Fa uns dies vaig assistir al meu primer Taller de Cupcakes a Sabores (C/Sant Lluís 58), al barri de Gràcia de Barcelona. L’Òscar va anunciar al seu bloc que hi havia 5 places per a blocaires i com mai havia fet Cupcakes, vaig pensar que era una bona oportunitat i m’hi vaig apuntar.
Em va agradar molt compartir eixes tres horetes amb la Marina de Tapa’t de Tapes, la Maria de Pa amb tomàquet, la Gemma de La cuina de casa, i la Teresa de Com a casa, res.
Òscar, moltíssimes gràcies per posar-nos al dia de tot el que es cou per ahí!! Llàstima que no puga acompanyar-vos en més “saraus!!
Al Taller de Cuina Sabores fan cursets monogràfics d’una temàtica molt àmplia: cupcakes, fondant, arrossos, sushi, vins, etc. El de Cupcakes, el va impartir el pastisser Salvador Garcia. Realment el Salvador va fer una classe molt interactiva, resolent tots els nostres dubtes i plantejant-nos problemes que podíem trobar a l’hora de fer els cupcakes o qualsevol altre pa de pessic. A més, ens va fer participar a totes, la qual cosa va fer que el gel estigués trencat des del començament.
He de dir que les cupcakes que vam fer em van sorprendre gratament ja que no sóc massa de dolços i per a mi cuinar, ja és fer unes magdalenes, unes galetes o un pa de pessic. A partir d’aquí, el tema de la decoració, ja és per a mi un art. A més, pensava que em passaria com amb el fondant, que desprès de tota la feinada, acabaria menjant-me només la magdalena deixant-me la cobertura.
Aquesta setmana les hem fetes a casa i he tingut dues ajudants de categoria. S’ho han passat pipa decorant les seues cupcakes amb la màniga pastissera. Aixó sí, desprès a netejar bé la cuina perquè us podeu imaginar com queda amb tantes manetes inexpertes i amb ganes d’innovar!!
Al taller, vam fer dues receptes de Cupcakes i diversos tipus de frosting o cobertura. Jo, per a començar, he fet només les Cupcakes Vainiron (Vainilla + Ron) i les he decorat amb un frosting de formatge i mantega.
Cupcakes “Vainiron”
Ingredients per a unes 15 unitats:
-Per als cupcakes:
- 240 g de sucre
- 175 g d’ou (de 3 a 4 ous depén del pes)
- 1,5 g de sal
- 75 g de mantega pomada
- 100 g de nata 35% M.G.
- 20 g de rom blanc
- 200 g de farina normal
- 7 g d’impulsor (Royal)
- Una mica de vainilla
-Per a la cobertura de crema de formatge i mantega*:
- 115 g de mantega a temperatura ambient
- 250 g de formatge crema tipus Philadelphia (fred de la nevera)
- 250-460 g de sucre glas
- Una mica de vainillacolorants de pastisseria
*Les quantitats d’aquestos ingredients al taller van ser: 125 g de mantega, 270 g de formatge, 500 g de sucre glas i la vainilla. El que he intentat jo és adaptar les quantitats al pot de formatge que venen que és de 250 g. De sucre, en compte dels 460 que tocava posar, n’he posat 250 i ja estava ben bo. D’aquesta manera la consistència no és tan ferma que fent-les amb més sucre, però pense que si així ens han agradat està bé estalviar alguna caloria i també alguna càries!
Estris: barnilles elèctriques, bols, mànigues pastisseres tant per omplir els motlles dels cupcakes com per a decorar-les (si no en tens van molt bé les bosses de congelat), broquets per a les mànigues pastisseres per fer diferents motius.
Elaboració:
-Les “magdalenes”:
1.- Escalfa el forn a 180º.
2.- Bat el sucre amb els ous fins que blanquegen.
3.- Afegeix la sal i seguidament la mantega pomada. Si ho fas amb presses i no et dóna temps de deixar la mantega a temperatura ambient, fon-la una mica al microones.
El Salvador aquí ens va donar consells per si no encertem amb la mantega: si la desfem massa al microones se separarà la matèria grassa del sèrum. En este cas haurem de batre fins que la mantega es torne a lligar. Si pel contrari, l’afegim massa freda, es quedarà com tallada. La solució? Posar tota la barreja (farina i tots els ingredients que falten) al microones. Sí, heu llegit bé. Vam crear a propòsit aquesta situació: vam afegir la mantega en fred i la massa no va quedar lligada sinó que presentava els petits trossets de mantega. El Salvador amb tota la naturalitat del món va posar el bol al microones i això va fer que la massa quedés més líquida i homogènia. Per quedar-te bocabadat!
4.- Incorpora la nata i el rom.
5.- Finalment agrega la farina, l’impulsor i la vainilla.
6.- Possa la massa en el motlles. Omple màxim 2/3 de la càpsula. Ho pots fer amb una màniga pastissera, amb una cullera de les de servir gelats o amb un dosificador com el de la foto.
7.- Enforna-les durant uns 20 minuts a 180ºC.
Deixa-les refredar sobre una reixeta i mentrestant vés fent la cobertura.
-La cobertura:
8.- Bat la mantega amb els sucre fins que obtingues una pasta ben cremosa.
9.- Afegeix el formatge i la vainilla bat fins que tot es barrege bé.
10.- Si vols fer la cobertura de diferents colors, divideix-la en diferents bols i posa-li el colorant. Fica la cobertura a la nevera fins que s’endurisca una mica.
11.- Posa la cobertura en diferents mànigues pastisseres amb diferents puntes (són molt còmodes les mànigues d’un sol ús o les bosses de congelat).
12.- Decora al teu gust. Les cupcakes de la part de baix de la foto les van decorar la Laia i la Jana:
Nota: Si alguna magdalena ha pujat massa i veus que et costarà més decorar-la, simplement talla-li una mica el “copete”. Com millor es treballa la cobertura és en fred. Si decores els cupcakes amb nens i veus que la cobertura no es pot treballar bé desprès d’haver-la toquetejat molt, torna-la a posar una estoneta a la nevera.
Temps total: Preparació 10 minuts, cocció 25. Decoració: el temps que vullgues.
I per acabar, us deixe algunes fotos del Taller:
-Preparant la massa: (Aquest collage on isc jo l’ha fet la Marina. Moltes gràcies per passar-me’l!!)
-Decorant les nostres cupcakes que ens vam dur a casa:
-Les artistes amb el Salvador García:
Fins la propera!
Marta