La brandada de bacallà és un d’aquells plats que es poden servir com aperitiu amb unes torrades, gratinat al forn amb formatge o sense; es pot utilitzar també per farcir pebrots del piquillo o per acompanyar plats com aquests calamars guisats amb cigrons, que serà la propera proposta que us farem.
Ingredients:
- 200 g de bacallà dessalat
- 1 raig d’oli d’oliva
- 2 grans d'all tallats a làmines
- 200 g d’oli de gira-sol*
- 25-50 g de llet tèbia (la quantitat dependrà de la consistència que li vulgues donar)
- sal, si cal
*Es podria substituir l’oli de gira-sol per oli d’oliva, encara que aquest hauria de ser suau
Estris: paella, batedora i got de batedora, 2 pitxerets per a l’oli i la llet
Com es fa la brandada de bacallà pas a pas:
1.- Si compres el bacallà salat, dessala’l amb antelació. Per a fer aquesta recepta no cal que compres lloms gruixuts, compra els “retalls” prims que venen per fer bacallà esqueixat (tripa, ventresca o penca).
Repassa els trossos de bacallà a sota de l’aigua de l’aixeta. Seguidament, posa’l en un recipient de vidre i cobreix-lo amb aigua freda. Tapa el bol amb film i deixa’l a dins la nevera de 8 a 12 hores canviant l’aigua una o dues vegades. Pots tastar un trosset i decidir si ja està al punt de sal desitjat.
2.- Talla els alls a làmines. Posa un bon raig d’oli en una paella i ofega els alls sense que arriben a torrar-se. Afegeix el bacallà i dóna unes voltes.
3.- Quan comence a deixar anar aigua el bacallà, trau la paella del foc i posa-ho tot al got de la batedora. Tritura.
4.- Ara vés tirant l’oli de gira-sol de mica en mica sense parar la batedora, com si estigueres fent una maionesa. Quan hages tirat l’oli i s’haja integrat bé, afegeix petits raigs de llet fins que obtingues la textura desitjada.
Nota: De vegades, és difícil planificar-nos, i quan volem fer la recepta no tenim el bacallà a punt. Per evitar aquestes situacions, el que pots fer és que quan compres bacallà per dessalar, el dessales i el guardes al congelador dins d’un recipient hermètic. Quan el vages a utilitzar, el traus amb l’antelació suficient per poder-lo descongelar tranquil·lament sense haver d’utilitzar el microones.
Font: Tot i que les quantitats dels ingredients les he adaptat al meu gust, he utilitzat de guia l’elaboració de la Brandada de Bacallà del llibre La Cuina de la Meva Mare del Joan Roca.
Resum de la recepta: BRANDADA DE BACALLÀ
Altres receptes amb bacallà dessalat a CuinaDiari:
Xató, Espencat, Truita de Bacallà, Bacallà amb patates i tomaca, Amanida de Tomaca amb Anxoves, Seitons i Bacallà, Cigrons amb bacallà i mandonguilles de pa
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.
Si has fet la recepta, comparteix-la amb nosaltres. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
4 comentaris :
Me la menjaria a cullerades! M'agrada moltíssim!
Petonets,
Olga
Ui! no l'he feta mai aquesta recepta i això que m'agrada moltíssim la brandada de bacallà. Així que la provaré i ja diré com ha eixit. Una abraçada
Vaig a probar la recepta. Quina pinta mes bona!
Hui sense falta!
Publica un comentari a l'entrada