Ingredients per a 8 persones:
GALERIA DE FOTOS
diumenge, 11 de novembre del 2012
ESPINACS, CEPS I OU POCHÉ
Ingredients per a 8 persones:
dimecres, 7 de novembre del 2012
BROWNIE DE MONIATO AMB ANOUS
Realment, després de l’empatx de la Castanyada no convé fer massa excessos, però clar, l’excusa ha estat aprofitar uns moniatos al forn que ens han sobrat, per tant ho hem de mirar pel cantó positiu ja que a casa, llançar menjar a les escombraries és un pecat.
El que no sabíem és que evitant un pecat, n’hem fet un altre: hem descobert una recepta boníssima, de les que repetirem sí o sí. A partir d’ara, quan torrem moniatos en farem de més expressament perquè ens sobren i puguem fer aquest pastís.
La recepta és del Dan Lepard, molt conegut pels seus llibres sobre pastisseria i pans fets a casa. On he trobat la recepta, a Le Guardian, ell explica que per a aconseguir la textura típica del brownie, és a dir, fet per fora i humit per dins, s’ha d’arribar a una proporció perfecta de sucres, greixos, farina, ous, etc. El que s‘aconsegueix en aquest brownie incorporant el moniato entre els ingredients, és que puguem reduir una mica el contingut en greix i sucre. Si és així, i aquest és un brownie més sa i que engreixa menys, us animareu a provar-lo, no?
Mireu quina pinta...
Ingredients:
- 100 g de mantega sense sal
- 200 g de xocolata trossejada (125+75)
- 200 g de carn de moniato torrat al forn (aproximadament 2 moniatos menuts)
- 125 g de sucre roig (moré)
- 2 ous mitjans
- Unes gotetes d’extracte de vainilla
- 100 g de farina
- ¼ culleradeta de llevat químic
- 100 g de nous (ell en posa de pacanes, jo de les de tipus “Califòrnia”)
- Opcional: Sucre glas per empolvorar per sobre (això és de la meua collita, en Lepard no ho fa però diguem que queda bonic i a ningú li amarga un dolç)
Estris: motlle de forn de 20 x 20 cm, (paper de forn si el nostre motlle no és de silicona), barnilles barrejadores/ TMX*, bol apte per a microones
*Aquesta és una recepta que no necessita pujar clares per tant, si no tens la màquina típica de pujar les clares ni TMX, també ho pots fer amb una batedora manual de barnilles o amb una forquilla i una espàtula. Amb túrmix no és convenien perquè és una massa molt densa i potser el cremes, si no hi ha més remei utilitza’l fins abans d’incorporar la farina
Elaboració:
COM FOLRAR MOTLLES PER A FER PASTISSOS
Us mostre aquí una manera pràctica de folrar els motlles perquè pugueu desemmotllar els bescuits de la millor forma possible.
MOTLLES RECTANGULARS I QUADRATS:
1.- Agafa un paper de forn i el motlle que utilitzaràs. Marca amb un llapis la forma del motlle. Retalla-la. Aquest tros de paper el reservarem per a la base.
2.- Retalla també una banda llarga de paper per folrar les “parets”. Aquesta banda haurà de ser una mica més alta (un parell de dits) del que pujarà el pastís.
MOTLLES RODONS:
Per a folrar un motlle rodó, precedirem de la mateixa manera encara que la base la podrem fer de diferents maneres.
Una altra manera és tallant un tros quadrat de més o menys la mida de la base del motlle. La doblegarem per la meitat formant un rectangle. El rectangle el tornarem a doblegar fins formar un altre quadrat, i el quadrat el tornarem a doblegar fins a formar un triangle. Aquest triangle el tornarem a doblegar sobre si mateix i farem un triangle més estret. Aquest últim triangle, el posarem al centre del motlle rodó i tallarem de forma corba el que ens sobra. Quasi millor que ho vegeu en fotos:
Les vores del motlle les farem de la mateixa manera que en els motlles quadrats:
Veuràs que és facilíssim treure el paper:
Una altra manera més ràpida però una mica menys "fina" si es pot dir així de folrar motlles rodons com el de la foto, que tenen una basse rodona que descansa sobre les vores del motlle, és aquesta:
Es talla un tros que cubrisca tot el motlle, i per sobre posem la placa rodona de la base.
Igualment a mi m'agrada també folrar aquesta base:
- És aconsellable que encara que usem un motlle de silicona, li posem almenys una base de paper al fons, així, d'aquesta manera desemmotllarem molt millor el nostre pastís.
- Si el motlle és molt menut o el paper de forn rellisca sobre el motlle, prova a posar una mica de mantega al motlle perquè aquest no es moga.
Marta
dimarts, 30 d’octubre del 2012
LA CASTANYADA I EL PRIMER ANYET DE CuinaDiari
diumenge, 28 d’octubre del 2012
GALETES DE MANTEGA ESTIL DANESES
La proposta d’aquest mes de Memòries d’una Cuinera són les galetes, una proposta ben encertada ja que a casa últimament ens ha donat per fer-ne de tot tipus. El que ens ha costat més feina però ha estat triar quines galetes de les que fem ens agraden més. I finalment hem triat aquestes galetes de mantega amb un toc de coco i vainilla perquè ens recorden molt a les galetes daneses, les típiques de la caixa blava:
Ingredients per a aproximadament 25-30 galetes menudes:
SUCRE GRANULAT AMB UN TOC D’ANÍS
Aquesta és una elaboració que és molt senzilla i és molt útil tenir-la ja feta al rebost per utilitzar-la en receptes com coques dolces, galetes, etc.
Ingredients*:
dijous, 25 d’octubre del 2012
CODONYAT (TMX)
- 1 llima (llimona) sense pell ni part blanca ni pinyols
- 1 kg de codonys amb pell, tallats en quarts i sense els pinyols (la pell és on es troba part de la pectina que és el que fa que espessisca)
- 700-800 g de sucre
Estris: un raspallet per netejar bé la pell dels codonys, un bon ganivet per tallar els codonys, TMX, carmanyoles per conservar el codonyat
Elaboració:
1.- Neteja bé els codonys i trau-los el borrisol amb un raspell. Sense pelar-los talla’ls a trossos i trau les llavors.
3.- Programa 40 minuts, temperatura 100ºC, velocitat 5. Posa el cistell damunt de la màquina perquè no esguite. En la nova versió de cookidoo, primer es programa 30 min/100ºC/vel5 i després obres el vas, baixes les restes de les parets, i programes 15 minuts més a la mateixa velocitat i temperatura.
A mesura que vaja refredant-se s’anirà espessint cada vegada més. Quan estiga fred del tot guarda’l a la nevera tapat fins que el vages a utilitzar.
Bon profit!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
dimecres, 24 d’octubre del 2012
TRUITA DE BACALLÀ
Fa un temps us vam publicar un post sobre com dessalar el bacallà. Amb bacallà dessalat es poden fer moltes receptes i al bloc ja n’hem publicar vàries: un espencat, un xató, un bacallà amb patates i tomaca, etc.
Avui, portem aquesta truita de bacallà, molt fàcil, molt bona i ben ràpida de fer.
Ingredients:
- 1 ceba tendra trinxada
- 1 all tendre tallat a trossets menuts
- 1 pebrera verda italiana tallada a rodanxes primes (opcional)
- Un bon grapat de julivert picat
- 6 ous
- 300 g de bacallà dessalat i esgarrat amb les mans (esqueixat)
- sal* (depenent del punt de sal del bacallà, en necessitaràs més o menys, pensa que quan es cou el bacallar, tendeix a parar més salat així que vés amb compte).
Estris: paella, pot per batre els ous
Elaboració:
1.- Sofregeix la ceba, l’all tendre i la pebrera.
2.- Agrega el julivert i el bacallà.
3.- Posa els ous batuts i deixa que qualle per les dues bandes. Deixa-la poc feta per dins.
4.- Serveix amb una bona llesca de pa amb tomaca.
Nota: el bacallà el pots dessalar amb antelació i tenir-lo al congelador. Deixa’l descongelar la nit d’abans a dins de la nevera. També hi ha botigues on el pots comprar ja dessalat.
En compte de fer una truita, amb els mateixos ingredients també es pot fer un remenat com els que se serveixen a les sidreries al País Basc.
Temps total: 15 minuts
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta