La Cochinita Pibil és un plat mexicà típic de la Península del Yucatán. Tradicionalment es prepara adobant carn de porc i coent-la en un forn de pedra enterrat (Pib és la paraula maia per a designar aquest tipus de forn). La carn adobada s’acostuma a embolicar en fulles de plataner i després es cou a dins d’un recipient.
Avui dia, la manera més senzilla de coure la cochinita pibil a casa és utilitzant l’olla de pressió o el forn, fent una papillota amb paper d’alumini, ja que fulles de plataner, almenys on visc jo, no és massa habitual trobar-ne.
Ingredients per a 6 persones aproximadament:
-Per a marinar la carn:
- suc d’una taronja gran
- 1 cullerada d’orenga seca
- 1 cullerada de comí en pols
- 3 cullerades de vinagre de vi blanc
- 180 g de pasta d’arxiota* (aproximadament 1 pot menut)
- un raig d’oli
- 1 tros de cap de llom de 1300 g (peça sencera, sense tallar)
- sal i pebre
-Per a coure la carn:
- 1 ceba gran tallada en juliana
- Si es cou amb olla de pressió: fulla de plataner o una pell de plàtan mascle (opcional)**
-Acompanyament:
- 2 cebes morades menudes
- suc de 1/2 llima
- xili havaner al gust
- crema agra (opcional)
-Per a servir:
- tortillas mexicanes
*L’arxiota o bixa orellana és el condiment que li dóna el color roig tan característic a este plat. S’extreu picant les llavors del fruit. La pasta d’arxiota, ja llesta per a utilitzar, la trobareu en botigues especialitzades en productes sud americans o grans superfícies. Jo la compre habitualment en una carnisseria Halal on venen també altres productes internacionals difícils de trobar en altres supermercats. Hi ha diferents marques i també això farà que el color siga més rogenc o més marronós i la consistència més o menys líquida.
**Si no en tens, posa la carn directament a l’olla. Posiblement hauràs d’afegir mig gotet d’aigua per tal que la salsa no estiga tan densa i no s’agafe al fons de l’olla.
Estris: bol gran, batedora, bol menut per a la ceba de l’acompanyament, safata de forn o olla de pressió i paper d’alumini
Elaboració:
1.- Barreja en un bol el suc de taronja, l’orenga, el comí, el vinagre, la pasta d’arxiota i l’oli. Depenent de la marca que utilitzes hauràs de fer servir la batedora o bé escalfar la salsa uns segons al microones per tal que es barregen bé tots els ingredients i es puga escampar bé per sobre de la carn.
2.- Prepara la carn. Lliga-la amb un cordill, salpebra-la, i punxa-la unes quantes vegades amb un ganivet per tal que s’impregne bé amb l’adob que acabem de fer.
3.- Posa el tros de carn en el bol on has preparat l’adob i cobreix-la bé amb aquest. Tapa amb film transparent i deixa marinar a la nevera si pot ser tota la nit, si no, almenys 4 hores.
4.- L’endemà courem la carn. Com hem avançat a la introducció, la pots coure al forn fent una papillota amb paper d’alumini o a l’olla de pressió.
4.a.- Si la cous al forn: Encén el forn a 200 ºC. Prepara dos trossos grans de paper d’alumini en forma de creu. Trau la carn del bol i posa-la a sobre de l’alumini. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana i el marinat. Tanca bé com si fóra una papillota. Cou a 200 ºC durant una hora i mitja.
4.b.- Si la cous amb olla de pressió: Posa la carn a l’olla de pressió. Tira-li per sobre la ceba tallada en juliana, el marinat i mig gotet d’aigua si veus que la consistència de la salsa és massa densa. Remena bé i tanca l’olla. Cou durant uns 25-30 minuts. Com la pasta és tan densa és fàcil que s’enganxe a l’olla per tant, abans de tancar l’olla remena bé i cou a foc suau. També es pot posar al fons de l’olla una pela de plàtan mascle que li aportarà també un sabor més original.
5.- Mentrestant prepara l’acompanyament: pica la ceba morada i fica-la en un bol. Agrega el suc de mitja llima, xili havaner picat al gust i una mica de sal. Deixa reposar a la nevera.
6.- Quan la carn estiga cuita trau-la del forn o de l’olla de pressió. Lleva-li el cordill amb molta cura de no cremar-te. Esgarra la carn en el sentit de les fibres i d’aquesta manera pararà més tendra que si la talles a rodanxes.
7.- Tritura la salsa que ha quedat juntament amb la ceba i tira-la per sobre de la carn.
8.- Escalfa les tortilles mexicanes al forn o al microones i embolica-les amb paper d’alumini o en un drap de fil per mantenir-les calentes.
Suggeriment: serveix aquest plat amb “tortillas” mexicanes. Si tens convidats, altres plats que combinen molt bé amb aquest són guacamole, chili con carne, arròs blanc de guarnició, una fondue de formatge en pa de pagès, uns nachos, etc.
Font: recepta basada en la Cochinita Pibil del llibre El Menjar de la Família de Ferran Adrià i l’equip del Bulli.
Temps total: maceració una nit o mínim 4 hores, cocció de 25 minuts (en olla de pressió) a 1 hora i mitja (al forn), preparació 10 minuts.
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest o a Twitter.
Marta
5 comentaris :
ostres! tinc moltes ganes de fer aqeust plat! jo tambe tinc un llibre del Ferran adrià que inclou aquesta recepta, a part que també l'he tastat d'una amiga mexicana que tinc , i m'encanta! a veure si m'animo a fer jo la recepta! petons
Ostres, quin fart m'he fet aquest estiu de cochinita pibil, i què bo que està!
Em sembla que posaré en pràctica aquesta recepta teva, que tinc ganes de tornar-ne a menjar, i a tu t'ha quedat de conya!
Petons!
Hola!
Tinc un dubte. La vull fer amb la olla a presió però fa poc que la tinc i no la controlo massa. Dius 25 minuts a foc suau.-... Això què vol dir? Foc intens fins que faci el soroll típic de que ja té presió i després baixart al mínim???
Recomanes forn o olla a presió per igual o queda millor una opció que l'altre?'
Moltes gràcies! Tinc convidats dissabte i aquesta recepta em salva!
Hola Natx! amb el foc suau vull dir que no el poses a tota potència perquè sinó se t'enganxaria la salsa. Posa l'olla al foc, tanca-la i quan s'aixeque la vàlvula o comence a sortir pessió, mantens el foc en un nivell que et mantinga la pressió però que no surta a "tota pastilla" perquè sinó se t'enganxaria.
El que seria ideal perquè et surta molt saborós és deixar-ho tota una nit amb la barreja d'espècies (si tens convidats dissabte, deixar-ho la nit de divendres i dissabte fer-ho a primera hora, esgarrar la carn i deixar que repose amb la salsa fins l'hora de servir. Quan més repose, més bona estarà...Perdona que no haja contestat de seguida...
MOltes gràcies per confiar-hi! ja ens contaràs! ;-) Marta
Per cert, si vols fer un sopar temàtic, mira't també les receptes de chili con carne, de guacamole i la fondue de formatge que també hi ha al blog. Sort!
Publica un comentari a l'entrada