Tot i que podem trobar peix blau durant tot l’any, al voltant de l’estiu és el moment òptim d’aquest tipus de peix, a més el podem adquirir a un preu bastant assequible. Així que abans que s’acabe la temporada, us portem unes Cavalles o Verats en escabetx.
Hi ha moltes maneres de fer l’escabetx, les proporcions varien d’una recepta a l’altra, de vegades s’enfarina i es fregeix el peix i desprès es posa en l’escabetx…
Jo acostume a fer la recepta que em va ensenyar la meua àvia: es posen tots els ingredients en cru i l’escabetx es fa amb dues parts d’oli, una de vinagre i una d’aigua. D’aquesta manera una vegada tot arranjat a la cassola ho deixem coure i no ens hem de preocupar. A més, com no sofregim els ingredients, no només estalviem temps i feina sinó alguna caloria, i això, ara al setembre s’agraeix.
Ingredients:
- 1 ceba tallada en juliana molt fina
- ½ cabeça d’alls tallats a rodanxes
- 1/2 cullerada de pebre negre en gra
- 1 fulla de llorer
- 2 cavalles grans netes, amb l’espina i tallades a rodanxes gruixudes (quasi un quilo)
- 1 cullerada de pebre roig
- 2 gots d’oli
- 1 got de vinagre de vi blanc
- 1 got d’aigua
Estris: cassola (de fang)
Elaboració:
1.- En una cassola posa tots els ingredients en cru:
la ceba tallada en juliana molt fina, els alls laminats, el pebre negre, la fulla de llorer, el peix ben col·locat, una mica de sal, la cullerada de pebre roig, l’oli, el vinagre i l’aigua. El peix ha de quedar cobert.
2.- Una vegada has posat tots els ingredients a la cassola, cuina a foc suau al voltant d’uns 40 minuts. (Si no poses ceba, ho tindràs fet en menys temps). No cal ni que remenes. El peix es quedarà fins al final de la cocció de la mateixa manera que l’has arranjat en cru.
Nota: a mi m’agrada fer-ho amb verats grans perquè tarda més en coure i així la ceba es fa al mateix temps. Si no n’has trobat de grans, sofregeix la ceba una mica abans i després posa el peix, ja que en cas contrari, el peix podria quedar massa eixut.
Com tots els escabetxos, este plat està millor si el deixes reposar d’un dia per l’altre o un parell de dies. Es conserva prou bé la nevera, això sí, ben tapat i sempre cobert amb l’escabetx.
Suggeriment: El verat en escabetx està molt bo tot sol, en amanides de llegums, amb pa amb tomaca, etc.
Temps total: preparació 3 minuts, cocció 45 minuts, sense haver-hi d’estar pendent
Bon profit!!
T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.
Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Instagram, Facebook, Pinterest o Twitter.
Moltes gràcies per seguir-nos!!
Marta
13 comentaris :
M'agrada moltíssim el verat escabetxat,
Bé m'agrada de totes les maneres, ahir vaig publicar al bloc un verat amb samfaina que és bonissim.
Exquisito te ha quedado fantástico, me encanta cualquier receta en escabeche!
Una delicia
Un besito
M'ha agradat molt la recepta, Marta! De fet, el verat m'encanta de totes maneres. Amb el pebre roig aconsegueixes un oli que és per sucar-hi pa! Petons
Un escabetx deliciós , jo també el faig amb tots els ingredients en cru, és una manera d'estalviar greixos. Petons.
El verat a casa ens agrada molt. Jo el faig també en escabetx, una mica diferent al teu, sobretot perquè els verats són petits i els faig a filets. Queda boníssim, oi?
La caballa me gusta mucho, tomo nota de tu receta. En escabeche no la e probado
Quina recepta tan bona Marta!
La teva preparació de l'escabetx m'agrada molt, ja que com bé dius, tots els ingredients a la cassola i et despreocupes!
Al meu sogre li encanta el verat, estic segur que li donaré una bona sorpresa si li preparo així, i me'l guanyaré una mica més, jeje!
Petons!
Em sembla motl bé tot ho que sigui estaviar caloríes, semprel'he fregit.
Amb un troç de pa ja tens un sopar de primera.
Petons.
Un tutorial molt complert i una recepta de rebost fantàstica, Marta. M'agradat això de posar-ho tot en cru. Ptnts.
Una amanida de tardor deliciosa! L'escabetx sempre és un bon recurs! Petonets!
A casa en feien de sardines i les fregien, ben pensat això de les calories...
Desde qué el faig axis els i agrada molt més,
M'alegre molt! així és com ho feia la meua iaia i em fa molta il·lusió que us agrade! gracies per la visita! Marta
Publica un comentari a l'entrada