GALERIA DE FOTOS

divendres, 8 de juliol del 2011

BULLIT VALENCIÀ

El bullit és molt típic al País Valencià. No té cap secret, no deixa de ser un plat de verdura bullida, però no sé perquè, és un plat molt socorregut el qual totes les famílies valencianes acostumen a prendre per sopar tant a les nits d’estiu com d’hivern.

Bàsicament porta creïlla, ceba i després “la part verda” que normalment és bajoca (mongeta tendra). Segons l’època de l’any es pot fer també amb bledes, col, carxofes o borratges, però el que jo reconec com a bullit o almenys el que més es fa a ma casa és amb bajoca tant redona com plana.





Ingredients:

-Per fer la verdura:
  • 1 kg bajoca plana o rodona (mongeta tendra)
  • 2 cebes tallades a quarts
  • 3-4 carlotes tallades en trossos d’uns 3 centímetres
  • 6 creïlles mitjanes senceres o tallades en 4 trossos
  • Aigua 
  • Oli d’oliva
  • Sal

-Per amanir:
  • Oli i vinagre/ mantega/ maionesa, sal maldon

La quantitat dels ingredients les pots ajustar perfectament al teu gust.

Estris: olla de pressió o TMX.

Elaboració amb olla de pressió:

1.- Prepara la verdura: Talla la punta a les bajoques i neteja-les. (Si les utilitzes congelades, este pas te l’estalvies). Pela la carlota i talla cada una en 4-5 trossos. Pela les creïlles i les cebes i talla-les en quarts o en octaus segons la seua mida.

2.-Posa poqueta aigua en una olla i afegeix la verdura*. A mi m’agrada deixar les creïlles per a una mica més tard així evitem que les bajoques queden massa dures o la creïlla massa feta. (si les bajoques són congelades, això és igual).

3.- Afegeix  la creïlla.

4.- Tapa l’olla i deixa uns 15 minuts a partir que comence a traure el vapor.




(*) Nota: Si tens un estri dels de coure al vapor, posa'l al fons de l'olla afegint aigua fins a arribar a aquest estri. D'aquesta manera es conserven millor les vitamines i també el sabor de la verdura.

Elaboració amb TMX:

1.- Prepara la verdura.

2.- Omple el vas de la TMX amb un litre d’aigua. Col·loca les verdures trossejades i reparteix-les entre el cistell i el varoma. A mi m’agrada posar la bajoca al cistell perquè a l'estar en contacte amb l’aigua no quedarà tan dura. La creïlla la posarem a dalt al varoma. Si volem fer ous bullits, els posarem al varoma enrotllats amb film.

3.- Programa 45-50 minuts temperatura varoma.

Si no fas massa quantitat i et cap tot al cistell, pots aprofitar per fer al varoma un tros de salmó o de qualsevol peix (però el ficarem els últims 10 minuts i a sobre d'unes fulles d'enciam).

Degustació: encara que pot semblar un plat simple de verdura, es pot menjar de diferents formes:

-En calent: El podem menjar calent amanit amb una mica d’oli i vinagre. A nosaltres ens agrada xafar la verdura amb una mica de mantega i sal maldon (queda molt bé la barreja de la mantega amb la patata i la carlota) i acompanyar amb una truita, un tros de carn o de peix.

-En fred: el pots utilitzar per fer una amanida afegint-hi ou dur, tonyina, olives, maionesa, etc.


També, si tens xiquets els hi pots triturar les verdures i fer un puré.

De vegades jo a l’endemà, si en sobra, faig un plat d’aprofitament afegint-li cigrons i bacó. Clickeu aquí per veure la recepta. 

Temps total: 30 minuts

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si fas la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabentat de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a 
InstagramFacebookPinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!

Bon profit!!

Marta

TOMACAT

El tomacat (pronunciat /tomakát/) és una recepta que es fa molt a la comarca de la Marina Alta i no pot faltar al receptari d’un valencià.

Existeixen moltes variants: amb pebrera roja i verda, amb albergínia, amb pinyons, amb sangatxo (parts de la tonyina negres i salades), etc.
El tomacat d'avui és ben senzill: només porta pebrera roja, tomaca, all i julivert i uns pinyonets. Més endavant us posarem la recepta amb sangatxo.

El tomacat s’utilitza com a guarnició de carns i peixos però sobretot s’utilitza per a fer coques i pel farcit dels nostres pastissets. I com podeu veure és la versió valenciana del pisto manxeg o de la samfaina que es fa a Catalunya.





Ingredients:
  • 4 pebreres rojes
  • oli (un bon raig)
  • 400 g de tomaca trossejada de pot 5 ó 6 tomaques (també pots posar senceres de pot i les vas trossejant amb la pala
  • 3 alls pelats i trossejats
  • 1 mica de julivert
  • 1 culleradeta de sal
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1 grapadet de pinyons

Si en vols fer més, duplica les quantitats i si te'n sobra, el pots congelar.

Estris: una olleta/ olleta +forn, escumadora o pala

Elaboració:

1.- Talla les pebreres a dauets d’un centímetre més o menys. 






2.- Posa una cassola amb un fons d'oli i ofega-les.


3.- Quan comencen a canviar de color, afegeix els alls pelats i trossejats i el julivert.


És molt pràctic tenir el julivert al congelador tancat en bosses de plàstic.


4.- Als 4-5 minuts posa-hi el pot de tomaca, la sal i el sucre.




5.- Deixa que es cuine durant uns 45 minuts.


Una altra forma d’elaborar-lo:


Si tens temps, prova de fer el tomacat primer escalivant les pebreres. Les pots torrar directament a la flama del foc (si tens cuina de gas o si no, torra-les al forn durant 45-50 minuts). Pela-les, i continues en el pas 3. De sabor queda boníssim!! 






Temps total: 1 hora (o una hora i mitja si torres la pebrera)

Has provat les coques amb tomacat?



Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix-la amb nosaltres. Moltes gràcies!!

Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.

Marta