GALERIA DE FOTOS

dimecres, 6 de març del 2013

GASPATXOS MANXECS

Els Gaspatxos Manxecs són un exemple més dels molts menjars tradicionals que com la paella, es feien a les zones rurals amb els ingredients que es tenien a mà. Aquest plat era típic dels pastors de la Manxa i es cuinava amb la carn que caçaven juntament amb una mena de pa àzim.

2-1-gaspatxos manxecs-ppal-1

Per als que no els heu provat mai, el procés d’elaboració dels gaspatxos s’assembla bastant al de la paella. Primer, es fa un sofregit de carn i verdures, després s’agrega aigua, i amb el caldo resultant es couen, en aquest cas, las  “tortas cenceñas”.
Las tortas cenceñas (traduït seria com “coques eixutes o seques”) són una mena de pa àzim, fetes sense llevat. En cru s’assemblen una mica a les “crackers” o a “los crespillos” però sense sal; cuites queden com la pasta però amb una mica de gust a pa.

No sé si us en feu una idea… És un menjar que visualment no atrau però si us agraden els guisats, disfrutareu!!

Aquestos gaspatxos encara que són típics de la Manxa, per proximitat, també es fan en zones de l’interior de les províncies de València i Alacant i aquesta és la recepta que acostumem a fer a casa:

Ingredients per a 4 persones:

  • Un  fons d’oli (70-80 ml)
  • 400 g conill (1/2 conill, de la part posterior que té més carn)
  • 400 g pollastre (2 cuixes tallades en 2 trossos)
  • 1 cabeça d’alls + 2 alls
  • el fetge del conill o del pollastre
  • 1,5 cullerades d’herbes aromàtiques: majoritàriament pebrella (de la família del timonet o farigola), romaní, o si no tens també pots posar herbes provençals*
  • 1 ceba ben picada
  • 1 fulla de llorer
  • 1 tomaca ratllada
  • 1,5 litres d’aigua
  • Sal
  • Colorant (opcional)
  • 300 g “tortas cenceñas”** (2 bosses aproximadament)

2-1-gaspatxos manxecs-0

 

*Si no tens aquestes herbes per casa i les has de comprar expressament, al Mercadona, a la secció on tenen les herbes i els condiments, hi ha unes caixes de preparat per a gaspatxo.

**En moltes llars aquestes coques s’han fet tradicionalment a casa però nosaltres sempre les hem comprat. Jo les trobe també al Mercadona, a la secció de la pasta i els caldos. A Catalunya no les he trobat en altres supermercats. Abans les venien en forma de coca redona i s’havien de trencar i m’agradaven més. Ara només les tenen ja trencades :-(.

 

2-1-gaspatxos manxecs-0-1

Estris: cassola ampla o paella (gaspatxera), morter, colador

Elaboració:

1.- Posa un fons d’oli en la cassola, sala la carn i sofregeix-la. (Si vols i no et fa massa fàstic, pots posar també el cap del conill per fer millor caldo). Agrega la cabeça d’alls  i el fetge de conill.

2-1-gaspatxos manxecs-1-12-1-gaspatxos manxecs-1-22-1-gaspatxos manxecs-2-1

2.- Quan estiga la carn daurada, afegeix la ceba i la fulla de llorer i sofregeix una mica.

2-1-gaspatxos manxecs-2-1--2-1-gaspatxos manxecs-2-2

3.- Desprès posa la tomaca i deixa coure fins que perda el suc.

2-1-gaspatxos manxecs-3

4.- Mentres es va coent tot i quan veges que el fetge estiga fet, posa’l al morter juntament amb les herbes i dos grans d’all pelats. Pica-ho tot fins que es forme una pasta.

2-1-gaspatxos manxecs-4-12-1-gaspatxos manxecs-4-22-1-gaspatxos manxecs-4-32-1-gaspatxos manxecs-4-4

5.- En acabant afegeix la barreja del fetge i l’aigua i deixa coure uns 20 minuts, fins que la carn estiga tendra.

2-1-gaspatxos manxecs-5-12-1-gaspatxos manxecs-5-2

6.- Després d’aquest temps, vés traient la carn de mica en mica, i amb l’ajuda d’una forquilla i un ganivet, trau-li l’os i esmicola-la.

2-1-gaspatxos manxecs-6

7.- Una vegada treta la carn, “rescata” amb un colador les possibles restes que han quedat d’ossets, d’herbes, fetge o verdura i desprès aixafa-ho amb una cullera per treure la substància sobretot del fetge. Posa colorant (també opcional) i rectifica de sal.

2-1-gaspatxos manxecs-7-12-1-gaspatxos manxecs-7-2

8.- Retorna la carn al caldo i quan aquest torne a bullir, agrega las tortas.

2-1-gaspatxos manxecs-8-12-1-gaspatxos manxecs-8-2

9.- Cou de 10 a 15 minuts seguint les instruccions del fabricant o fins que les tortes estiguen al punt (queden com la “pasta”). Vigila que no s’enganxen.

10.- Deixa reposar 5 minutets i serveix ben calent. Este plat ha de quedar melós, ni sec ni caldós.

2-1-gaspatxos manxecs-ppal-2

Nota: Si vols fer aquest plat amb antelació, fes fins al punt 6 la nit d’abans o a primera hora del matí. Fins i tot ho podries tenir congelat, sempre abans de posar la pasta.

Alternatives: Els gaspatxos es poden fer només de pollastre o només de conill, amb costella, es poden afegir bolets, fer un mar i muntanya afegint-hi llagostins, escamarlans o gambes, fer-los amb mero, rap, etc., encara que ja ens sortim del que és tradicional, però totes aquestes opcions també són molt bones.

Temps total: una horeta

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

9 comentaris :

No tot són postres ha dit...

Me n'havien parlat d'aquest "gaspatxo" fet amb pa. Amb la teva explicació queda claríssim com es fa i el tipus de menjar que és...un plat realment per a zones de fred, important, important.
Ptnts
Dolça

Tapa't de tapes ha dit...

Carai, que bo! No ho havia sentit mai, això del gazpatxo manxec. Sí que havia provat els crackers, que per cert m'encanten perquè no són ni dolços ni salats. Porta feineta, aquesta recepta però segur que el resultat va valer la pena! Petons

rhuandsam ha dit...

Què bo noia!! el meu pare és del valle de ayora i quan érem petits i anàvem de visita al poble sempre ens feien menjar aquest gaspatxo... i l'odiava!! ara fa poc ens va preparar un bon plat i me'l vaig menjar tot sense queixes ha ha ha (serà l'edat?). A tu t'ha quedat fantàstic! (no s'havia que també venien la torta!)

Anònim ha dit...

Ostres!!! Mai a la vida havía sentit parlar d'aquest plat. Però té una pinta molt, molt rica...
M'agrada...
Felicitats per la recepta tan innovadora....
petonets.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Segur que esà molt bo, peò jo amb el fetge no puc, es superior a mi, potser si m'ho possen i no ho sé m'ho mejaría.
Petons.

La Cuina Violeta ha dit...

Ostres Marta, no havia sentit mai parlar d'aquesta recepta. Per la foto que has fet estic segura que m'agradaria.
Nani

Roser ha dit...

Ja fa temps que no en faig, a casa ens agrada molt. Excelent pas a pas.
A mi m´agraden tal i com tu els has presentat.
Petons

Bet ha dit...

Hola Marta!! ostres, el vam tastar fa uns quants anys un dia calorós de Juliol quan anàvem amb els meus pares i la meva germana en cotxe camí d'Albacete... Vam parar a dinar a un restaurant i al menú hi havia gaspatxo, tots el vam demanar pensant que era l'andalús, ens venia de gust alguna cosa ben fresqueta!! La sorpresa va ser nostra quan ens van portar el gaspatxo manxec, no l'havíem vist mai! Fins i tot ens vam pensr que els de la cuina s'havia equivocat... Però llavors el cambrer ens ho va aclarir.
De totes maneres, el vam trobar ben bo! i des de llavors fins ara mai més l'havia tornat a veure. Gràcies per la recepta! :)

paranxeta ha dit...

mmmmm Quina bona pinta. A casa meua els fem pas a pas com els has explicat. Tant a l'hivern com a l'estiu. No és que siga un plat d'hivern, és més a La Ribera és molt típic menjar-los el dia de Sant Jaume (Eixe dia o vas "de paella" o "de gaspatxà") Cal aclarir que "anar de paella" inclou fer-la a llenya. No és el mateix menjar paella que anar de paella (o de gaspatxà)