GALERIA DE FOTOS

dimecres, 15 de maig del 2013

FAVES SACSADES, LES FAVES I UNA ENTREVISTA A “PAGESOS DE CIUTAT”

La primavera és temporada de faves. A mi m’encanten, i tinc la sort que mon pare quan es va jubilar va decidir muntar el seu hortet. Des d’aleshores tots hem après molt perquè de la mar en sabíem, però de cultivar la terra no teníem gaire experiència.

Les faves ell les sembra entre la primera setmana de setembre i la darrera de novembre per a així poder collir-les des de començaments d’any fins a ben entrada la primavera.

Les llavors que s’utilitzen per a sembrar faves, són faves seques de la collita anterior.

1-1-faves llavor

Em fascina veure com una llavor pot arribar a donar el seu fruit. Quan creix la planta, li surten unes flors de color blanc amb una taca rodona negra. La flor es de l’estil de la “gola de llop”. Aquesta flor s’acabarà assecant i de dins anirà creixent la tavella de les faves.

1-1-faves planta

… i ve la collita:

Quan les tavelles ja han crescut, es cullen i es desgranen. Les faves que són més menudes, sempre pararan més dolces i més tendres, i fins i tot es podran cuinar amb la seua tavella.

Si teniu molta producció de faves podeu adquirir un pelador que és una maquineta que té un forat amb uns rodets a través dels quals s’introdueix la tavella, unes fulles tallen la tavella per un dels costats i les faves van caient en un recipient que poses a baix. Amb aquesta màquina us estalviareu molta feina i les tindreu pelades en un tres i no res. També us servirà si teniu pèsols. Mireu…

1-1-faves maquina pelar-

…I us interessa tot el tema de l’horticultura us agradarà Pagesos de Ciutat, un programa que fan el Carles Baldellou i l’Ester Casanovas  a Ràdio Santa Perpètua, i que s'emet després també en altres emissores locals de Catalunya. És un programa molt didàctic i participatiu, on donen consells sobre com fer i cuidar un hort urbà, parlen dels cultius de temporada, fan entrevistes a experts sobre la matèria, etc.

I també tenen un apartat per parlar d’un aliment de temporada i explicar una recepta. Fa unes setmanes es van posar en contacte amb mi perquè els explicara una mica de què anava el blog i proposar una recepta amb un ingredient de temporada, i aprofitant que estava preparant esta entrada, vaig parlar de les faves.

Si cliqueu l’imatge us durà a l’enllaç on podreu escoltar tots els podcast de Pagesos de Ciutat. Segur que apreneu un munt sobre horts urbans!

radio sta perpetua

Jo vaig sortir al final del programa del dissabte 11 de maig i per cert, en l’entrevista que em fan supose que queda clar que sóc valenciana, je, je :-). (Ho vaig repetir sense adonar-me’n…) Espere que us agrade!  

Des d’aquí també vull expressar el meu agraïment al Carles i l’Esther per haver pensat en mi per col·laborar en el seu programa.

I ara anem amb la recepta…

Com podem menjar les faves?

Les faves es poden menjar o cuinar de moltes maneres.

  • Si són fresques es poden menjar crues traient la tavella.
  • Amb les més menudes es pot fer una truita, ofegant-les amb una mica d’oli i barrejant-les amb els ous batuts.

1-1-truita de faves

  • El valencians, tenim una recepta molt típica i alhora molt senzilla, que són les “Faves Sacsades” (sacsejades).

FAVES SACDADES

És una recepta que es fa amb un mínim d’ingredients i que està deliciosa. De cap de les maneres li fa ombra a les faves a la catalana, que a mi m’encanten i algun dia les posarem, però el cert és que quan són bones les faves, no necessitem gaire cosa per a cuinar-les.

L’únic secret d’aquesta recepta tan senzilla és que les faves siguen ben tendres i de bona qualitat.

Vols saber d'on li ve el nom de "faves sacsaes" o "sacsades" ? doncs quedat amb nosaltres que t'ho expliquem! 

1-1-faves sacsades cuinadiari-ppal 

 

Ingredients: 1-1-faves herbasana

  • 1 ceba tendra gran
  • 4-5 alls tendres
  • 10 fulles d’herbasana (menta)
  • 10 fulles de julivert
  • 2 alls
  • 500 g de faves tendres desgranades (si vols alguna sencera amb la tavella, tallada a trossets ja al ser molt fresques la tavella és també tendra)
  • una miqueta d’aigua

 


*esta recepta no porta res de carn, simplement faves, ceba i alls tendres. Li pots posar una mica de costella, de cansalada, de butifarra o inclús trencar uns ous per damunt al final de la cocció. Si ets dels que t'agraden els plats més consistents, aquí trobaràs la recepta de faves a la catalana ;-)

Estris: cassola amb tapa/plat, morter

1.- Pica la ceba i els alls tendres. Posa un fons d’oli en una cassola. Ofega primer la ceba i quan comence a transparentar, afegeix els alls tendres.

1-1-faves sacsades cuinadiari1-11-1-faves sacsades cuinadiari1-2

2.- Mentrestant fes una picada amb les fulles d’herbasana, les fulles de julivert i 2 alls pelats. Fica a la cassola.

1-1-faves sacsades cuinadiari-2-11-1-faves sacsades cuinadiari-2-21-1-faves sacsades cuinadiari-2-3 

3.- Dóna unes voltes i afegeix les faves desgranades (algunes les pots posar amb la tavella, tallada a trossos).

1-1-faves sacsades cuinadiari-3

4.- Posa una miqueta d’aigua (1/2 gotet) i tapa la cassola*.

1-1-faves sacsades cuinadiari-4

5.- Deixa que es coguen durant una horeta aproximadament. De tant en tant destapa i sacsa (sacseja) la cassola agafant per les anses. Repeteix vàries vegades la mateixa operació.

Normalment les faves es cuinen així, menejant la cassola i sense remenar-les amb cap estri per tal de no trencar la pell. D’ahí li ve el nom a les faves “sacsaes”

1-1-faves sacsades cuinadiari-5-11-1-faves sacsades cuinadiari-5-21-1-faves sacsades cuinadiari-5-3

*La cassola es pot tapar amb un plat ple d’aigua de manera que cada vegada que sacsegem la cassola, aquesta aigua va caient de mica en mica i la van absorbint les faves.

Nota: Una altra manera de cuinar-les o d’enriquir aquesta mateixa recepta és afegint una mica de pernil, també es poden fer amb costella, o a la catalana, amb una mica de cansalada i de botifarra negra. Aquestes últimes ja les farem un dia perquè s’ho mereixen!

Temps total: 1 hora

Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

16 comentaris :

Mònica Tarradellas ha dit...

Al meu home li encanten les faves...no sé si m'atreviré a cultivar-les, però, el que és segur, és que seguiré els teus consells per preparar-les!

Mercè ha dit...

Avui m'has tocat la fibra sensible, Marta. Com m'agradaria poder tenir un petit hort a casa... Les imatges em fan molta enveja. Menys mal que estic aquí sola i ningú em veu la cara de tonta que se m'ha quedat amb les fotos de l'hort. Que boniques... i ni que dir, de la màquina de triar faves. En truita no n'he menjat mai i segur que també han de ser ben bones. Una abraçada.

Marta CuinaDiari ha dit...

Mercè, Avui una recepta de les que t'agraden a tu, sense carn...:)

rhuandsam ha dit...

Ostres, no havia vist mai un pelador de faves! I mira que de petita em vaig fer un fart de collir i pelar... I les odiava! Ha ha ha. Aquest toc de menta sempre combina molt bé amb les favetes.

Tapa't de tapes ha dit...

Aquest post teu té molta teca interessant, Marta! D'entrada, m'ha sorprès i entusiasmat això del pelador de faves, que no coneixia. També m'ha encantat la recepta que has fet de truita de faves, per a mi totalment desconeguda fins avui. I de l'altre, l'entrevista a Pagesos de Ciutat. A mi també me la van fer aquesta setmana! Potser perquè dediquem temps i esforç a això de l'hort? he he. Jo imparteixo classes d'hort urbà i tinc un hortet a la terrassa. Veig que tu ja vas un pas més, terreny gran i preciós! I unes faves boníssimes, segur! Petons

Pumuky ha dit...

Què curiosa la màquina de pelar faves!!

I quina recepta tan bona, a casa segur que la fem! Però les faves hauran de ser comprades, això de tenir un hort a casa se'ns fa complicat...

Petons!

Ester @picaronablog ha dit...

Hola Marta, i moltes gràcies a tu, per la fantàstica recepta i per la teva participació al programa. A més de pagesa de ciutat sóc una cuinetes i és un plaer tenir els blocs de cuina que visito a la ràdio :)

Als que us fa mandra això de l'hort, penseu que és molt fàcil! Les faves creixen bé en contenidors no gaire grans o en jardineres, animeu-vos!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Amb les faves del propi hort la truita ha de tenir molt bon sabor. El pelador de faves ha de ser de gran ajuda.
Es un programa de radio que està molt bé.
Petons.

la colometa ha dit...

A el meu bloc tens un detallet.... no sé si t'agraden les cadenes de premis però és una manera d'agraïr-te la teua aportació al meu mon cuiner.

La Cuina Violeta ha dit...

Les flors de les faveres són precioses. I les faves boníssimes. Mai n'he fet una truita. Té tota la cara d'estar molt bona.
Bon cap de setmana,
Nani

Norma2 ha dit...

Vengo a visitarte desde Argentina y veo que tienes entradas con recetas simples, ideales para la nutrición de la familia.Con respecto a las habas yo las preparo con cebolla pochada, jamón y huevos fritos ¡riquísimas!
Beso desde http://siempreseraprimavera.blogspot.com
http://norma2-siempreesprimavera-norma2.blogspot.com

Unknown ha dit...

Ufff... quin post mes interesant!!! A l'avia Nuri li encantes les faves!!!
Ahhh, quan puguis, pasa pel meu blog a recollir uns quants premis!!!
http://elsfogonsdelavianuri.blogspot.com.es/2013/05/tanda-de-premis.html
Ptons i Salut!!!
Lourdes

Mercè ha dit...

Des que vaig veure el teu hort, que només feia que donar-li voltes al tema de fer un petit hort urbà al meu terradet, el problema és que tinc molt poques hores de sol. Doncs buscant i rebuscant, al final vaig veure a l'ikea una estanteria amb forma d'escala i estic intentant dur a terme un hortet vertical per aprofiat del tot el sol que tinc. Al final t'hauré de donar les gràcies i tot, Marta. Ara toca esperar a veure si hi creixerà alguna cosa. Petons.

Marta CuinaDiari ha dit...

Hola Mercè! Hi ha molta gent que opta per un hort urbà. A la xarxa hi ha molts consells i sobre tot al programa de pagesos de ciutat de ràdio Santa perpetua (hi ha el link a l'entrada)hi trobaràs un munt de idees i consells, i al blog de l'Esther Casanovas també es parla del tema!! Ja em contaràs! Marta

Mercè ha dit...

Gràcies Marta. M'haig d'anar assessorant.

Anònim ha dit...

Hola Merce....soc de Lleida, tinc la recepta de cents d'anys i exactament es fan així les fabes a la catalana, sense gens de suc, al vapor del seu suc i a foc molt lent. Com tu les descrius.
S'hi pot posar costella de porc a daus, o butifarra negra/blanca o totes 3 coses alhora (això es prefegeix abans i es reserva i a mitja coccio s'hi torna a posar, sobretot la butifarra perque no es trenqui).
Moltes gracies per les teves receptes