Els panellets més tradicionals són els que es fan amb massapà d’ametlla i es cobreixen amb pinyons. A més de fer-los amb pinyons, també els poden fer amb coco, codonyat, cafè, xocolata, etc.
La recepta d’avui és una mica diferent, ja que en compte d’utilitzar farina d’ametlla per a fer el massapà, hem utilitzat avellana, un ingredient molt propi de les terres tarragonines. Està basada en una recepta que vam veure fa uns anys al Cuines de TV3.
La primera vegada que vaig fer Panellets d’Avellana, només tenia avellana torrada i aleshores ja ens van agradar bastant. Aquest any els hem fet amb avellana crua i també han triomfat. Això sí, no tenen res a veure amb els d’ametlla. Si voleu canviar una mica o simplement ampliar la varietat de panellets que feu, paga la pena fer-los un lloc a les vostres taules el dia de la castanyada o fins i tot els podeu fer per Nadal.
Per organitzar-vos millor, el dia d’abans hauríeu de fer la massa. I a les 24 hores acabaríeu de fer els panellets donant-los la forma i enfornant-los.
Amb la pasta d’avui podeu fer diferents tipus de panellets: els podeu arrebossar amb pinyons, ametlla granet o en palets, posar-los a sobre una ametlla o una avellana i decorar-los o farcir-los de Nutella. Us he de dir que a casa aquests últims han triomfat, un atreviment pel qual demanem disculpes als més tradicionalistes però els que sou de crema de cacau ja sabeu com pot estar una massa d’avellanes farcida amb Nutella!
Ingredients per a fer panellets d’avellana:
- 250 g d’avellana crua (no cal traure-li la pell)*
- 125 g sucre
- 1 ou
*Si compres l’avellana sencera, pensa que la closca representa un 60-70% del pes, per tant per a fer esta recepta necessitaràs aproximadament uns 700-800 g amb closca.
-Per a fer les diferents versions:
- avellanes senceres, ametlles senceres, pinyons, ametlla granet, crema de cacau tipus Nutella
-Per a l’acabat:
- 2 clares d'ou batudes amb una mica de sucre
Estris: TMX o picadora (per si has de triturar l’avellana), bols, bàscula de cuina, safata de forn i làmina de silicona/ paper de forn; opcional: guants de làtex.
Elaboració:
1.- Si fas servir avellana sencera, tritura-la: posa-la al vas i tritura uns segons a velocitat 5-8 fins que quede ben ratllada. Si veus que encara queden trossets més grans, dóna-li uns cops de turbo. Trau del vas i reserva en un bol. (També la pots comprar mòlta). Si no trobes avellana crua, prova de fer-los amb avellana torrada però vés amb compte a l’hora de triturar perquè si et passes, traurà massa oli l’avellana.
2.- Barreja tots els ingredients: Agrega el sucre i remena bé. Bat l’ou i vés afegint-lo de mica en mica a la massa. No ha de quedar líquida ni enganxosa, ja que sinó serà difícil manipular-la i donar-li forma als panellets, per tant si veus que encara no l’has posat tot i ja has arribat a la consistència adequada, no n'afegisques més. Igualment, si queda molt dura, posa-li una mica més d’ou.
Tapa el bol i deixa reposar la massa unes 24 hores a la nevera.
Al dia següent…
3.- Encén el forn a 170ºC.
4.- Fes boletes de la mateixa grandària (Jo les faig de 20 grams). Si vols, pots formar un cilindre i anar tallant porcions del mateix gruix i desprès donar-los forma de bola.
Prepara els ingredients per a fer les diferents versions de panellets. Fes-los com més t’agraden:
-Amb pinyons o ametlla: passa les boletes per clara d’ou batuda i arrebossa-les amb pinyons o ametlla.
-Arrebossats amb ou i sucre i decorats amb una avellana.
-Farcits de crema de cacau: Aixafa una mica la massa i fes un clotet. Posa un poc de Nutella al mig i tanca en forma de boleta. Fica una avellana a dalt per decorar.
-Amb una avellana a dins i decorant-los amb Nutella: Aixafa una mica la massa i fes un clotet. Posa una avellana a dins i un cop freds, decora amb Nutella.
5.- Així que estiguen fets, posa els panellets en una safata de forn coberta per una làmina de silicona o un paper de forn. Pots pintar-los amb clara d’ou batuda abans d’enfornar-los o bé en calent només els tragues del forn.
Enforna uns 8-10 minutets.
10.- Deixa refredar.
Nota: Planifica't, tingues en compte que la massa es deixa reposar un dia!!
Temps total: Primer dia: 20 minuts; Repòs: 1 dia; Segon dia: formació de les boles, fer els diferents tipus de panellets i enfornar= una mica menys d’una hora.
Bon profit!!
Recorda que és temps de fruits secs, carabasses, moniatos…Aquí teniu algunes propostes que podeu fer estos dies:
PANELLETS TRADICIONALS | BUNYOLS DE CARABASSA | |
COCA DE CARABASSA I XOCOLATA | CARQUINYOLS D'AMETLLA I AVELLANA | |
FOGASSA AMB MONIATO | AMETLLES GARAPINYADES |
Que passeu una bona castanyada!
Marta
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
2 comentaris :
Marta, l'any que ve provaré de fer-ne uns quants d'avellana! Quina pinta que tenen!!! I a mi les avellanes m'entusiasmen!!! Petonarros!
Doncs posa-te'ls a pendents Mònica. No tenen res a veure amb els d'ametlla. Podrien fins i tot estar a la taula per Nadal, estan molt bons! Una abraçada! Marta
Publica un comentari a l'entrada