. Seguidament agrega el rovell d’ou batut i remena. Et serà més fàcil ara utilitzar una espàtula per acabar de barrejar.

3-patates duquessa cuinadiari-4-13-patates duquessa cuinadiari-4-23-patates duquessa cuinadiari-4-33-patates duquessa cuinadiari-4-4

5.- Prepara una màniga pastissera amb una embocadura arrissada i fica el puré a dintre. En moltes ocasions, jo utilitze una bossa de plàstic com a màniga pastissera però en este cas no ho recomane massa ja que si aquesta no és molt resistent, se’t trencarà de seguida perquè el puré és molt dens. Vés fent les “flors” de puré de patata. Si veus que alguna et surt malament, l’agafes i la tornes a posar en la mànega pastissera.

3-patates duquessa cuinadiari-5-13-patates duquessa cuinadiari-5-2

Una vegada les tens totes fetes, les podries pintar amb la clara que no hem fet servir. Jo personalment no ho faig perquè tot i que ho faces amb cura, al passar-li el pinzell les deformes una mica. Els dóna més color però tampoc li aporta tanta diferència al resultat final.

6.- Enforna-les durant uns 20-25 minuts o fins que estiguen daurades. (En l’ultim moment pots gratinar-les una mica per donar-los més color però vés amb molt de compte perquè les puntes es torren fàcilment).

3-patates duquessa cuinadiari-6-13-patates duquessa cuinadiari-6-2

7.- Serveix-les de seguida. Són acompanyaments ideals per a plats peix o de carn com este pollastre al forn o un fricandó.

3-patates duquessa cuinadiari-ppal2

Temps total: un poc més d’una hora

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.

diumenge, 28 de setembre del 2014

FRICANDÓ DE VEDELLA AMB MOIXERNONS

La recepta d’esta setmana és una recepta tradicional catalana que es fa amb carn de vedella i bolets. No és un plat complicat de fer, el seu èxit rau en disposar d’una vedella de qualitat, fer un bon sofregit i coure-ho tot lentament, sense presses.

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal2

El resultat és un plat amb una salsa lligada, gustosa i una carn que es desfà a la boca. 

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal4-

Admet perfectament la congelació, per tant, quan la faces, val la pena fer-ne gran quantitat.

Ingredients:

  • 75 gr de moixernons
  • 550 g d’aigua tèbia (aproximadament) per a remullar els moixernons
  • 2 Kg de vedella tallada fina (part de la llata o rodó de l’esquena)
  • farina per enfarinar la carn
  • oli
  • sal
  • 3 cebes picades en trossets menuts (uns 600 g)                       
  • 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 g). Si no és temps de tomaques, utilitza tomaca sencera de pot
  • 1 bon raig de brandi o de vi ranci (uns 60 g, un gotet de tallat)
  • 200 g de vi blanc
  • l’aigua d’haver remullat els moixernons
  • 200-300 g d’aigua addicionals (o la necessària per acabar de cobrir la carn)
  • Herbes i espècies al gust: una fulla de llorer, un tros de branqueta de canyella (2 dits i mig aproximadament), 2 claus d’olor, un xic de nou moscada, una branqueta de romaní, una culleradeta d’herbes provençals…

-Per a la picada:

  • 2 alls
  • unes fulles de julivert
  • un grapat d’ametlles (o d’ametlles i/o avellanes)
  • 2 galetes tipus Maria, carquinyols o una llesca de pa

Estris: bol per a remullar els bolets, un tros de paper d’alumini o un plat per enfarinar la carn, cassola ampla, colador de tela, xino/turmix.

Elaboració:

1.- Posa els bolets a remulla en aigua tèbia.

2-1-Fricando Cuinadiari-1-12-1-Fricando Cuinadiari-1-2

2.- Demana al teu carnisser que et talle la llata a filets prims. Fes-los uns tallets al voltant per tal que a l’hora de fregir-los no s’arronsen. Salpebra la carn i passa-la per farina. Posa oli en una cassola i fregeix els bistecs fins que es dauren lleugerament per les dues bandes. No et preocupes si no estan cuits del tot, s’acabaran de fer desprès. Trau-los de la cassola i reserva.

2-1-Fricando Cuinadiari-2-12-1-Fricando Cuinadiari-2-22-1-Fricando Cuinadiari-2-32-1-Fricando Cuinadiari-2-4

3.- Trau les restes de farina de la cassola i en el mateix oli fes el sofregit. Si cal, afegeix-ne més d’oli. Primer posa la ceba (tallada ben menuda) i cou-la lentament durant uns 15-20 minuts. Desprès afegeix la tomaca ratllada amb una miqueta de sal i de sucre i cou uns altres 15 minuts. Ha de quedar un sofregit concentrat i confitat.

2-1-Fricando Cuinadiari-3-12-1-Fricando Cuinadiari-3-22-1-Fricando Cuinadiari-3-32-1-Fricando Cuinadiari-3-4

4.- Agrega el brandi i deixa que s’evapore (3-5 min).

2-1-Fricando Cuinadiari-4-12-1-Fricando Cuinadiari-4-2

5.- En este punt pots optar per passar el sofregit pel xino o pel turmix per tenir una salsa més lligada (també per si hi ha gent que li molesta trobar-se els trossos de ceba o tomaca), o bé pots deixar-ho tal qual sense triturar.

2-1-Fricando Cuinadiari-5-12-1-Fricando Cuinadiari-5-2

6.- Escorre els moixernons i passa l’aigua d’haver-los estovat per un colador de roba per si hagueren soltat una mica de terra. Reserva aquesta aigua. Incorpora la carn una altra vegada a la cassola juntament amb els moixernons.

2-1-Fricando Cuinadiari-6-12-1-Fricando Cuinadiari-6-2

7.- Tira el got de vi blanc, l’aigua dels moixernons i acaba posant l’aigua necessària per a cobrir tota la carn (de 200 a 300 ml). Afegeix ara també les espècies.

2-1-Fricando Cuinadiari-7-12-1-Fricando Cuinadiari-7-22-1-Fricando Cuinadiari-7-32-1-Fricando Cuinadiari-7-4

8.- Tapa la cassola i deixa coure a foc lent durant una hora o hora i mitja. Remena de tant en tant, pensa que a l’haver enfarinat la carn, la salsa es torna espessa i es pot enganxar. Al cap d’una estona d’estar bullint comprova el punt de sal.

2-1-Fricando Cuinadiari-8-12-1-Fricando Cuinadiari-8-2

9.- Mentre es va coent la carn prepara la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica’ls fins reduir-los a una pasta. Desprès de l’hora o hora i mitja, tira la picada per sobre del fricandó. Remena i deixa coure uns 15 minutets més.

2-1-Fricando Cuinadiari-9

10.- Si pots, deixa’l reposar almenys d’un dia per l’altre, estarà més bo. Per tant si tens convidats, el pots fer perfectament amb antelació. 

Degustació: Serveix amb puré de patata, unes patates duquessa i prepara pà per a sucar!

2-1-Fricando Cuinadiari-ppal3-

Notes: Si vols fer una versió més econòmica, utilitza bolets congelats o de pot. Fins i tot pots substituir la vedella per cap de llom. No serà el veritable Fricandó però també hauràs fet un guisat molt bo.

Temps total: 2 hores i mitja

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dijous, 11 de setembre del 2014

CASSOLETES RÀPIDES DE POLLASTRE. L’alternativa a les croquetes

A casa agraden molt les croquetes però a mi se’m fa una muntanya cada vegada que les he de fer: esmicola la carn, fes la beixamel, deixa reposar, forma-les, passa-les per farina, ou i pa i desprès fregeix-les…
Al final, la majoria de les vegades faig aquestes miniquiches com alternativa a les croquetes.

5-miniquiches rapides cuinadiari-ppal1

El que té de bo fer-les és que no importa si la beixamel et queda més o menys densa, no has de deixar reposar la barreja, i  t’estalvies haver de fregir, la qual cosa fa que tot el procés siga més ràpid i net.

Per als defensors de les croquetes, dir-vos, que tot i que no trobareu la cobertura cruixent de pa fregidet, tindreu una pasta fina també cruixent amb un interior de croqueta.

Ingredients per a 16 cassoletes:5-miniquiches rapides cuinadiari-la cocinera

-Per a la base:

  • un paquet de 16 làmines de pasta per a fer pastissets*

*a mi em funcionen bé La Cocinera
(vaig provar una altra  marca i no em van agradar)

-Per al farcit:

  • Una bona cullerada de mantega

  • una mica d’oli

  • 1/2 ceba picada ben menuda

  • uns 170 g de carn de pollastre a l’ast o de pollastre del caldo (uns 170 g)

  • 70 g de pernil dolç

  • 70 g de pernil salat

  • 1 got de llet tèbia (aprox. 200 g)

  • 1 cullerada de farina

  • nou moscada, pebre i sal

 

-Per a la cobertura:

  • 1 rajolí de nata per a cada cassoleta

  • Parmesà ratllat

Estris: motlles de silicona per a fer magdalenes, TMX/paella per a la beixamel

Elaboració:

-El farcit:

1.- Posa la mantega i un raig d’oli en una paella. Quan estiguen calents agrega la ceba amb una mica de sal i ofega-la durant 15-20 minuts.

5-miniquiches rapides cuinadiari-1-15-miniquiches rapides cuinadiari-1-2

2.- Mentrestant esmicola la carn i talla el pernil.

5-miniquiches rapides cuinadiari-2-15-miniquiches rapides cuinadiari-2-2

3.- Escalfa el forn a 180º funció ventilador + calor a dalt i baix.

4.- Posa el pernil salat i el pernil dolç a la paella. Dóna unes voltes. Si cal, afegeix un poc més d’oli.

5-miniquiches rapides cuinadiari-3-15-miniquiches rapides cuinadiari-3-2

5.- Ara afegeix la farina i remena bé.

5-miniquiches rapides cuinadiari-5-15-miniquiches rapides cuinadiari-5-2

6.- Agrega la llet tèbia i cou fins que comence a espessir.

5-miniquiches rapides cuinadiari-6-15-miniquiches rapides cuinadiari-6-2

7.- Finalment posa el pollastre i barreja bé. Comprova el punt de sal.

5-miniquiches rapides cuinadiari-7-15-miniquiches rapides cuinadiari-7-2

8.- Folra els motlles amb les làmines de pasta. Vés amb compte perquè es trenquen amb facilitat. Ompli-les amb el farcit i tira per sobre un raget de nata i un polsim de parmesà ratllat

5-miniquiches rapides cuinadiari-8-15-miniquiches rapides cuinadiari-8-2

9.- Fica al forn uns 12-15 minuts. Passat aquest temps, comprova que estiguen fetes per baix. Si encara estan tovetes, cou uns minutets més amb calor només a baix fins que estiguen cruixents.

5-miniquiches rapides cuinadiari-9-15-miniquiches rapides cuinadiari-9-2

Temps total: farcit: 25-30 minuts, forn: 15 minuts

5-miniquiches rapides cuinadiari-ppal2

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a
Facebook, Pinterest o a Twitter.