Esta setmana la Jana, la meua filla menuda, ha fet 5 anyets!! Com la seua classe és la classe dels Pandes, aquest és el pastís que s’ha endut a l’escola:
La base és una Coca de Iogurt que hem decorat amb xocolata blanca i negra.
Ingredients:
-Per a una coca de iogurt de 24 cm de diàmetre
- 1 iogurt natural o de llimona (el pot s'utilitzarà per a les quantitats de la resta d'ingredients)
- 1 mesura escassa d'oli d’oliva suau o de gira-sol
- 2 mesures de sucre (uns 250 g)
- 3 mesures de farina (uns 250 g)
- 4 ous
- 1 sobre de llevat en pols tipus royal
-Per a la cobertura blanca:
- 250 g de xocolata de cobertura blanca
- 100 g de nata (opcional)
-Per a la cobertura negra:
- 150 g de xocolata de cobertura negra
- 3-4 cullerades d’oli de gira-sol
-Resta:
- Ulls: 2 lacasitos blancs
- Orellles: 2 pandorinos
- Llengua: gominola redona de color roig
Estris:
-Per a fer el pastís: motlle forn rodó de 24 cm, sedàs/colador, màquina pujar clares/ TMX .
-Per a decorar-lo: paper de forn/plantilla per fer el dibuix de la cara, reixetes per col·locar el pastís mentres el pintem, espàtules, pinzell de silicona, bossa de plàstic menuda
Elaboració del pastís amb TMX i tradicional*:
*Per a fer esta coca es podrien barrejar tots els ingredients amb un túrmix. Tot i així, si muntem les clares i sedassem la farina com expliquem en el pas a pas, ens eixirà una coca més esponjosa, i si tens temps, val la pena fer-ho.
1.- Encén el forn a 180ºC funció ventilador i prepara els ingredients.
2.- Separa la clara dels rovells. Munta les clares a punt de neu i reserva.
3.- Bat bé els rovells amb el sucre fins que la barreja es torne blanquinosa i fins que augmenten una mica el volum.
Si ho fas amb TMX pots abocar els ous sencers (rovells + clares) amb el sucre i batre durant 3 minuts a temperatura 37º velocitat 4.
4.- Afegeix el iogurt i l’oli i barreja. (Amb la TMX: uns segons a velocitat 3).
5.- Finalment posa la farina i el llevat en un sedàs o un colador. Col·loca a sobre del bol/vas de la TMX on estàs fent la barreja i vés pegant-li copets fins que tota la farina i el llevat queden ben sedassats. Torna a mesclar. (Amb la TMX, com haurem posat els ous sencers, agregarem la farina i barrejarem 15 segons a velocitat 3 i acabarem de barrejar amb l’espàtula).
6.- Si ho has fet a mà només quedarà agregar les clares muntades. Com les dues barreges tenen diferent consistència, per tal que es quede tot ben integrat sense que baixen massa les clares, primer barreja una tercera part enèrgicament i desprès incorpora la resta amb l’espàtula i fent moviments suaus de baix cap a dalt.
7.- Posa la barreja en un motlle untat amb mantega o folrat amb paper de forn. Si vols, empolvora amb sucre i canyella.
8.- Fica al forn a 180º durant uns 30-35 minuts o fins que al punxar-lo amb un pal de broqueta aquest isca net. Passat aquest temps trau del forn deixa que es refrede.
9.- Si us fixeu, ens ha fet una lleugera panxa al centre del pastís. Com per decorar-lo necessitem que estiga el més pla possible, una de les formes de minimitzar-ho és girant-lo només el treiem del forn i deixar que es refrede així. Si estiguera massa bombat, no hi hauria més remei que tallar-li un tros per dalt per a igualar-lo.
Una vegada fred, el desemmotllarem i el decorarem.
I decorem el pastís…
10.- Fon la xocolata blanca. La xocolata blanca es fon millor al bany maria. La poses en un bol i aquest a dins d’una olla amb aigua bullint però sense que toque la base del bol a l’olla. Ara podem bullir la nata al microones i barrejar-la amb la xocolata. La nata és opcional, si la xocolata té una consistència bona per a fer la cobertura, no caldrà que la poses.
11.- Posa el pastís a sobre d’una reixeta en alt, i per sota de la reixeta, un paper de forn. Això ens permetrà que la cobertura sobrant vaja caient al paper. A més, la que caiga la podrem recuperar. Aboca per sobre del pastís la cobertura blanca i allisa amb l’ajuda d’una espàtula. Deixa refredar a la nevera fins que s’endurisca.
12.- En un paper de forn del mateix diàmetre que la coca, dibuixa la cara del panda. Si no se’t dóna massa bé el dibuix com a mi, una vegada estiga dura la cobertura blanca, posa a sobre la plantilla i amb un palet, marca el perfil del dibuix perquè siga més fàcil reseguir el dibuix quan pintem amb la xocolata negra, és com si el calcares.
13.- Fon la xocolata negra: posa-la trossejada en un bol i fon-la al microones durant un minut o minut i mig a baixa potència. És convenient que vages obrint el microones per tal de controlar que no es creme. Posa-li 3-4 cullerades d’oli i remena bé. Fica’l a dins d’una bossa. Fes-li un foradet menut en una de les puntes i comença a dibuixar.
14.- Abans que s’asseque la xocolata, col·loca-li els lacasitos blancs als ulls.
15.- Ara col·loca els pandorinos per a formar les orelles i pinta’ls amb la xocolata. Deixa refredar a la nevera perquè la xocolata negra s’endurisca.
16.- Finalment fes-li un tallet per col·locar-li la llengua.
Ja tenim el nostre panda fet!!
Nota: treballar amb xocolata blanca és més delicat que fer-ho amb negra, primer per la textura, i segon perquè al ser clara, es veuen les imperfeccions. Sobre tot intenta que el pa de pessic no tinga molletes soltes perquè sinó les aniràs arrossregant i es veuran.
En el cas de que amb la xocolata negra taques la blanca, i sempre que la taca no siga massa gran, la pots netejarneteja amb un palet de les orelles mullat amb una mica d’aigua.
Bon profit!!
Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta
15 comentaris :
T'ha quedat molt divertit. Segur que va ser un èxit! Felicitats a la nena i a tu tambè!
Marta
Està genial!!!! i a mes de xulu tenia que ser bonissim...m'imagino la cara dels nens al cole!
oh, quina passada de pastís!! Felicitats a la Jana! Devia quedar molt contenta, en veure aquesta obra d'art!! petons
T'ha quedat molt simpàtic el pastis. Segur que vas triumfar!!! Petons.
Primer de tot felicitats per la part que et toca i segon felicitar-te per quest pastís tant fantàstic!!!!!
Una abraçada
Que bonito te ha quedado.
Besitos
a casa, les coques de iogurt no tenen ni temps de refredar-se... segur que no tinc temps ni de possar la xocolata blanca.... t'ha quedat esplèndit!!
Una monada (o ossada) preciosa!!! Et prenc la idea!!! Felicitats perquè és espectacular!!!
M'encanta!!!!
Moltes felicitats a la teva filla! Que contenta deuria estar de portar un pastís tan bonic, els companys de classe havien de quedar al.lucinats.
Felicitats a la Jana!!!
I a tu, perquè mestres i nens et deuen haver fet l'onada amb un pastís tan magnífic com aquest!!
PTNTS
Dolça
Moltes felicitats Jana! Marta, la teva filla es porta un mes amb la meva néta Violeta que els va fer al març. Un pastís ben bonic!
Nani
Que gracioso queda el osito panda tu hija estaría super contenta y los compañeros impresionados con la tarta.
Saludos
T'ha quedat un pastís encantador!! Segur que na Jana devia estar contentíssima! :D Felicitats per a tu també! Els nens de la seva classe devien estar encantadíssims amb aquest pastís tan maco i tan bo!
Petonets :D
Marta Felicitacions a la teua filla! eres una artista!!
Publica un comentari a l'entrada